Arriba Any Nou i, amb ell, els propòsits i el repte de mantenir-los més enllà dels primers dies de l’any. Els més habituals són apuntar-se al gimnàs, aprendre anglès i el clàssic de cada any, que per molts, també serà el rei dels propòsits pel 2016: Deixar de fumar.
Com deixar el tabac
En una entrada anterior d’aquest blog ja parlava de deixar de fumar, destacant que SEMPRE és possible. No és una cosa que només pugui aconseguir el 80% o el 90% dels que ho intenten, sinó que tothom pot. Cadascú haurà de trobar el seu mètode i cal tenir en compte que algunes persones poden recaure en l’hàbit i tornar-ho a intentar. Però s’aconsegueix.
Avantatges de seguir fumant: Cap.
Avantatges de deixar de fumar: Millora l’olfacte, millora la respiració, disminueix el risc de patir càncer o malalties cardiovasculars respecte de quan es fumava, augmenta l’energia física, provoca una sensació d’independència de la substància, i permet estalviar-se una quantitat ingent de diners: per a un fumador d’un paquet diari, prop de 1.500 euros a l’any. O sigui, vacances pagades. A aquests avantatges cal afegir-hi els de caràcter personal: aquells que cadascú identifiqui per ell/a mateix/a.
Tornant al mètode per deixar de fumar
Com deixar el tabaquisme? Es necessiten pegats, o xiclets de nicotina, i coses d’aquestes? Algunes persones ho poden necessitar. Altres voldran anar al metge perquè els recepti algun medicament com la vareniclina. Alguns es compraran un llibre que els anirà la mar de bé, i altres simplement tiraran el paquet amb l’últim cigarret a les escombraries, sense necessitar res més.
Com a psicòleg de la salut que treballa amb persones que tenen càncer i els seus familiars sempre m’han preocupat els estralls que aquest producte provoca en qui el consumeix, i els tripijocs de la indústria tabaquera per escapolir-se de les limitacions en la seva publicitat i distribució. Cada dia es diagnostiquen a Catalunya 9 casos de càncer de pulmó, 8 dels quals estan causats pel tabac.
Per això fa temps vaig començar a pensar en un mètode per deixar de fumar que complís una sèrie de requisits:
- Que no inclogués cap producte substitutiu de nicotina (xiclets, pegats, inhaladors, etc).
- Que pogués fer-se sense interrompre l’activitat diària.
- Que utilitzés els arguments i les aportacions del beneficiari, i no només els del professional.
- Que es realitzés en contacte directe amb el professional, de persona a persona. Res de programes automàtics que produeixen respostes repetides a partir d’un formulari.
- Que tot i el que diu el punt anterior pogués aprofitar els avantatges de les noves tecnologies.
El resultat és un programa per deixar el tabaquisme que consta de 6 sessions de freqüència setmanal i de 30 minuts cada una. A continuació descriuré el que fem a cada sessió, però vull aclarir que prioritzo la flexibilitat a la rigidesa: cada persona té els seus ritmes i preferències, i el programa per deixar de fumar s’ha d’adaptar a les necessitats individuals.
A la primera sessió fem una mica d’entrevista i avaluem el grau de dependència a partir d’un test de resposta molt ràpida i fàcil.
A la segona sessió parlem de com afecta a l’usuari el fet de fumar: conseqüències sobre la salut, pèrdua de temps, problemes de relació amb els altres …
A la tercera sessió avaluem els motius per deixar de fumar, tant els universals (millorar la salut, estalviar, evitar molèsties com les olors i el fum) com els personals que cada usuari valori per si mateix. També valorem els beneficis de deixar-ho, que ja comencen a notar-se des del primer dia.
A la quarta sessió parlem dels “tipus” de cigarret que es consumeixen: els que es fumen per avorriment, els que formen part d’una rutina, els del descans a la feina, etc. I busquem maneres d’evitar-los.
A la cinquena sessió ens centrem en mantenir l’abandonament del tabaquisme: resistir les ganes de fumar, reforçar els èxits aconseguits, evitar temptacions, etc.
A la sisena sessió se suposa que ja no es fuma gens. Fem un repàs de tot el programa i planifiquem el futur immediat per intentar no tornar a recaure.
Al llarg de tot el programa anem veient en un gràfic com el nombre de cigarrets fumats es redueix dia rere dia.
Les sessions es fan via Skype. L’usuari rep els materials per correu electrònic. A més a més al llarg de tot el periode hi ha disponible per a tots els participants un telèfon d’atenció permanent: 644 29 87 59 (de dilluns a divendres de 9h a 21h) i una adreça de correu electrònic per aclarir dubtes que sorgeixin en qualsevol moment: info@psicologiaencancer.com.
Tot aquest programa l’ofereixo per només 179,00 €. I si porta una altra persona que també vulgui deixar de fumar, vostè tindrà un descompte del 15%.
També podeu veure l’entrevista que em fan fer sobre com ajudo a strong>deixar de fumar, com a part del programa “21 días para mejorar la salud cardiovascular“:
Aquest article té 0 comentaris