Skip to content

Moltes persones que tenen càncer i segueixen tractament amb quimioteràpia poden tenir, com a efecte secundari, la caiguda dels cabells. Atesa la importància que tenen els cabells en l’estètica i l’autoimatge han anat sorgint alternatives per dissimular aquest efecte. Potser una d’aquestes alternatives menys conegudes són els turbants oncològics: una opció excel·lent per a les persones que no volen fer servir perruques, mocadors o gorres. En aquest article en podreu conèixer els avantatges, i saber com adquirir-los.

Turbants oncològics - Psicologia en Càncer
Victoria – Pixabay

Per què cauen els cabells amb la quimioteràpia?

L’objetiu terapèutic de la quimioteràpia és aturar el creixement del tumor; però el fàrmac no distingeix entre les cèl·lules en les quals ha d’intervenir i en les que no: per això afecta a tot el cos i provoca els coneguts efectes secundaris. Però l’acció de la quimioteràpia és més notable a les cèl·lules que creixen més de pressa: és el que passa amb les cèl·lules tumorals, i també amb el fol·licle pilós. Per això una de les reaccions adverses més conegudes és la caiguda dels cabells.

Cal dir que els cabells no cauen sempre. És més probable que ho facin amb determinats productes de quimioteràpia (com el carboplatí o el cisplatí, utilitzats per tractar dones amb càncer de mama). A més a més , poden caure només parcialment, o pot ser que enlloc de caure simplement creixin més prims. També hi haurà dones que no tindran cap d’aquests signes.

La caiguda sol començar al cap de 2-3 setmanes de l’inici de la quimioteràpia, i uns mesos després d’haver-la acabat, tornen a créixer. Però encara que es recuperi, és habitual buscar una solució per aquest periode.

Com tenir cura dels cabells quan comencen a caure

Si els cabells cauen, una de les primeres recomanacions és tallar-se’ls. En fer-ho, disminuim el fregament amb la roba o les mans. Els cabells no cauen de cop, sinó que ho fan amb manyocs, una cosa que ens podem prendre com un avís. També s’aconsella utilitzar un xampú suau, aturar tots els tractaments per als cabells (permanents, tints, planxat, etc) i utilitzar l’assecador a una temperatura que no sigui massa alta. D’altra banda ajudarà utilitzar un coixí amb funda de setí.

Un altre avantatge de tallar els cabells molt curts és que ens ajudarà a acostumar-nos a la nova imatge, sens dubte una de les coses més difícils que caldrà fer en aquests casos: la nostra imatge forma part de la nostra identitat, i els canvis requereixen temps per fer-s’hi. Els efectes psicològics són, sobretot, en forma d’ansietat i tristesa. Per acostumar-se al canvi el millor és exposar-se gradualment davant del mirall sense cabells i romandre una estona mirant-se, cada cop més llarga. Posteriorment, fer el mateix en presència d’algú de confiança: la parella, una amiga, etc.

Cal dir que algunes frases que es diuen per animar a una dona que es troba en aquesta situación NO ajuden: Per exemple “Alegra’t, això vol dir que la quimioteràpia està funcionant“. És més útil concedir a aquesta tristesa la importància que es mereix, perquè està plenament justificada, i oferir la nostra ajuda pel que puguem fer.

Utilitzar turbants oncològics

Per dissimular la falta de cabells hi ha diverses opcions, de les quals anirem parlant en diferents articles d’aquest blog. Els turbants oncològics són una alternativa excel·lent per a les dones que no volen utilitzar perruques o mocadors. Però els turbants poden ser per a persones amb cabells i per a persones sense cabells, i no tots tenen les mateixes característiques. És destijable que el que s’utilitza quan han caigut els cabells reuneixi una sèrie de condicions:

  • Tenint en compte que estarà en contacte amb la pell, que sigui hipoal·lergènic, antifúngic, antibacterià, transpirable, i de textura suau (sense costures que puguin molestar). Per exemple, fabricat amb bambú, una planta que, a més a més, afavoreix el consum sostenible i ecològic.
  • Que s’ajusti bé al cap, sense caure, però tampoc sense apretar gaire. Un material com l’spandex és una bona solució.
  • Que li agradi a la persona que el portarà: el color, el disseny, la forma… És important sentir-s’hi còmoda.

En ser un producte relativament poc conegut els turbants oncològics poden ser una mica difícils de trobar. Però hi ha una botiga virtual -és a dir, que permet comprar directament des del seu web- anomenada Turbans&Co. A més a més comprant un dels seus turbants o els seus packs hi ha un descompte del 10% a les visites a Psicología en Càncer que es facin a la consulta (a Manresa o en Barcelona) o online.

I al revés també! Les persones que facin visites a Psicologia en Càncer podran gaudir d’un descompte del 15% en comprar algun dels turbants oncològics a Turbans&Co.

Heu utilitzat mai un turbant, o penseu fer-ho? Sóc aquí per a llegir els vostres comentaris i respondre els vostres dubtes.

Aquest article té 2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca