El professional de la salut que treballa amb pacients oncològics i amb els seus familiars també pot necessitar un psicooncòleg. Tant per rebre formació en els aspectes psico-socials del càncer com per beneficiar-se personalment del suport psicològic.
Aquests serveis van dirigits al professional de la salut de qualsevol camp: metge/metgessa, infermer/a, auxiliar, treballador/a social, psicòleg, etc.

A l’entorn en que treballa el professional de la salut s’està en contacte amb el dolor i el patiment. També hi ha moments de frustració pels resultats obtinguts, o de sensació que no s’arriba a tot arreu. Sovint són situacions puntuals però, a la llarga, poden conduir al burnout.
El burnout és la sensació de cremar-se professionalment. Es nota amb cansament psicològic permanent, escepticisme, percepció d’ineficàcia, pèrdua de la relació amb els companys de feina, o sensació que aquest treball que era vocacional comença a perdre sentit.
Algunes pautes que poden ajudar a prevenir el burnout o a alleujar-ne els efectes són:
- No intentis arribar a tot arreu. Per més vocació que tinguem d’ajudar els altres hi ha situacions que no podem controlar.
- Parla amb els/les companys/es de feina. Explica’ls què penses, què et preocupa i com et sents. Les persones que viuen situacions similars en el dia a dia són una bona font de suport.
- Mira de no endur-te les preocupacions de la feina a casa. La vida laboral del professional de la salut només és una part de la seva vida personal.
- En relació amb el punt anterior, no expliquis a la teva parella les preocupacions de la feina. Contribuiria a fer de la teva llar una extensió del centre de treball. Només en dies que han estat especialment difícils s’aconsella parlar-ne amb les persones amb qui es conviu.
- Mantén una vida social activa, amb els amics i la família. Aprofita aquests moments per desconnectar de debò. Sobretot durant les vacances.
Com puc ajudar al/a la professional de la salut
Com a psicòleg titulat, format i experimentat en psicooncologia et puc ajudar a resoldre aquests problemes o situacions:
- Dificultats personals davant de la feina (sensació d’ineficàcia, por, estrès laboral, etc)
- Comunicació difícil amb els/les pacients i familiars
- Prevenció i intervenció en el burnout (Síndrome d’esgotament professional)
- Formació en aspectes psicològics de la malaltia oncològica
Tot plegat amb garantia de confidencialitat total.
Alguns articles que et poden ser útils
Al blog de Psicologia en Càncer hi ha alguns articles que et poden resultar d’utilitat:
El dia a dia per una persona amb càncer
8 llibres que parlen del càncer
La comunicació de l’oncòleg amb el pacient
10 pel·lícules que parlen del càncer
Com resoldre situacions difícils en oncologia
8 tècniques de l’oncòleg per prevenir el burnout