Skip to content

La por de tenir càncer

El motiu que fa que més persones tinguin por de tenir càncer és l’aparició de símptomes. Altres raons són saber que hi ha hagut antececedents familiars de la malaltia i el fet d’haver tingut càncer prèviament (Síndrome de l’espasa de Dàmocles). Els símptomes solen ser inespecífics, en forma de dolor o de molèstia. Són símptomes que es poden explicar per moltes malalties, però la informació que hi ha a internet, que no sempre s’ajusta a la realitat, fa pensar en el càncer com a hipòtesi principal.

Com treure'm la por de tenir càncer - Psicologia en Càncer
Stefan Keller – Pixabay

A partir d’aquí les persones que es veuen afectades per aquest problema, que es diu cancerofòbia, poden reaccionar de dues maneres diferents i oposades:

  • Consultar molts metges i fer-se fer moltes proves, perquè no es queden tranquil·les quan els diuen que no tenen càncer.
  • Negar-se a anar al metge, precisament, per la por que sigui una malaltia oncològica.

On és el problema?

L’ansietat fa que els símptomes es percebin més intensos del que són. Fins i tot fa que apareguin símptomes que abans no hi eren. I aquesta mateixa ansietat és com una trampa del cervell: provoca que la persona se centri només en la possibilitat que sigui càncer, i que necessiti confirmar-ho. Un cop aquesta persona està convençuda que té càncer continua fent-se proves mèdiques que diuen que no en té. Per això se’n fa més i més, esperant que algun professional confirmi la seva hipòtesi. Però aquestes proves no ajuden a eliminar la por de tenir càncer.

En el cas de les persones que no volen anar al metge per evitar una mala notícia, com que no poden descartar tenir càncer, tampoc es queden tranquil·les.

La solució per la por de tenir càncer

Com a psicòleg expert en Psicooncologia et puc ajudar a treure’t la por de tenir càncer. Però abans convé descartar aquesta malaltia o qualsevol altra. Per això sempre recomano un examen mèdic en el que puguis explicar els símptomes i que aquest professional faci les comprovacions necessàries. A l’hora de calmar aquesta ansietat el que es pugui fer des de la Psicologia no servirà de gaire si realment hi ha una malaltia que explica els símptomes i que necessita tractament.

Com treure'm la por de tenir càncer
Ulrike Mai – Pixabay

Un cop el metge hagi confirmat que no tens cap malaltia greu, ho podrem tractar com un problema d’ansietat. Farem una avaluació completa dels símptomes, dels antecedents familiars i de quins canvis ha provocat aquesta por a la teva vida. La manera com reacciones davant de la por pot estar explicant que aquesta por augmenti, es mantingui o disminueixi. Això no vol dir que sigui “culpa teva” o que “et passi perquè no fas el que has de fer”: és normal i universal que, com més intensa sigui la por, més difícil esdevingui de controlar.

Ja quan fem el tractament psicològic de la por de tenir càncer veurem “com funciona” aquesta preocupació i quins canvis cal introduir per convertir l’ansietat en una cosa útil: que permeti estar alerta per protegir la salut, però sense alterar el benestar i la qualitat de vida. Veuràs com manejar la por sense donar-li a aquesta por el que vol, t’ajuda a recuperar la sensació de control.

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca