Muface viu canvis que posen en risc el tractament de càncer de moltes persones. Els mutualistes no són responsables dels problemes entre l’entitat i les asseguradores. Per tant, la seva atenció sanitària no s’hauria de veure afectada.

Què ha passat amb Muface
El 1975 va néixer Muface (Mutualidad de Funcionarios de la Administración Civil del Estado). El seu objectiu era garantir la cobertura mèdica dels funcionaris de l’estat espanyol, que en aquell moment era inferior a la que tenien la resta de ciutadans. Aquest article detalla la història de Muface.
Els darrers anys Muface tenia convenis amb 3 asseguradores: Adeslas, Asisa i DKV. Els funcionaris podien escollir entre ser beneficiaris del sistema sanitari públic o bé de la mutualitat, triant un d’aquests tres proveïdors. A finals del 2024 el model va entrar en crisi. Els tres proveïdors de salut van dir que hi estaven perdent diners. I van amenaçar amb abandonar-lo si no s’apujaven les compensacions que rebien. Amb la negociació i un augment del 41% en les aportacions que fa Muface, Asisa i Adeslas es van comprometre a continuar. DKV se’n va despenjar. A aquest acord s’hi va arribar l’1 de maig.
Dues setmanes després, Adeslas va anunciar que reduïa el número d’hospitals i de professionals a disposició dels usuaris de Muface. Aquesta decisió complicava molt l’atenció sanitària. Però a més a més creava un problema a milers de mutualistes, que havien demanat passar de DKV a Adeslas, perquè ningú els havia avisat que hi hauria aquesta reducció.
Com pot afectar la crisi de Muface als pacients amb càncer
200.000 persones a tot l’estat espanyol eren beneficiàries de Muface amb atenció sanitària a DKV. Moltes d’elles tenen càncer, o altres malalties greus. No per cap motiu que tingui a veure amb elles, naturalment, sinó per una qüestió estadística. I davant de la possibilitat que les concessionàries que continuen, rebutgin aquests pacients, molts es poden quedar sense tractament. Abandonats. I en un moment en que el seu estat de salut els pot dificultar mobilitzar-se per exigir solucions.
Cal tenir en compte que les asseguradores tendeixen a rebutjar els clients que utilitzaran més els seus serveis. En altres paraules, si necessites molta atenció mèdica o estàs fent tractaments llargs i complexos, com el del càncer, no et volen com a client. Només et volen oferir els seus serveis si preveuen que no els necessitaràs, o que els necessitaràs poc.

És normal que els mutualistes afectats visquin amb angoixa i incertesa tots aquests canvis. De vegades cal insistir i trucar portes per reclamar que el tracte torni a ser l’adequat. La millor manera d’ajudar-los és que es puguin sentir acompanyats en tots els tràmits que hagin de fer.
Preguntes i respostes sobre els mutualistes que tenen càncer
Els beneficiaris de Muface poden passar a la Seguretat Social? Segurament. La Seguretat Social té molts avantatges, començant per la universalitat dels tractaments. Si has de fer tractament pel càncer no et buscaran el més econòmic, sinó el més eficaç. I no et posaran límits en les cobertures. El que passa és que els beneficiaris de Muface han estat pagant durant molts anys -o encara paguen- una contribució que surt del seu sou per tenir accés a atenció mèdica privada.
És un privilegi? En tot cas, és un dret adquirit. I suspendre els drets adquirits és molt delicat. Si has estat dècades pagant per poder tenir un servei tota la vida i, un dia, et diuen que s’ha acabat, estan incomplint un compromís. I t’han estafat.
I qui ho ha de solucionar? Muface. És la mutualitat la que ha d’obligar les asseguradores concertades a complir els contractes que van signar -que per alguna cosa els van signar-. I, si no pot, ha d’oferir una alternativa a les persones que, com que tenen càncer i els seus tractaments són molt cars, es queden sense l’atenció mèdica que necessiten. Sense tractament, el càncer tendeix a avançar.
Evidentment no es pot obligar les asseguradores a fer una activitat amb la qual perdran diners. El dret de qualsevol empresa a obtenir beneficis amb la seva feina és inqüestionable. Entre altres motius, perquè això garanteix que tinguin bons professionals. El que no poden fer les asseguradores és canviar les regles del joc a mitja partida i abandonar milers de persones que ja rebien tractaments de llarga durada.
Els pacients de càncer, de Muface o no, tenen dret a mantenir el seu equip mèdic si així ho volen. Sense haver de tornar a començar a construir una relació amb altres professionals, repetir proves mèdiques, etc. I tenen dret a rebre el tractament que s’adequa més a la seva malaltia. Tot plegat ho han de poder fer sense ensurts deguts a problemes que no tenen res a veure amb ells.
Per evitar errors d’intepretació d’aquest article: no sóc de Muface (perquè no sóc funcionari), ni client ni treballador de cap asseguradora de salut. Sóc beneficiari -i defensor- de la Seguretat Social.
T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o el teu comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!
Comments (0)