Quan parlem amb algú que té càncer podem preguntar-nos què és adequat dir-li i què no. En general, actuar amb normalitat és la millor manera de donar suport a una persona amb càncer, sobretot si hi ha prou confiança. Però de vegades podem dubtar sobre els temes a tractar, o equivocar-nos amb un comentari fet amb bona intenció. Aquest article parla de què dir a algú amb càncer i què no dir-li.

Què dir a algú amb càncer - Psicologia en Càncer

Com donar suport a una persona amb càncer

La notícia que una persona que coneixem té càncer ens causa un gran impacte. Sobretot si és algú pròxim, com un/a amic/ga o un familiar. I encara que pensem que ens podem fer una idea de com es deu sentir, no sol ser així. L’experiència del càncer només la coneix qui té la malaltia. Per això qui ens pot anar guiant millor sobre com donar suport una persona amb càncer és aquesta mateixa persona.

Les primeres converses poden ser una mica difícils: no sabem si voldrà parlar del càncer o si, al contrari, preferirà que no surti el tema. Els dubtes sobre què dir a algú amb càncer giren al voltant d’això. La precaució de no fer mal pot fer que costi que surtin temes de conversa o, fins i tot, que s’eviti parlar amb aquesta persona.

De vegades són els propis pacients els qui, a partir de la seva experiència, expliquen què dir a algú amb càncer i què és millor no dir-li. Aquest recull pot servir per donar unes orientacions generals. De tota manera no oblidem que el tracte que més desitgen les persones amb càncer és el de tota la vida, sobretot per part de les persones de confiança.

Què dir a algú amb càncer

Com donar suport a una persona amb càncer - Psicologia en Càncer

 • Em sap greu“: Aquesta frase és vàlida sempre i quan no es digui sobreactuant. És a dir, si diem que ens sap greu, que sigui perquè realment ens sap greu. És una bona manera de dir-li que hem captat que està travessant una situació difícil.
 • Et tinc present“: Qui s’enfronta a aquesta malaltia sap que alguns amics desapareixen. Saber, també, que hi ha qui pensa en ell/a, l’ajudarà a reduir la sensació de soledat.
 • Vols que en parlem?“: Moltes persones amb càncer no demanen parlar de la malaltia amb els seus coneguts, perquè els volen estalviar preocupacions o perquè pensen que no els ajudarà. És important que sàpiguen que estem disposat a escoltar-los parlar de temes difícils.
 • Si necessites alguna cosa, digues-m’ho“: Potser en aquell moment no necessita res, però al cap d’un parell de dies ha d’anar a l’hospital i necessita que l’hi portin amb cotxe. Aquests ajuts els fan la vida més fàcil.
 • El cap de setmana faig un sopar amb uns amics. Vols venir?” Un sopar amb altres persones ajuda a mantenir el contacte social i a distreure’s. Fins i tot, si són persones poc conegudes, potser no cal que sàpiguen que té càncer, i s’estalviarà explicar-ho repetidament.

I si no sabem què dir, no hi ha cap problema en fer-ho evident: “Em sap greu, però no sé què dir“. Aquesta frase pot substituir un silenci incòmode. A més a més, explicitar que una situació és difícil, fa que no ho sembli tant.

També et pot interessar llegir: L’ús de l’humor en càncer

Què NO dir a algú amb càncer

Alguns comentaris poden ser desafortunats. De vegades ho són per un descuit i, d’altres, perquè qui els fa només vol satisfer una curiositat morbosa. De tota manera no cal que ens espantem davant de la possibilitat de cometre errors. Ningú neix ensenyat sobre com donar suport a una persona amb càncer i, si ens equivoquem, una disculpa sol ser suficient.

 • Què no hem de dir a algú que té càncer - Psicologia en CàncerSegur que te’n sortiràs. Si confies en Déu s’apiadarà de tu“. No oblidem que no tothom sobreviu al càncer. I no podem fer pronòstics sobre una persona en particular. Per tant, dir-li que segur que se’n sortirà, és una promesa que no sabem si podrem complir. D’altra banda, les creences religioses només ajuden si la persona les té. En cas contrari ho pot veure com a intrusiu, o com que li estem posant condicions perquè es curi.
 • Sigues positiu/va“: No hi ha instruccions sobre com afrontar el càncer. Algunes persones ho viuen amb desespereració, altres amb resignació i altres com una lluita. Totes aquestes fórmules són igual de vàlides i la persona té dret a seguir la que li surti de dins. Ser positiu no funciona per recomanació, i si el pacient ho força li pot suposar una càrrega addicional d’ansietat.
 • Quina enveja, com t’has aprimat!“: Una persona només s’alegra d’haver-se aprimat quan ha fet una sèrie de passos amb aquest objectiu (una dieta, exercici físic, etc). L’aspecte físic es veu afectat quan es té càncer i aprimar-se per aquest motiu no és per celebrar-ho. Encara que la persona, efectivament, es volgués aprimar.
 • Pren infusions de…“: És l’oncòleg, conjuntament amb el pacient, qui estableix el tractament. I les infusions poden interferir amb l’eficàcia d’alguns tipus de quimioteràpia, com s’ha demostrat amb la camamilla o l’herba de Sant Joan.
 • El càncer no existeix. És un invent de les farmacèutiques per a guanyar diners“: Aquesta frase no només és mentida, sinó que pot minar la confiança del pacient cap a l’oncòleg. I la confiança és fonamental.

Segurament t’hauràs fixat que el que s’aconsella dir té forma d’oferta, mentre que el que convé no dir, té forma d’instrucció o suggeriment. És una bona manera de saber què dir a algú amb càncer i distingir-ho del que és menys adequat.


Coneixes més frases que sàpigues que són adequades -o no- a l’hora de donar suport a una persona amb càncer? Escriu-les en un comentari! I si tens un/a conegut/da que necessita saber què dir a algú amb càncer, comparteix aquest article.

Aquest article té 2 comentaris

 1. Si tens càncer no facis cas de comentaris de gent que sap d’altres que també ho han passat. No n’ha cap d’igual tú al que et diu l’oncòleg

  1. Hola Margarita, moltes gràcies pel teu comentari. Tens tota la raó! Per més que algú digui “Conec algú que va passar pel mateix”, no hi ha dues persones iguals. Cadascú té el seu càncer. I aquestes comparacions de vegades poden ser perjudicials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.