El càncer i l’oncologia poden utilitzar algunes paraules pròpies de les seves disciplines, que poden sonar estranyes si no hi estem familiaritzats. El fet de no saber què signifiquen pot contribuir a la confusió i a la por que tenen les persones amb aquesta malaltia i els seus familiars. Aquest article presenta 15 paraules estranyes sobre càncer, encara que de ben segur que n’hi ha moltes més.
Adenoma
Més que paraules estranyes sobre càncer, adenoma o carcinoma són termes que sovint es confonen. Un adenoma és un tumor, generalment benigne, que es troba a una glàndula secretora. Pot afectar el funcionament d’aquesta glàndula. En són exemples els tumors a la pròstata, al còlon o a les tiroides. El fet que sigui un tumor benigne significa que la immensa majoria de vegades no envaïrà òrgans propers o distants.
Antigen carcinoembrionari (CEA)
L’antigen carcinoembrionari (CEA, per les seves sigles en anglès) és una proteïna que es produeix durant el desenvolupament fetal. Habitualment no es troba en joves o adults; quan apareix es pot deure a diverses causes: al fet de fumar, a la Malaltia de Crohn, a cirrosi hepàtica… També fa sospitar de la possibilitat d’un càncer, però no és una prova de diagnòstic fiable.
Antigen prostàtic específic (PSA)
L’antigen prostàtic específic (PSA, per les seves sigles en anglès) és una proteïna segregada per la pròstata. Normalment es troba en petites quantitats, però aquestes s’eleven en homes d’edat avançada i, sobretot, quan hi ha un tumor a la pròstata (els nivells superiors a 4 ng/mL aixequen aquesta sospita). Per això en homes a partir dels 50 anys es pot fer el que popularment es coneix com “la prova de la PSA“, encara que no és determinant per detectar un càncer i fins i tot a alguns països, com Estats Units, se’n desaconsella l’ús.
Apoptosi
Una altra de les paraules estranyes sobre càncer. És la mort cel·lular programada. Quan una cèl·lula ha complert la seva funció s’activa una reacció química al seu interior que en provoca la mort. D’aquesta manera les cèl·lules noves substitueixen les velles. Però quan una cèl·lula pateix una mutació que la converteix en tumoral, la cèl·lula no mor: es reprodueix contínuament però ni ella ni les seves rèpliques desapareixen. Per això s’acumulen i formen un tumor en forma de massa, o una acumulació a la sang si es tracta d’una malaltia hematooncològica.
Biòpsia
Estudi microscòpic d’un grup de cèl·lules. Mitjançant una agulla i una xeringa s’extreu una porció de teixit que s’estudia per veure quin tipus de cèl·lules el componen (és a dir, si correspon a la part del cos d’on s’han extret) i si tenen alguna anormalitat a la seva estructura. És una de les proves més habituals per diagnosticar un tumor o un càncer, encara que també s’utilitza per diagnosticar altres malalties. No està exempta de riscos: pot povocar petits sagnats o alguna infecció.
Braquiteràpia
És un tipus de radioteràpia externa. Enlloc d’emetre radiacions des d’una màquina exterior s’introdueixen unes petites llavors o barres radioactives sobre la superfície del tumor. La radioactivitat perjudica l’ADN de les cèl·lules tumorals, de manera que no es poden reproduir i moren. Les llavors s’extreuen al cap d’un temps que pot variar molt, des d’uns minuts fins a uns dies, depenent del tipus de tumor. S’utilitza en tumors com els de pròstata, els de cap i coll o els de mama.
Carcinoma
Un carcinoma és un tumor maligne que apareix a les estructures epitelials (les que recobreixen els òrgans i les cavitats del cos, com el coll o la boca), també anomenat carcinoma epidermoide o de cèl·lules escamoses, o bé en forma d’adenocarcinoma a les glàndules (com el còlon o la pròstata). L’adenocarcinoma és el tipus de càncer més freqüent.
-ectomia
La terminació -ectomia significa extirpació. És una intervenció quirúrgica per extreure un òrgan o una part de l’òrgan, el nom del qual és el que vé definit per la primera part de la paraula: una mastectomia és l’extirpació d’una mama; una histerectomia és l’extirpació de l’úter; una prostatectomia és l’extirpació de la pròstata, una tumorectomia és l’extirpació d’un tumor, etc.
Gangli
Petita cavitat que forma part d’una cadena limfàtica, que acumula substàncies estranyes per impedir que passin a la sang. És a dir, contribueix a les defenses del cos. També recull la limfa de la zona del tumor, i ajuda a veure si el tumor s’ha començat a estendre. Un bon exemple és el gangli sentinella, que s’estudia en càncer de mama: com que els ganglis formen una cadena, la limfa es veurà afectada pel tumor seguint l’ordre en que estan disposats els seus ganglis: El número de ganglis afectats indica fins on arriba l’extensió de la malaltia. El gangli sentinella és el primer en rebre la limfa de la zona del tumor: Si aquest gangli es veu net a la biòpsia, vol dir que tots els que hi ha darrere seu també estan nets: la malaltia no s’ha començat a estendre.
Interval lliure de malaltia
Entre les paraules estranyes sobre càncer, aquesta és una de les que generen més confusió. És el període de temps entre l’eradicació d’un tumor i la seva reaparició. Això no vol dir que tots els tumors reapareguin, ni molt menys: alguns ho poden fer al cap d’uns mesos, o unes dècades. D’altres no reapareixeran mai. L’interval lliure de malaltia dóna pistes sobre l’eficàcia dels tractaments: l’augment del temps que passen els pacients d’un càncer en concret en aquest interval demostra que el tractament és cada cop més eficaç.
Medicina nuclear
És una disciplina que, a partir de dosis mínimes de radiació, estudia la funció i l’estructura d’un òrgan. La medicina nuclear és útil, sobretot, per fer el seguiment de la progressió d’un tumor: si creix es pot detectar a temps per introduir canvis al tractament.
Neoadjuvant / Coadjuvant
Fan referència al moment en que se segueix un tractament en relació a un altre. Per exemple, una radioteràpia o una quimioteràpia neoadjuvant vol dir que es duen a terme abans de la cirurgia, per reduir la mida del tumor i fer-lo més operable; en canvi aquestes teràpies fetes de manera coadjuvant vol dir que es fan durant la cirurgia per potenciar-ne l’eficàcia o reduir el risc de recaiguda posterior: es pot fer una sessió de quimioteràpia o de radioteràpia en el transcurs de l’operació.
Neoplàsia
Una neoplàsia és un tumor. La paraula vol dir cèl·lules de nova aparició. Cal distingir-la d’hiperplàsia (que significa creixement de les cèl·lules en mida, però no en nombre) o displàsia (proliferació de cèl·lules que, passat un temps, tornen a l’estat normal o bé es converteixen en neoplàsia).
Recidiva
Una recidiva és una recaiguda. En el cas del càncer significa una reaparició de la malaltia després que el pacient s’hagués donat per curat. Moltes recidives es descobreixen als controls de seguiment, que es fan periòdicament després del càncer.
TNM
És la classificació internacional dels càncers per estadis més utilitzada al món. Cada lletra defineix una característica del càncer en un pacient:
- T (Tumor): Defineix l’extensió local del tumor. Va de T0 (no hi ha tumor) a T4 (extensió local màxima). “TX” vol dir que el tumor no s’ha pogut mesurar.
- N (Nòduls limfàtics o ganglis): Defineix la quantitat de ganglis regionals afectats. Va d’N0 (no hi ha ganglis afectats) a N3 (tots els ganglis de la cadena estan afectats). “NX” vol dir que no s’ha pogut mesurar l’afectació ganglionar.
- M (Metàstasis): Defineix l’absència (M0) o presència (M1) de metàstasis a distància. “MX” vol dir que no s’ha pogut avaluar si n’hi ha.
Comprendre les paraules estranyes sobre càncer
La millor manera d’entendre què signifiquen les paraules estranyes sobre càncer és preguntar-ho al metge i els altres professionals sanitaris quan les veiem a l’informe, o en una visita. La informació no només és un dret que tenim, sinó que ens ajuda a prendre decisions sobre el tractament i el manteniment de la qualitat de vida.
Aquest article té 0 comentaris