Tinc un familiar amb càncer

L’impacte per un diagnòstic de càncer no només es produeix en la persona que té la malaltia. Els seus familiars i amics més pròxims també se’n poden veure afectats. Tenir un familiar amb càncer es pot viure amb por, ràbia, tristesa o incertesa. De vegades aquests sentiments es barregen entre ells o es combinen amb l’optimisme o l’esperança.

Tinc un familiar amb càncer - Psicologia en CàncerSón reaccions que poden provocar un malestar notable en qui té un familiar amb càncer, o poden alterar la seva vida normal. Sovint cal fer visites freqüents a l’hospital, canviar horaris i rutines familiars, etc. Quan, a més a més, hi ha nens s’intenta que aquests canvis els afectin el mínim possible.

Moltes persones que tenen un familiar amb càncer pensen que el seu patiment és secundari. Creuen que la prioritat és el pacient i que el malestar dels familiars és menys important i s’ha d’amagar, per no fer encara més gran el problema.

Però en realitat el malestar de qui té un familiar amb càncer és igual d’important, i aquesta persona mereix tota l’atenció per alleujar el patiment. Tant per ella mateixa com per atendre el familiar en el dia a dia amb la malaltia. Moltes persones en aquesta situació d’alguna manera se senten inútils, en no saber com poden ajudar.

Algunes recomanacions bàsiques per a les persones que tenen un familiar amb càncer són les següents:

 • Ningú neix preparat per aquesta situació. No ho ha de poder fer tot, ni fer-ho tot perfecte.
 • Doni’s permís a vostè mateix/a per sentir el que el cos li demani a cada moment: ràbia, dubtes, ganes de plorar. És normal.
 • Demani ajuda a les persones del seu entorn, quan la necessiti. Pot demanar que l’acompanyin, que es facin càrrec dels nens, o pot demanar quedar-se sol/a. El que vostè vulgui.
 • Faci al metge totes les preguntes que tingui. Encara que a aquesta pàgina hi ha informació general sobre el càncer, el seu metge és qui coneix la malaltia del seu familiar i les seves circumstàncies personals. La informació que hi ha a internet no sempre serà útil per a vostè.
 • Si fa de cuidador/a d’una persona amb càncer, permeti’s moments lliures, per fer activitats que no hi tinguin res a veure o per mantenir contacte amb altres persones.

Com puc ajudar els familiars de persones amb càncer i els cuidadors

Com a psicòleg titulat, format i experimentat en psicooncologia, el/la puc ajudar a resoldre aquests problemes o situacions:

 • Afrontar el diagnòstic de càncer del seu familiar i comprendre el tractament i els seus efectes
 • Gestionar i normalitzar les reaccions emocionals: ràbia, tristesa, ansietat, depressió, desesperança…
 • Manejar les pors relacionades amb el futur
 • Mantenir la Qualitat de Vida
 • Facilitar la comunicació amb el familiar amb càncer i amb la resta de persones de l’entorn
 • Afrontar moments o decisions difícils
 • Preparar, si s’escau, el final de la vida i el dol
 • Si és cuidador/a, gestionar el seu propi estrès i malestar, i conèixer els aspectes psicològics de la cura de persones amb malaltia crònica
 • Etc.

Tinc un familiar amb càncer - Psicologia en Càncer a Manresa i Barcelona⇒ DEMANI VISITA ⇐

Les visites es poden fer al despatx de consulta (a Manresa o a Barcelona), al seu domicili, per Skype (videoconferència des de l’ordinador) o per email. A més a més la primera visita és gratuïta.

Informi-se’n confidencialment i sense compromís al telèfon/Whatsapp 644.29.87.59, per email a info@psicologiaencancer.com o a través del xat en viu, a la pestanya verda “¿HABLAMOS?”.


Alguns articles que li poden ser útils

El blog de Psicologia en Càncer té alguns articles que el/la poden ajudar:

10 maneres d’ajudar una dona amb càncer de mama

Cuidar la cuidadora

10 consells per cuidar un malalt crònic

Comunicació familiar en càncer

El meu amic té càncer: com l’ajudo

10 coses que una persona amb càncer no vol sentir

Vull passar el càncer sola