Skip to content

Els pacients amb càncer són especialment vulnerables a aquesta infecció. Tant la malaltia com el tractament afecten el sistema immunitari, i la seva condició de malalts és un factor de gravetat. Per això cal que prenguin precaucions especials. Aquest article analitza l’impacte del coronavirus en pacients amb càncer.

El coronavirus en pacients amb càncer - Psicologia en Càncer
Willfried Wende – Pixabay

Les persones que habitualment llegiu el meu blog, segurament, en aquest article hi trobareu una cosa diferent dels altres. Quan parlo dels pacients amb càncer quasi mai faig servir expressions com “han de” perquè no m’agrada imposar deures a ningú. No crec que els pacients hagin de fer res, com si fós una obligació. Avui hauré de fer servir aquesta fórmula perquè els riscos que suposa el coronavirus en pacients amb càncer és molt important. I això m’obliga a canviar el to.

Riscos del coronavirus en pacients amb càncer

Les persones amb càncer es consideren un col·lectiu vulnerable davant del COVID19. Tant la malaltia oncològica com el seu tractament, sobretot la quimioteràpia, debiliten el sistema immunitari (les defenses davant de les infeccions). Per tant el virus té una probabilitat més alta de reproduir-se un cop ha entrat dins del cos.

A més a més la infecció pot ser més greu que en una persona sana, per la pròpia debilitat que provoca el fet de tenir càncer. Fixem-nos que són dos riscos diferents: el risc d’adquirir el virus (vulnerabilitat) i el risc de complicacions derivades del (gravetat).

També tenim en compte que les persones amb càncer van molt sovint a l’hospital per seguir el tractament. Fan visites amb l’oncòleg o oncòloga, amb l’infermer/a, amb treball social, amb el psicòleg, etc. Si porten el virus, a cada persona amb qui estan li poden transmetre i contribuir a expandir l’epidèmia. Per això és molt important la prevenció.

Prevenir la infecció per coronavirus en les persones amb càncer

Entre les mesures de prevenció del coronavirus en pacients amb càncer n’hi ha moltes que són generals per a la població, i altres que són específiques.

Mesures generals de prevenció del coronavirus

Aquests hàbits són aplicables a tothom, tingui càncer o no.

La prevenció del coronavirus en pacients amb càncer
Jason Shivers – Pixabay
  • Rentar-se les mans sovint: S’ha repetit moltes vegades, però és que és una de les mesures més eficaces. Rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb gel desinfectant, sobretot després de tossir, esternudar o tocar una superfície contaminada. El coronavirus entra al cos a través dels ulls, el nas i la boca; amb les mans ens toquem la cara moltes vegades sense ser-ne conscients. Per això han d’estar netes. Rentar-nos les mans ajuda a eliminar el virus.
  • Respectar una distància d’1 metre quan parlem amb algú: Quan una persona parla, llença gotes de saliva invisibles, que ens poden tocar. Si ens situem a més d’un metre, aquestes gotetes de saliva ja no ens arriben.
  • Quedar-se a casa: És clar que el confinament és incòmode, i ens vé de gust sortir. Però quan es decreta que ens quedem a casa durant dues setmanes -o més- és perquè el període d’incubació del coronavirus (l’interval de temps entre que el virus entra al cos i que comencen els símptomes) és de 14 dies de mitjana. Si els carrers es buidessin del tot, al final d’aquestes dues setmanes quasi deixarien d’aparèixer nous casos, perquè es tallaria el contagi.
  • Si apareixen símptomes (febre, tos, mal de cap o de coll o sensació de falta d’aire) NO anar a l’hospital. Trucar al 061 o al Centre d’Atenció Primària de referència i escoltar els especialistes. A Catalunya el Departament de Salut ha llançat una aplicació per a mòbils que ajuda a fer un seguiment dels símptomes. Es pot descarregar per a Android i per a Iphone.

Mesures específiques contra el COVI19 en persones amb càncer

Especial: Psicologia en Càncer davant del coronavirus. Com fem les visites a les consultes de Manresa i Barcelona, a domicili i per Skype?

  • Abstenir-te de rebre visites a casa: Qualsevol persona pot tenir el virus, encara que no ho sàpiga, i transmetre’l. Aquests dies, demana a tothom que no et vinguin a veure a casa. Pots mantenir el contacte per telèfon o videoconferència.
  • Sortir de casa només quan sigui realment imprescindible: És a dir, per anar al metge i prou. No anar a comprar. No anar a llençar les escombraries. No treure el gos a passejar.
  • Mantenir l’entorn net: Netejar la llar, rentar la roba sovint i assegurar la higiene personal.
  • Portar mascareta, encara que sigui dins de casa. És una mesura de seguretat addicional per reduir riscos en el contacte amb les persones amb qui convius.
  • Cuidar l’alimentació: Mantenir una dieta variada i equilibrada.
  • Establir rutines: Llevar-te a la mateixa hora cada dia, planificar activitats per fer a casa i assegurar que tindràs estones de distracció.

Malgrat la dificultat del moment, la prevenció del coronavirus en pacients amb càncer ens implica a tots.

Recorda que si necessites suport psicològic et pots posar en contacte amb mi i podrem fer visites per Skype o per telèfon:

Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que aquest article por ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca