Skip to content

El doctor Josep Baselga va dedicar la seva carrera a investigar teràpies personalitzades contra el càncer. Va esdevenir un dels investigadors en oncologia més reconeguts a nivell mundial. Morí el 21 de març de 2021, havent posat damunt de la taula resultats prometedors en la lluita contra el càncer. Aquest és el llegat de Josep Baselga.

El llegat de Josep Baselga - Psicologia en Càncer
Josep Baselga (Foto: Juliana Thomas – Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Viquipèdia CC BY-SA 4.0)

Biografia de Josep Baselga

Josep Baselga i Torres va néixer a Barcelona el 1959. El 1982 es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Barcelona, i el 1992 es va doctorar amb premi extraordinari. Va treballar a l’Hospital de la Vall d’Hebron i va dirigir la divisió d’oncologia de la Universitat de Harvard.

Durant 5 anys va ser el director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, considerat el millor centre en recerca oncològica del món. En va dimitir l’any 2018 per haver omès una norma de la redacció d’articles científics: La de declarar els donatius rebuts per part de les indústries farmacèutiques per a la investigació. Una cosa que no resta validesa a les seves conclusions.

Va rebre la medalla d’or de l’Ajuntament de Barcelona i el Premi Internacional Catalunya juntament amb Manel Esteller i Joan Massagué. El 21 de març de 2021 va morir a causa de la Malaltia de Creutzfeld-Jakob, un tipus de demència de ràpida evolució.

Els èxits en la recerca

La recerca que va impulsar Josep Baselga
Tatiana – Pixabay

Josep Baselga era un innovador. Quan tota la recerca en els tractaments contra el càncer se centrava en millorar l’eficàcia de la quimioteràpia i la radioteràpia, Baselga va proposar que es podien buscar noves opcions terapèutiques, igual d’eficaces, però amb menys efectes secundaris. És la proposta de les teràpies personalitzades. Què vol dir això?

La quimioteràpia actua a tot el cos: té el seu efecte més intens sobre el tumor, però arriba a tot arreu. En afectar també les cèl·lules sanes, provoca els coneguts efectes adversos. La quimioteràpia altera el procés de reproducció del tumor perquè aquest deixi de créixer. La radioteràpia està més focalitzada en el tumor: se centra en l’ADN de les cèl·lules afectades per fer que es morin, deixant pràticament intactes les del voltant.

Doncs Josep Baselga va ser pioner en la recerca de la medicina mol·lecular en càncer. La medicina mol·lecular permet tractar les malalties oncològiques per la porta del darrere: Enlloc de centrar-se en destruir la cèl·lula tumoral, busca entre les seves proteïnes quina pot fer servir per crear un medicament personalitzat. Aquest medicament estimula el propi cos per tal que sigui el qui lluiti contra el càncer. I això permet que les cèl·lules sanes no es vegin afectades, reduint notablement els efectes secundaris.

Tots aquests èxits els va aconseguir una gran capacitat de lideratge d’equips i una visió de quina havia de ser l’evolució de la medicina oncològica a llarg termini. Fins i tot, al principi, hi havia força escepticisme en la viabilitat de les seves propostes. I tot això sense perdre el contacte directe amb els pacients, amb un posicionament terapèutic que m’he permès fer-me meu i que aplico a la meva pràctica diària: el de no dir mai a una persona amb càncer “Ja no hi ha res a fer.

Com continuar el llegat de Josep Baselga

La medicina personalitzada en el càncer que va promoure Josep Baselga
Mahmoud Ahmed – Pixabay

Però el Doctor Baselga tot just ha obert la porta a la recerca en medicina personalitzada contra el càncer. Recordem que darrera de la paraula “càncer” s’amaguen centenars de malalties diferents, i cadascuna necessita un tractament diferent. Per tant, el de la medicina personalitzada és un camp que cal recórrer per anar trobant solucions diverses: no un tractament per a totes les malalties oncològiques, sinó opcions per a cada persona amb el seu càncer. La medicina personalitzada és això. Dissenyar un tractament per a cada pacient.

L’any 2003 es va completar el Projecte Genoma Humà: La localització i identificació de cadascun dels gens que formen el nostre ADN. Per tant ja tenim la guia per a crear aquests tractaments individualitzats, analitzant les característiques del tumor de cada persona. I com ho hem de fer? Invertint en recerca (amb finançament tant públic com privat) i compartint el coneixement amb científics de tot el món.


T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca