Skip to content

Quan a una persona se li suma el càncer al tractament, el seu organisme pot tenir un gran desgast. Per això és important cuidar l’alimentació. Encara que les recomanacions varien segons la persona, la malaltia que té i el seu tractament, hi ha algunes pautes generals d’alimentació durant el tractament del càncer, que repassem a aquest article.

Alimentació durant el tractament del càncer
Jasmin – Pixabay

L’objectiu general de l’alimentació durant el tractament del càncer

És cert que cada persona amb càncer té unes necessitats nutricionals diferents. Aquestes depenen de la seva condició física, de la seva malaltia oncològica particular i del tractament que està seguint. Però hi ha algunes pautes generals que poden seguir els/les pacients en l’alimentació durant el tractament del càncer.

No només mengem per calmar la gana, sinó per complir un seguit de propòsits:

  • Adequar els nutrients i la hidratació a les necessitats individuals.
  • Garantir un bon funcionament de l’organisme i la capacitat de resistir un tractament que sol ser llarg i dur.
  • Mantenir el pes adequat -que es pot veure modificat tant per la malaltia com pel tractament.
  • Contribuir a mantenir la qualitat de vida i a evitar l’aparició d’altres malalties.

Per això la dieta ha de ser variadasaludableequilibradaSaludable vol dir que contribueixi al manteniment de la salut; equilibrada significa que contingui tots els nutrients necessaris i en la proporció justa. Els nutrients són les proteïnes, els carbohidrats, la fibra, els greixos, les vitamines i les sals minerals. I variada vol dir que tingui de tot. Si tenim vòmits, com més variada sigui la dieta, més difícil serà que associem aquests vòmits a alguns aliments en particular.

Les següents només són unes recomanacions generals. En cap cas substitueixen els consell del metge, que és qui pot adaptar la dieta a cada persona. Sobretot si hi ha al·lèrgies, intoleràncies o altres malalties.

Quins aliments són els equilibrats i saludables

Fruita i verdura: La fruita i la verdura són fonts molt importants de vitamines, minerals, aigua i fibra. Menjar entre 4 i 5 peces de fruita o verdura repartides durant el dia té molts avantatges: garanteix la varietat de la dieta, permet combinacions amb altres tipus d’aliments, i redueix el consum d’altres productes que potser no són tan sans.

És bo que la fruita i la verdura siguin del temps. Consulta aquí el calendari de fruites i verdures de temporada.

En el càncer de mama convé preguntar al metge si alguns productes determinats, com la llet de soja o les baies de goji interfereixen negativament amb el tractament.

La principal font d’energia del nostre cos són els carbohidrats. Els aliments risc en carbohidrats són el pa, les patates, els cereals i les llegums (cigrons, llenties, mongetes, etc). També obtenim energia dels greixos, però el seu consum ha de ser moderat perquè dificulten la digestió. A més a més sacien molt la gana i dificulten que incorporem altres productes necessaris en l’alimentació durant el tractament del càncer.

Durant el tractament del càncer és molt important beure aigua
Aviavlad – Pixabay

És important assegurar la presència de proteïnes, que ajuden a reparar el nostre cos dels efectes del tractament (sobretot la quimioteràpia). Trobem proteïnes a la carn: al pollastre, al conill o a les parts de carn d’altres animals -com el xai, la vedella o el porc- que tinguin poc greix. És preferible que sigui carn sencera, abans que elaborada en forma d’hamburguesa o salsitxa. També tenen proteïnes el peix, els ous, els fruits secs, les llegums i els làctics. Podem consultar al metge quins làctics ens aconsella (sencers, desnatats, curats, sense lactosa, etc), segons les nostres preferències.

Quins hàbits dietètics s’aconsellen

Menjar 4 o 5 cops al dia: Esmorzar, menjar una mica a mig matí, dinar, berenar i sopar. Saltar-se un àpat pot fer que tinguem més gana a l’hora de fer el següent i que, per tant, mengem de manera menys adequada. A més a més, menjar en petites quantitats fa més fàcil la digestió. Si al matí no tenim gana ens podem preparar un batut de fruites i verdures variades, i menjar una mica més al cap d’unes hores.

Beure aigua: Els vòmits, la diarrea, etc, poden provocar deshidratació. Beure uns dos litres d’aigua al dia ajuda a mantenir-nos ben hidratats/des -sobretot si fem exercici físic-. És bo beure un got d’aigua en llevar-nos. Alternatives a l’aigua són les infusions, les sopes o els sucs de fruita (si pot ser, naturals). També es poden consumir begudes isotòniques, com les que prenen els esportistes. Aquestes begudes incorporen sals minerals en la proporció en la que les hauria de tenir el cos de manera natural. En qualsevol cas, mirem de beure poca aigua durant els àpats, per no incrementar la sensació de sacietat.

Limitar el consum d’alcohol: L’alcohol és deshidratant i pot interferir amb alguns tractaments farmacològics. La majoria de metges diuen que prendre una copeta de vi o de cava de tant en tant no suposa cap risc. El millor és parlar-ne amb ell per assegurar-ho. Amb el cafè passa una cosa semblant.

Per a facilitar la digestió s’aconsella cuinar de manera senzilla (a la planxa, al forn, al microones) i amb oli d’oliva verge.

També és una bona idea menjar amb la família o amb els amics. Això també ajuda a reduir la sensació de soledat i fa retornar una certa sensació de normalitat. A més a més, altres persones poden encarregar-se de cuinar si ens trobem malament o estem molt cansats/des.

Facilitar una bona alimentació durant el tractament del càncer

Seguir aquestes recomanacions no sempre és fàcil. Per això hi ha algunes coses que podem tenir en compte per ajudar-nos a fer-ho més senzill:

  • Mantenir uns horaris regulars: No només de menjar, sinó també de dormir i de fer activitats. La gana tendeix a adaptar-se a aquests horaris. A més a més és recomanable tendir a menjar d’hora (per exemple, dinar a les 13h i sopar a les 20h) enlloc de fer-ho molt tard.
  • Planificar l’alimentació amb quadres setmanals és una bona manera d’assegurar que la dieta serà variada, saludable i equilibrada sense haver de recordar permanentment què hem menjat i què ens falta. També s’aconsella anar a comprar amb una llista feta i mirar que els aliments es puguin conservar uns dies.
  • I evidentment, no ser massa estrictes en el compliment d’aquesta dieta. De tant en tant ens podem donar permís a nosaltres mateixos/es -amb coneixement del metge- per sortir d’aquesta línia si el cos ens ho demana. De vegades, això no passarà perquè ho escollim, sinó perquè ens trobem malament. És important acceptar que això pot succeïr i buscar la manera d’adaptar-nos-hi. Segons com ens trobem cada dia podem decidir què fem.

Pautes dietètiques en situacions concretes

Tina – Pixabay

Nàusees i vòmits: Menjar a poc a poc, en poca quantitat i mastegant bé. Evitar les olors fortes i els aliments amb molts greixos. Seleccionar els aliments que sabem que tolerem millor. Beure líquids fora dels àpats. Descansar després d’haver menjat.

Diarrea: Beure molts líquids per evitar la deshidratació. Menjar a poc a poc i en poca quantitat, i aliments a temperatura ambient. Cuinar de manera senzilla (a la planxa) i evitar els aliments amb molts greixos o amb molta fibra. Menjar iogurts, que ajuden a mantenir la flora intestinal.

Restrenyiment: Beure molta aigua -el trànsit intestinal necessita aigua-. Seleccionar aliments amb molta fibra, com fruita i verdura (sobretot kiwis i prunes). Evitar els aliments que faciliten el restrenyiment, com els plàtans, l’arròs blanc, el pa o el vi negre.

Fatiga: Seleccionar aliments amb vitamines (fruites i verdures) i, de manera moderada, que portin calories.

Falta de gana (annorèxia): Seleccionar els aliments que ens agraden més. Escollir les hores en que tenim més gana. Augmentar la varietat dels aliments. Fer una mica d’exercici físic abans de menjar.

Boca seca (xerostomia): Mantenir una bona higiene bucal. Beure líquids abundants. Evitar els aliments secs, com el pa, el formatge sec o les galetes.

Úlceres a la boca (aftes): Evitar els aliments àcids i l’alcohol. Seleccionar aliments tous, com truites, purés, flams, etc. Mantenir una bona higiene bucal. Beure líquids freqüentment, a temperatura ambient o frescos. Posar-se un glaçó a la boca -redueix la sensació de dolor-.


Si t’ha agradat aquest article sobre l’alimentació durant el tractament del càncer, pots deixar un comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ser útil per a algú, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca