Tinc un familiar amb càncer

L’impacte d’un diagnòstic de càncer no només es produeix en la persona que té la malaltia. Els seus familiars i amics més pròxims també se’n poden veure afectats. Tenir un familiar amb càncer es pot viure amb por, ràbia, tristesa o incertesa. De vegades aquests sentiments es barregen entre ells o es combinen amb l’optimisme o l’esperança.

Tinc un familiar amb càncer - Psicologia en CàncerSón reaccions que poden provocar un malestar notable en qui té un familiar amb càncer, o poden alterar la seva vida normal. Sovint cal fer visites freqüents a l’hospital, canviar horaris i rutines familiars, etc. Quan a més a més hi ha nens, s’intenta que aquests canvis els afectin el mínim possible.

Moltes persones que tenen un familiar amb càncer pensen que el seu patiment és secundari. Creuen que la prioritat és el pacient i que el malestar dels familiars és menys important i s’ha d’amagar, per no fer encara més gran el problema.

Però en realitat el malestar de qui té un familiar amb càncer és igual d’important, i aquesta persona mereix tota l’atenció per alleujar el patiment. Tant per ella mateixa com per atendre el familiar en el dia a dia amb la malaltia. Moltes persones en aquesta situació, d’alguna manera se senten inútils, en no saber com poden ajudar.

Algunes recomanacions bàsiques per a les persones que tenen un familiar amb càncer són les següents:

 • Ningú neix preparat per aquesta situació. No tens el deure de ser capaç de tot, ni de fer-ho tot perfecte.
 • Dona’t permís a tu mateix/a per sentir el que el cos et demani a cada moment: ràbia, dubtes, ganes de plorar. És normal.
 • Demana ajuda a les persones del voltant quan la necessitis. Pots demanar que t’acompanyin, que es facin càrrec dels nens, o pots demanar quedar-te sol/a. El que tu vulguis.
 • Fes al metge totes les preguntes que tinguis. Encara que a aquesta pàgina hi ha informació general sobre el càncer, el teu metge és qui coneix la malaltia del teu familiar i les seves circumstàncies personals. La informació que hi ha a internet no sempre et serà útil.
 • Si fas de cuidador/a d’una persona amb càncer, permet-te estones lliures, per fer activitats que et distreguin o per mantenir contacte amb altres persones.

Com puc ajudar els familiars de persones amb càncer i els cuidadors

Com a psicòleg titulat, format i experimentat en psicooncologia, et puc ajudar a resoldre aquests problemes o situacions:

 

Tinc un familiar amb càncer - Psicooncologia

 • Afrontar el diagnòstic de càncer del teu familiar i comprendre el tractament i els seus efectes
 • Gestionar i normalitzar les reaccions emocionals: ràbia, tristesa, ansietat, depressió, desesperança…
 • Manejar les pors relacionades amb el futur
 • Mantenir la Qualitat de Vida
 • Facilitar la comunicació amb el familiar amb càncer i amb la resta de persones de l’entorn
 • Afrontar moments o decisions difícils
 • Preparar, si arriba el moment, el final de la vida i el dol
 • Si ets cuidador/a, gestionar el teu propi estrès i malestar, i conèixer els aspectes psicològics de la cura de persones amb malaltia crònica
 • Etc.

Alguns articles que et poden ser útils

El blog de Psicologia en Càncer té alguns articles que et poden ajudar:

10 maneres d’ajudar una dona amb càncer de mama

Cuidar la cuidadora

10 consells per cuidar un malalt crònic

Comunicació familiar en càncer

El meu amic té càncer: com l’ajudo

El meu avi té càncer

10 maneres d’ajudar un home amb càncer de pròstata

Consell genètic en el càncer de mama

Càncer infantil: Impacte en la família


DEMANA MÉS INFORMACIÓ

He llegit i accepto l'Avís legal