La teràpia de parella en càncer és una opció quan algun dels membres de la parella (o tots dos) tenen càncer i la seva relació se’n veu afectada. El càncer no provoca conflictes de parella, però pot fer emergir aquells que estaven ocults. La psicologia, a través de la teràpia de parella, pot ajudar a recuperar la comunicació i la confiança mútua si és el que les persones afectades desitgen.
Com afecta el càncer a la relació de parella
“El càncer ho canvia tot“. Aquesta és una de les primeres frases que dic als pacients i familiars als quals atenc. La vida de la persona diagnosticada passa a girar al voltant del tractament, per les freqüents visites a l’hospital, les hores de presa de medicació, les proves mèdiques, els controls, etc. Això obliga a reorganitzar tota la vida familiar. Sobretot si hi ha nens petits.
Quan arriba aquest escenari, ningú està preparat per afrontar-lo. Davant del càncer, els recursos que hem anat adquirint per a solucionar els petits problemes de la vida diària es queden curts i és normal veure’s desbordat. Per això la teràpia de parella en càncer és un recurs força sol·licitat.
La relació es pot veure afectada per canvis tant en qui té la malaltia com en la seva parella.
La persona diagnosticada
- Canvis en la imatge corporal i en l’autoestima: El tractament pot deixar canvis físics importants: augment de pes, cicatrius, caiguda dels cabells, pèrdua de parts del cos. El/la pacient amb càncer pot pensar que ja no resultarà tant atractiu/va com abans, i que la seva parella està perdent el temps al seu costat.
- Canvis en les prioritats: Tenir una malaltia que amenaça la vida pot fer que la persona es replantegi què fa, amb qui està i si vol canviar alguna cosa. Hi ha persones que decideixen separar-se, més després de la malaltia que no pas durant la mateixa.
- Sensació d’incomprensió: L’experiència de tenir càncer només l’entén qui la viu. Altres persones, incloent la parella, poden tenir dificultats per a comprendre aquesta experiència, i el membre de la parella que té la malaltia sentirà que no l’estan entenent.
La seva parella
- Frustració: Estar amb una persona que té càncer queda molt lluny de les expectatives que en teníem en començar la relació. Trencar aquestes expectatives provoca frustració.
- Sensació d’impotència: Poden aparèixer dubtes sobre si el que estem fent és útil o no: “Si li ofereixo ajuda m’ho agrairà, o s’enfadarà perquè el/la tracto d’inútil?“.
- Sobre-càrrega: Haver d’assumir tasques que abans estaven repartides o que feia l’altre, pot fer augmentar el desbordament i l’estrès.
Quan és adequat fer teràpia de parella en càncer
Com dèiem a la introducció, el càncer no és causa de conflictes de parella. Però si teniu algun problema subjacent, o no visible, sí que el pot fer emergir. En molts casos aquests problemes es poden resoldre sense intervenció professional: parlant de què ha passat, corregint les interpretacions que hagi pogut tenir l’altre i buscant solucions (per exemple, reservant-se temps per a estar junts sense ningú més).
Quan als membres de la parella us és difícil solucionar els problemes, teniu discussions que encara provoquen més malestar i, sobretot, voleu recuperar la relació, la teràpia de parella en càncer els pot ajudar.
En començar la teràpia de parella sí que heu de tenir clar que adquiriu un compromís amb vosaltres mateixos i amb l’altre, de manera que caldrà fer un esforç per a mantenir-ho.
Com es fa la teràpia de parella en càncer
La teràpia de parella en càncer crea un entorn de confiança on es pot parlar des de la preocupació. Això vol dir que una persona diu a l’altra coses que la poden molestar, però no amb la intenció d’ofendre o competir, sinó perquè causen malestar en qui les diu. Fer-ho així obre la porta a corregir interpretacions i malentesos.
Considerem que, qui té el problema, sou els dos. No és que un tingui el problema i l’altre es vegi perjudicat, sinó que la situació problemàtica és compartida. Per tant, intentem evitar conceptes com la culpa i centrar-nos més en què provoca els problemes i què fa que es mantinguin.
També aclarim les necessitats de cadascú i treballem eines per a fer que les converses siguin útils: un moment de molt enfadament o de molta por és un mal moment per a tractar temes importants; val la pena donar-se un temps fins que hagi tornat la calma. Això no és defugir el problema, sinó esperar una ocasió millor per a solucionar-lo. Tenir un mètode de solucionar els problemes ajuda les parelles a durar molt més temps, i cada parella pot crear el seu.
I busquem bons moments. Per què? Doncs perquè les parelles que estan bé i les que estan malament són iguals en el sentit que totes tenen mals moments. El que les diferencia és que, les que estan bé, també en tenen de bons. Aquesta és una clau per fer que una relació funcioni.
La sexualitat també és una de les àrees més afectades pel càncer i que, evidentment, afecta la parella. Per tant també pot ser un dels focus de la teràpia de parella en càncer.
Si voleu informació sobre la teràpia de parella en càncer per a la vostra situació personal, poseu-vos en contacte amb mi:
T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!
Aquest article té 0 comentaris