Skip to content

Cada cop s’insisteix més en la importància de les mesures per a protegir-se del sol. L’augment de la conscienciació respon a la preocupació segons la qual haver tingut cremades solars durant la infància i l’adolescència, fa augmentar el risc de tenir un melanoma a l’edat adulta. Però les campanyes de prevenció del melanoma topen amb la moda del bronzejat.

Protegir-se del sol - Psicologia en Càncer

Què són els raigs ultraviolats

Els raigs ultraviolats són els responsables de les cremades a la pell que ens fem quan ens exposem al sol sense protecció. També provoquen les mutacions a l’ADN de les cèl·lules que poden acabar desembocant en un càncer.

Aquest gràfic dibuixa l’espectre electromagnètic complet i demostra com la part de la llum que veiem amb els ulls només correspon a una petita franja: la que se situa entre els raigs ultraviolats (UVA) i els infrarrojos (IR).

Espectre electromagnètic de la llum - Psicologia en Càncer

Per tant els raigs ultraviolats, encara que no es veuen, existeixen. I tenen més força durant els mesos propers al solstici d’estiu (21 de juny a l’hemisferi nord i 21 de desembre a l’hemisferi sud). Però fora d’aquesta època mantenen els seus riscos. Ja sigui pel seu ús a les cabines de bronzejat o perquè algunes activitats d’hivern, com l’esquí, es practiquen a muntanya -on els raigs del sol arriben amb una capa d’atmosfera més prima, comparada amb el nivell del mar-, i perquè la neu reflecteix els raigs solars.

El bronzejat

És important destacar que bronzejar-se no és incompatible amb protegir-se del sol. El bronzejat (posar-se moreno/a) és un mecanisme de defensa de la pell, que incrementa la secreció de melanina. La melanina és un pigment amb funció foto-protectora que absorbeix la radiació ultraviolada. És present a moltes parts del cos, i en major proporció en alguns grups ètnics.

Algunes de les cremes o esprais protectors incorporen un bronzejador, en resposta a la cultura d’estar moreno/a. És a dir, són una eina per permetre l’exposició al sol en condicions de major seguretat. Aquests productes es classifiquen segons el seu factor de protecció.

El factor de protecció és el número de vegades que augmenta el temps en que podem estar exposats al sol abans de cremar-nos. Per exemple, una crema de factor 30 fa que el temps que una persona pot passar sota el sol abans de cremar-se es multipliqui per 30. Així una persona que, sense protecció, es cremaria amb 10 minuts, amb una crema o esprai de factor 30 trigaria 300 minuts (5 hores) a cremar-se.

Això no vol dir que ens poguem exposar “tranquil·lament” perquè estem protegits. El sol té altres riscos que no podem oblidar. El factor de protecció és una referència sobre el temps d’exposició, però afegir altres mesures per a protegir-se del sol, com farem a continuació, també és important. És la nostra responsabilitat trobar un equilibri entre la voluntat de bronzejar-nos (sabent que representa un estrès per a la pell) i la protecció.

La importància de protegir-se del sol

Melanoma - Psicologia en CàncerEls danys a la pell causats per la radiació ultraviolada s’acumulen al llarg de la vida. En certa manera podem dir que la pell té memòria, i que una persona que es va cremar quan era adolescent, pot desenvolupar un melanoma a l’edat adulta.

Dos països especialment vulnerables al melanoma són Austràlia i Nova Zelanda: La seva gran exposició al Sol i la proximitat al forat de la capa d’ozó, combinat amb el fet que la majoria dels seus habitants són descendents de famílies d’origen britànic (amb la pell molt blanca) ha contribuït a fer-hi del càncer de pell un problema quasi endèmic. Al nostre país la seva incidència -aparició de nous casos- augmenta cada any.

Encara que el càncer de pell de tipus melanoma, en general, presenta una mortalitat moderada (el 25% en homes i el 16% en dones), és per prendre-se’l seriosament. Pot costar de detectar si apareix a alguna part del cos poc visible, i no sol ser de mida gaire gran: per això enganya pel que fa al seu potencial de creixement. Si arriba a un estadi molt avançat el seu pronòstic és poc favorable. Per tant, com passa amb altres malalties oncològiques, el millor que es pot fer és prevenir-lo.

Com prevenim el melanoma?

Hi ha un seguit de mesures que podem prendre per reduir el risc de tenir un càncer de pell, encara que no el reduirem mai del tot:

  • Evitar l’exposició al sol durant les hores de màxima radiació: de les 12h a les 16h. Coincideix amb les hores en que la calor també és més intensa.
  • Utilitzar protector solar, d’un factor més alt com més blanca sigui la pell. Protegir-se del sol també és recomanable quan hi ha núvols: la radiació ultraviolada pot arribar igualment.
  • Encara que estiguem bronzejats, continuem utilitzant protector. Ni tan sols les persones de pell negra estan totalment protegides contra el melanoma (encara que el seu risc és molt més baix).
  • Tenir especial cura amb els nens i nenes més petits: la seva pell és més vulnerable.
  • Refrescar la pell sovint, a l’aigua o a la dutxa. També és important hidratar-se bebent aigua.
  • Utilitzar una loció per a després del sol, que refredi i hidrati la pell.
  • Evitar l’ús de cabines de bronzejat: tot i les mesures de seguretat i la professionalitat de les persones que hi treballen, no estan exemptes de riscos. Algunes persones han decidit mostrar als altres les conseqüències de l’ús d’aquestes cabines exposant fotos de les pròpies lesions cutànies.

El melanoma es pot agreujar si es detecta tard, ja que té molta facilitat per fer metàstasis. Per això és important la detecció precoç. Es recomana tenir controlades les taques a la pell i les pigues, i anar al metge si notem que canvien de color, forma o mida.


T’ha agradat aquest article? Pots deixar un comentari o pregunta, i et respondré personalment. I si creus que pot ser útil per algú que coneixes, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca