Els exercicis de relaxació ajuden a reduir l’ansietat en un moment determinat, milloren la qualitat de vida i faciliten la conciliació del son. Aprendre a fer-los requereix temps i pràctica. Però quan se n’ha après, es pot fer pràcticament a qualsevol lloc i mentre es realitzen altres activitats. Aquest article explica com fer exercicis de relaxació per persones amb càncer.
Quins són els beneficis de la relaxació
La relaxació forma part de les anomenades teràpies alternatives o teràpies complementàries (quan es combinen amb el tractament convencional). La relaxació no té poder curatiu per si mateixa, ni substitueix altres formes de tractament com la quimioteràpia o la radioteràpia.
Són molts els estudis que demostren els beneficis de la relaxació en la reducció de l’ansietat i l’estrès en la població general (independentment del seu estat de salut). Com que, a més a més, l’ansietat és freqüent en pacients oncològics en diversos moments del procés, la relaxació per persones amb càncer pot ajudar a millorar la qualitat de vida i pot facilitar el son quan hi ha insomni.
Ara bé, els estudis que avaluen específicament els beneficis de relaxació per persones amb càncer costen més de trobar, per diverses raons. Hi ha molts tipus de relaxació, diferents entre ells. Les malalties oncològiques també són moltes i els assajos s’han de fer en persones en diferents moments del càncer. Però per posar alguns exemples, n’hi ha que apunten que la relaxació muscular progressiva és eficaç per millorar el confort i reduir alguns efectes secundaris de la quimioteràpia, o d’altres que informen de beneficis físics i emocionals en pacients amb càncer de pulmó avançat.
Com es practica la relaxació per persones amb càncer
Per poder fer relaxació cal crear unes condicions i fer un seguit d’exercicis. Les primeres vegades va molt bé fer-ho a casa, perquè és on és més fàcil crear aquest ambient. Quins són els passos?
- Demana a la família que no faci soroll i que no et molestin durant una estona. Desconnecta el telèfon mòbil.
- Posa’t còmode, estira’t al llit de panxa enlaire amb els braços al costat, o seu a una butaca. Deixa una llum suau. Potser et pot ajudar posar una música tranquil·la
- Descorda’t o treu-te les peces de roba i complements que puguin apretar: cinturons, rellotges, sabates, ulleres…
- Tanca els ulls i comença a respirar molt a poc a poc. Agafant aire pel nas i expulsant-lo també pel nas. Intenta omplir primer el ventre, després la part baixa del pit i, finalment, la part més alta.
- Concentra’t en la sensació de l’aire com entra pel nas, fred, i com surt, calent. Imagina’t que pots veure aquest aire entrar i sortir.
- Relaxa els peus. Deixa’ls morts, com si fossin de fusta. Com si volguéssis deixar de notar-los. Relaxa també les cames, els genolls i les cuixes, tot pujant pel cos a poc a poc.
- Comença a relaxar l’abdomen i, després, el tòrax. Nota com toca la superfície on està recolzat. Segueix concentrant-te en la respiració, profunda i lenta. Agafa l’aire pel nas i expulsa’l també pel nas.
- Relaxa els dits de les mans, els palmells, els dorsos, els braços i els colzes. Com si fossin de fusta. Com si volguéssis deixar de notar-los.
- Relaxa les espatlles, el coll i el clatell.
- Amb els ulls tancats i respirant pel nas, molt a poc a poc, relaxa la cara: la boca, els ulls…
- Ara que tens tot el cos relaxat, concentra’t en aquesta sensació de pau i tranquil·litat. Continua sense moure’t durant uns 5 minuts.
- A poc a poc, comença a moure els peus i les cames, els braços i obre els ulls. Mou la resta del cos, a poc a poc. No t’aixequis de sobte, per no marejar-te.
Incorporar la relaxació a les activitats diàries
És normal que la relaxació per persones amb càncer no s’aconsegueixi els primers dies. Cal pràctica i entrenament i, sobretot, constància! Buscar una estona cada dia, encara que no tinguem ansietat. Amb la pràctica cada cop s’aconsegueix més.
I amb el temps es pot aprendre a fer “relaxació parcial”: quan estem tensos/es o ens preocupa alguna cosa però no podem deixar de fer el que estem fent (per exemple, a la feina), podem fer part d’aquests exercicis per a calmar-nos mentre seguim amb la nostra activitat. Com ara la respiració conscient (respirar pel nas, profundament i a poc a poc, concentrant-nos en la sensació de l’aire entrant fred i sortint calent).
I quin és el millor moment del dia?
- Si NO tenim problemes per dormir (com insomni) és millor NO fer-ho a la nit. Precisament perquè ens podriem adormir i, aleshores, no notaríem els beneficis de la relaxació quan calma l’ansietat. L’objectiu de la relaxació és que puguem continuar el dia a dia sense ansietat, i això no ho aconseguirem si ens adormim. És millor buscar un moment en que no tinguem son.
- Si tenim problemes per conciliar el son o, simplement, volem relaxar-nos per adormir-nos, aleshores sí que és una bona idea fer-ho a la nit. Perquè ens ajudarà a aconseguir-ho.
Has provat els exercicis de relaxació? T’han funcionat? Deixa el teu comentari i et respondré personalment. I si vols comparteix aquest article amb qui li pugui anar bé!
Aquest article té 0 comentaris