Skip to content

Ja pots adquirir a través d’aquest web la Guia de Qualitat de Vida en persones amb càncer, en versió PDF perquè te la puguis descarregar i llegir-la des de l’ordinador, la tauleta o el mòbil. La Guia se centra en els principals aspectes del dia a dia que es veuen afectats a causa del càncer i el seu tractament, i dóna algunes pautes per a recuperar el benestar i la qualitat de vida. 

Per què una Guia de Qualitat de vida en persones amb càncer?

El càncer ho canvia tot.

Aquesta frase me l’han dit diverses persones un cop han acabat el tractament i s’enfronten al repte de recuperar la normalitat. Tots els aspectes de la persona es veuen alterats quan li diagnostiquen una malaltia oncològica: el físic, el psicològic, el social i l’espiritual. Canvia el cos, la manera de veure’s a si mateix, les activitats, les rutines, les relacions amb la família i els amics…

Guia de qualitat de vida per persones amb càncer
StockSnap – Pixabay

Els professionals de la salut són la referència per a resoldre els dubtes del dia a dia del càncer i el tractament: què fer amb el dolor, com combatre la fatiga, què s’aconsella menjar i què no, etc. Però per algunes situacions és normal que no volguem esperar la propera visita mèdica: ens cal una pauta immediatament que ens resolgui el dubte.

De vegades són els familiars de persones amb càncer els qui tenen preguntes o necessiten aquestes pautes. La Guia de Qualitat de Vida en persones amb càncer també els pot ajudar, perquè presenta aspectes des del punt de vista d’aquests familiars: sabem molt bé que ells també pateixen per la situació i la viuen de molt a prop.

Quins temes es tracten a la Guia?

La Guia comença amb una explicació de quin és l’origen del càncer (l’alteració del cicle de divisió cel·lular) i quins són els tipus de càncer més freqüents: el càncer de mama, el càncer de colon, el càncer de pròstata i el càncer de pulmó.

Tot seguit parla dels tractaments més habituals i dels seus efectes secundaris. Explica com es fan els assajos clínics per al desenvolupament de nous fàrmacs i analitza els mites i llegendes més recurrents sobre la malaltia i les teràpies.

A continuació se centra en aquests aspectes de la Qualitat de Vida en persones amb càncer:

  • Dolor: Què és el dolor, quina diferència hi ha entre el dolor provocat pel càncer i el que té altres causes, la seva avaluació i tractament, i què podem fer pel nostre compte per reduir-ne la intensitat.
  • Respostes emocionals davant del càncer: Les reaccions més freqüents a cada fase de la malaltia: en el moment del diagnòstic, durant el tractament, després del tractament, si hi ha una recaiguda i si cal afrontar el final de vida. Pràcticament qualsevol reacció es pot considerar normal i és bo que ens donem permís a nosaltres mateixos per a experimentar-les. 
  • Son i descans: Com millorar el son i el descans, durant el dia i la nit. L’insomni és un problema freqüent en persones amb càncer, i el podem reduir canviant alguns hàbits.
  • Dieta: Adaptar-se als canvis en l’alimentació, per exemple, si tenim vòmits a causa de la quimioteràpia o la radioteràpia, i la importància de fer una dieta variada i equilibrada.
  • Autoimatge: Com gestionar els canvis en l’autoimatge: quan tenim una cicatriu després d’haver-nos operat, quan ens ha canviat el cos, etc. Acceptar els canvis en la manera com ens veiem a nosaltres mateixos.
  • Mobilitat i exercici físic: La fatiga tendeix a ocupar el terreny que li cedim. Per això és important mantenir l’activitat normal tant com sigui possible, sempre sense forçar-se.
  • Cures mèdiques: Com fer les cures de la colostomia, com cuidar una persona que és al llit de manera permanent, etc.
  • Necessitats de la família: Els familiars també viuen amb preocupació el càncer del seu ser estimat, i sovint pensen que el seu patiment no és important perquè la prioritat és qui té la malaltia.
  • Sexualitat: Tant el càncer com el tractament poden afectar la intimitat i la sexualitat. Recuperar aquesta part de la qualitat de vida és tant important com cada persona ho consideri.
  • Suport social: Com ens poden ajudar els amics, els veïns o els companys? El suport social és molt important per aprendre a conviure amb el càncer.
  • Treball: Les dificultats de continuar treballant quan tenim càncer, i de tornar a trobar feina després del tractament.
  • Cuidar una persona amb càncer: La tasca de fer de cuidador/a pot suposar un gran estrès i la sensació de no arribar a tot. L’autocura és important per a poder prestar ajudar als altres.
  • Recuperar la normalitat després del tractament: Tornar a la vida que teníem abans de diagnòstic és possible? I és tant fàcil com sembla des de fora?
  • El final de vida i el dol: Quan la malaltia avança, com ho podem fer per a preparar els últims mesos i els últims dies? És possible mantenir la qualitat de vida en aquesta situació?

Finalment la Guia analitza com ha evolucionat la visió que tenim com a societat del càncer i quins canvis són, encara, necessaris. També té un apartat sobre la recerca d’informació fiable i de qualitat sobre el càncer a internet.

Com et pot ajudar aquesta Guia?

Tindràs sempre a mà informació bàsica sobre càncer i els seus tractaments.

Sabràs com resoldre algunes situacions habituals en els pacients, que segurament també et passen a tu.

Veuràs com a normals moltes de les coses que penses, sents o dius.

Podràs adaptar el teu entorn a casa i les teves relacions amb els altres per a fer-te el dia a dia una mica més fàcil.

Aniràs més ben preparat a les visites amb l’oncòleg i els altres professionals de la salut.

Amb més informació i més autonomia podràs prendre decisions per a respondre a les teves necessitats.

Quins altres avantatges té la Guia “Qualitat de Vida en persones amb càncer”

Guia de qualitat de vida en persones amb càncer
  • És molt completa: Són més de 100 pàgines amb exemples reals de pacients i amb imatges per a facilitar la comprensió.
  • Per sobre de tot, és una guia pràctica: Presenta els problemes més freqüents, explica perquè es produeixen i ofereix possibles solucions.
  • Les parts més importants estan destacades en negreta i amb lletra de color verd, per a fer-les més visibles.
  • Està escrita amb un llenguatge planer: Amb paraules d’ús habitual, perquè la pugui entendre tothom independentment dels seus coneixements científics.
  • Conté molts enllaços interns: Tant a l’índex com a l’interior del text, hi ha enllaços perquè puguis anar directament al tema que t’interessa amb un sol clic, sense haver de buscar pàgina per pàgina.
  • Des de molts enllaços pots accedir directament al Blog de Psicologia en Càncer i a pàgines d’informació ampliada, amb prop de 150 articles sobre temes molt variats de la Psicooncologia.
  • Els subscriptors de Psicologia en Càncer tenen un descompte del 50% en la Guia si l’adquireixen abans de l’1 de novembre de 2018 (si no ets subscriptor, te’n pots fer omplint el formulari al final d’aquesta pàgina)

Com la puc aconseguir?

Fes clic a aquest botó i accediràs a la pàgina per a descarregar-te la Guia de Qualitat de Vida en Persones amb Càncer: PREU: 15,00 euros

Back To Top
Busca