Estalviar diners i temps amb teràpia online té molts avantatges. Les persones que visiten un professional saben que anar al psicòleg té un cost que no és petit. Però les noves tecnologies ara ho fan possible, mitjançant la teràpia psicològica online: és tant eficaç com la teràpia convencional, però requereix menys temps i menys diners. A més a més redueix distàncies i facilita rebre ajuda a aquelles persones que, pel motiu que sigui, els costa asseure’s davant d’un psicòleg cara a cara.

Eficàcia de la terapia online comparada amb la convencional

Teràpia online: Estalviar temps i diners. Psicologia en CàncerEncara que aquest blog està centrat en el suport psicològic per a persones amb càncer i familiars, les conclusions sobre l’eficàcia de la teràpia online són igualment aplicables a molts altres camps de la psicologia.

aquesta página hi podreu trobar referències de l’actualitat científica sobre la psicologia online. La major part de la literatura científica confirma que aquesta modalitat de psicoteràpia és, almenys, tant eficaç com la convencional, però fent dues reserves importants:

  1. Algunes patologies desaconsellen l’ús de teràpia online: trastorns psicòtics, trastorns per abús de substàncies o de la conducta alimentària a les seves fases inicials de tractament, tendències suïcides, etc…
  2. La teràpia online mai no podrà substituir del tot la teràpia cara a cara.

Et pot interessar: 10 beneficis de l’ajuda psicològica per a pacients de càncer

Tipus de teràpia psicològica online

Teràpia psicològica a través del mòbil - Psicologia en CàncerBàsicament la psicologia online es pot fer de dues maneres: basant-se en l’autoajuda (un sistema programat per seguir una sèrie de passos, sense contacte amb cap professional, com l’aplicació per a dispositius mòbils Self-care during Cancer), o bé en contacte amb un psicòleg a través del telèfon mòbil, el correu electrònic o la videoconferència.

Personalment recomano el segon. A part de que en psicologia és preferible parlar amb una persona abans que fer-ho amb una màquina programada amb algoritmes, el fet de tenir una persona disponible permet adaptar el suport psicològic a cada usuari i resoldre els seus problemes particulars.

Però… Quins avantatges té la teràpia online?

  • Estalvi de diners: L’usuari paga menys, perquè els honoraris del professional solen ser més baixos. Això sí, alerta si són massa baixos! Si el problema té a veure amb una malaltia com el càncer és bo assegurar-se de que el professional és expert en aquesta matèria. Val la pena pagar una mica més per ser atès per algú format, especialitzat i amb experiència.
  • Estalvi de temps, perquè no hi ha desplaçaments. És important quan tothom va mirant el rellotge. A més a més, a la teràpia per email, es poden obrir i recuperar els continguts en qualsevol moment, sense necessitat d’un horari prefixat.
  • Redueix distàncies: Les meves consultes són a Manresa i Barcelona, però la teràpia online permet atendre usuaris a tot el món. També és útil pels que tenen la mobilitat reduïda.
  • Permet més privacitat: Hi ha persones que no es veuen capaces de ser a un despatx amb un psicòleg, o fins i tot que no volen que se’ls vegi la cara. La teràpia per Skype o per email resol aquests problemes -evidentment, sempre que la situació ho permeti-.

Alguns testimonis

He demanat a dues persones a les que he atès que expliquin els avantatges d’haver fet teràpia online per afrontar el seu càncer. He canviat els noms i edats, per mantenir la privacitat (la confidencialtat és un compromés personal, i una obligació deontològica).

Isabel (52 anys). Va tenir càncer de mama: “El psicòleg visitava a Barcelona i jo sóc de Madrid. Tot i que podia fer-ho per la pública al meu hospital, hi havia una llista d’espera de mesos, i buscant per internet vaig arribar fins al Joan, el psicòleg. Parlàvem cada dues setmanes per conferència (vaig haver de demanar al meu fill que me’l posés a l’ordinador, perquè jo no hi entenc d’aquestes coses). Pagava per transferència bancària. Un dia notava que em queia el món a sobre, estava desesperada, i vam fer el que ell en diu visita d’urgència: em va atendre en menys d’una hora. Sempre vaig sentir que el tenia a prop, encara que només ens veiéssim per la pantalla.

Montserrat (21 anys). El seu pare va tenir càncer de colon mestastàsic: “Quan li van trobar el càncer al meu pare ell tenía 60 anys. El tenia molt avançat i va haver de deixar la feina. Jo estava fent la carrera i em vaig haver de posar a treballar per ajudar la família, a més a més d’acompanyar-lo a totes les visites a l’hospital. Per tant no em quedava temps per veure un psicòleg en horaris de visita i em van recomanar al Joan. Al principi no me’n fiava gaire d’això, però la primera vegada que ens vam veure no em va cobrar res, però va donar la cara. I això em va donar confiança. Podia parlar amb ell a la nit, combinant Skype amb emails. Vaig agafar alguns abonaments, que sortien millor de preu, i pagava amb Paypal a través del web. El meu pare no va voler parlar mai amb un psicòleg, però a mi em va anar molt bé, fins i tot després que el pare morís. Així que des d’aquí, moltes gràcies Joan!“.

Vull agrair a la Isabel i a la Montserrat que s’hagin atrevit a donar el seu testimoni. Encara que es canviin dades, no és fàcil.

El mètode més utilitzat per fer videoconferències és Skype. Si no el té al seu ordinador se’l pot descarregar gratuitament des d’aquí. Un cop dins, em trobarà amb el nom d’Espaipsicosalut.

Si vol demanar visita, pot fer-ho aquí.

La teràpia online té molts avantatges, i quan es pot utilitzar, redueix molts problemes de distància, temps i diners. L’ha provat algun cop? Deixi un comentari!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.