Skip to content

La caiguda dels cabells és un dels efectes secundaris més freqüents de la quimioteràpia. Una de les maneres de dissimular-ho més habituals són les solucions capil·lars. Les perruques poden ser de cabells naturals o artificials i cadascuna té els seus avantatges i inconvenients. En aquest article parlem de les perruques i orientem sobre una botiga a Manresa on se’n poden trobar.

Solucions capil·lars a Manresa - Psicologia en Càncer
Alexa – Pixabay

La caiguda dels cabells per quimioteràpia

Un dels efectes secundaris més freqüents quan es fa quimioteràpia per càncer és la caiguda dels cabells. També és un dels primers pensaments que vé al cap a una persona quan li diuen que té càncer. Se sol viure amb por perquè els cabells són una part molt important de l’autoimatge i l’estètica, i la manca de cabells s’interpreta com un signe evident de malaltia. Sobretot quan afecta les dones. Per això les solucions capil·lars són múltiples.

La caiguda dels cabells no afecta tothom. Fins i tot és possible que de dues persones amb el mateix tipus de càncer a una li caiguin els cabells i a l’altra no. Però quan passa és perquè la quimioteràpia interfereix el creixement i la divisió de les cèl·lules. I afecta més a les que es divideixen més de pressa. Per això té l’efecte desitjat sobre les cèl·lules del càncer, però també en toca d’altres que es divideixen ràpidament, com els glòbuls vermells (provocant l’anèmia i la fatiga), les de les mucoses (provocant les nàusees i els vòmits) o les dels fol·licles pilosos.

Els cabells poden començar a caure entre dues i tres setmanes després de la primera sessió de quimioteràpia. Primer un per un i, pocs dies després, en forma de blens. Al cap d’un mes, aproximadament, de l’última sessió de quimioteràpia, comencen a créixer un altre cop. De vegades no arriben a caure, sinó que es fan més prims.

Però encara que tornin a créixer acabat el tractament, mentre una persona està sense cabells veu afectada la seva imatge i la seva autoestima. I com que el problema el té en el present, expressions com “Tranquil·la, que després et tornaran a créixer, i ho faran més forts“, no son un remei. Per això, qui ho vol, pot buscar solucions capil·lars per dissimular la calvície.

Per què fer servir una perruca?

De solucions capil·lars n’hi ha moltes: gorres, mocadors, turbants oncològics, etc. El punt fort d’aquestes solucions és que es poden personalitzar: en podem escollir el color, l’estampat, etc. I en podem portar un de diferent cada dia. L’avantatge de les perruques és que no només tapen la calvície, sinó que a més a més, no suggereixen la manca de cabells. És a dir, veient una persona amb una perruca és probable que no tan sols ens preguntem si es tracta d’una perruca o són els seus cabells naturals.

La perruca és una de les solucions capil·lars més habituals en càncer
Benjamin Balazs – Pixabay

La confecció de les perruques ha millorat molt els últims anys. Actualment tenen un aspecte molt natural (fins i tot quan són de cabells sintètics) i són molt fàcils d’utilitzar. Les sintètiques es poden rentar amb aigua i recuperen, soles, el seu pentinat. A més a més porten un adhesiu que impedeix que es moguin, i una coberta que redueix la fricció amb la pell. D’aquesta manera s’eviten rascades i irritacions.

Les perruques de cabells naturals són molt més laborioses i, per tant, també més cares. En aquest cas, per a la seva neteja i reparació pot ser necessari passar per la perruqueria. Tant si són de cabells naturals com artificials es poden trobar ja fetes a la botiga o bé encarregar-se de manera personalitzada. Però si s’encarreguen poden trigar prop d’un mes i mig a estar a punt; per això no sempre es contemplen com a solució.

Quina perruca escollir

A l’hora d’escollir entre les diferents solucions capil·lars el més important és buscar l’assessorament dels professionals. La innovació en aquest camp és constant i les diferents opcions poden tenir matisos que, d’entrada, no ens imaginem. Per això ens poden oferir una solució més adequada del que pensàvem.

Les diferències entre una perruca de cabells artificials i de cabells naturals no són tant importants com podria semblar. La seva imatge i tacte són similars i, a simple vista, costen de distingir. A més a més les persones tendim a veure les coses com hi estem acostumades: és probable que ens hagin de dir expressament que es tracta d’una perruca per tal que ho notem. Per tant l’elecció entre una perruca natural i una artificial es pot guiar per l’autoimatge: Em sentiré millor amb mi mateixa si sé que la perruca que porto és feta amb cabells naturals?

També podem tenir en compte l’època de l’any: a l’estiu fa més calor i se sua més. Encara que hi ha protectors per la pell i que les perruques són adhesives, ens podem adequar a l’època. Sempre tenint en compte que el tractament amb quimioteràpia pot durar uns quants mesos.

També hi ha preferències personals en quan a llargada, color (o presència de blens de color diferent), pentinat, tipus de malla, etc. Si és una mica llarga també en ajudarà a protegir-nos del sol, un aspecte important si, a més a més, estem fent tractament amb radioteràpia.

On es poden obtenir solucions capil·lars a Manresa

Per trobar solucions capil·lars a Manresa recomano La Central del Cabell. Un establiment situat a la Carretera de Vic, 48. Tenen una gran varietat de perruques de tot tipus i molta experiència per proporcionar a cada persona la solució que necessita. A més a més també venen a través del web.

Les persones usuàries de Psicologia en Càncer que vinguin de part de La Central del Cabell, tindran 5 euros de descompte a totes les visites a Manresa (tant al despatx com a domicili).


Moltes gràcies per llegir l’article. Si t’ha agradat pots deixar un comentari i et respondré. I si, a més a més, creus que pot ser útil per a més gent, comparteix-lo!

Aquest article té 2 comentaris

  1. M’ha agradat molt l’article i alhora m’ha ajudat a trobar un lloc a Manresa on poder comprar una perruca a la meva germana, que està en tractament oncològic.
    Gràcies per tot.

    1. Hola Angélica, gracies pel teu comentari i per les felicitacions sobre l’article. Espero que teva germana es trobi el millor possible!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca