Skip to content

La teràpia online té molts avantatges. L’avaluació i tractament psicològics tenen uns costos, però les noves tecnologies permeten estalviar temps i diners. La teràpia psicològica online és tant eficaç com la teràpia convencional, redueix distàncies i apropa l’ajuda a les persones a qui, pel motiu que sigui, els costa asseure’s davant d’un psicòleg de manera presencial.

Teràpia online: estalviar temps i diners - Psicologia en Càncer
Memin Sito – Pixabay

Eficàcia de la terapia online comparada amb la convencional

Encara que aquest blog està centrat en el suport psicològic per a persones amb càncer i familiars, les conclusions sobre l’eficàcia de la teràpia online són igualment aplicables a molts altres camps de la psicologia.

aquesta pàgina hi podreu trobar referències de l’actualitat científica sobre la psicologia online. La major part de la literatura científica confirma que aquesta modalitat de psicoteràpia és, almenys, tant eficaç com la convencional. No obstant, cal fer dues reserves importants:

  1. Per a algunes patologies es desaconsella l’ús de teràpia online: trastorns psicòtics, trastorns per abús de substàncies o de la conducta alimentària a les seves fases inicials de tractament, tendències suïcides, agorafòbia, etc…
  2. La teràpia online mai no podrà substituir del tot la teràpia presencial.

Et pot interessar: 10 beneficis de l’ajuda psicològica per a pacients de càncer

Tipus de teràpia psicològica online

Bàsicament la psicologia online es pot fer de dues maneres: basant-se en l’autoajuda (un sistema programat per seguir una sèrie de passos, sense contacte amb cap professional, o bé en contacte amb un psicòleg a través de la videoconferència o el correu electrònic.

Personalment recomano el segon. En psicologia és preferible parlar amb una persona abans que fer-ho amb una màquina programada amb algoritmes. I el fet de tenir un professional disponible permet adaptar el suport psicològic a cada usuari i resoldre els seus problemes particulars.

Quins avantatges té la teràpia online?

Teràpia online amb Psicologia en Càncer
Dan Nelson – Pixabay
  • Estalvi de diners: El cost de la teràpia online sol ser menor. Això sí, alerta si aquest cost és massa baix! Les persones amb càncer i els seus familiars tenen problemes que solen ser diferents dels de la resta de persones que necessiten atenció psicològica. Val la pena pagar una mica més per ser atès per un psicòleg especialitzat i amb experiència.
  • Estalvi de temps, perquè no hi ha desplaçaments. És important quan tothom va mirant el rellotge. A més a més, amb la teràpia per email, es poden obrir i recuperar els continguts en qualsevol moment, sense necessitat d’un horari prefixat.
  • Redueix distàncies: Les meves consultes són a Manresa i Barcelona, però la teràpia online permet atendre usuaris a tot el món. També és útil pels que tenen la mobilitat reduïda.
  • Permet més privacitat: Hi ha persones que no es veuen capaces de ser a un despatx amb un psicòleg. La teràpia per Skype o per email resol aquests problema, sempre i quan la situació ho permeti.

Alguns testimonis

He demanat a dues persones a les que he atès que expliquin els avantatges d’haver fet teràpia online amb mi. He canviat els noms i edats, per mantenir la privacitat (la confidencialtat és un compromís personal, i una obligació deontològica).

Isabel (52 anys). Va tenir càncer de mama: “El psicòleg visitava a Barcelona i jo sóc de Madrid. Tot i que podia fer-ho per la pública al meu hospital, hi havia una llista d’espera de mesos, i buscant per internet vaig arribar fins al Joan. Parlàvem cada dues setmanes per conferència (el meu fill m’ho va posar a l’ordinador, perquè jo no hi entenc d’aquestes coses). Pagava per transferència bancària. Un dia notava que em queia el món a sobre, estava desesperada, i vam fer una visita d’urgència: em va atendre en menys d’una hora. Sempre vaig sentir que el tenia a prop, encara que només ens veiéssim per la pantalla.

Montserrat (21 anys). El seu pare va tenir càncer de colon mestastàsic: “Quan li van trobar el càncer al meu pare ell tenia 60 anys. Vaig deixar la carrera i em vaig posar a treballar per ajudar la família, i l’acompanyava a les visites a l’hospital. No tenia temps per veure un psicòleg en horaris de visita i em van recomanar al Joan. Al principi no me’n fiava gaire d’això, però la primera vegada que ens vam veure no em va cobrar res, però va donar la cara. I això em va donar confiança. Podia parlar amb ell a la nit. El meu pare no va voler parlar mai amb un psicòleg, però a mi em va anar molt bé, fins i tot després que el pare morís. Així que des d’aquí, moltes gràcies Joan!“.

Vull agrair a la Isabel i a la Montserrat que s’hagin atrevit a donar el seu testimoni. Encara que hagi canviat algunes dades per privacitat, no és fàcil parlar de temes tant personals en un espai públic com aquest.

Com es fa la teràpia per Skype

El mètode més utilitzat per fer videoconferències és Skype. Es pot utilitzar amb l’ordinador, la tauleta o el mòbil. Si no el tens instal·lat, te’l pots descarregar gratuitament des d’aquí. Un cop dins, em trobaràs amb el nom d’Espaipsicosalut. Si vols demanar una visita, pots fer-ho aquí:

Joan-Salvador Vilallonga Vilarmau – Doctoralia.es

T’ha agradat aquest article? Deixa una pregunta o un comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Comments (0)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca