Alguns usuaris de Psicologia en Càncer (i col·legues de professió) em pregunten per què faig una primera visita gratuïta. És una estratègia comercial? És ètic? Surt a compte? Per això vull dedicar l’article d’aquesta setmana a explicar-ho. I aporto el cas d’una persona per a qui aquesta primera visita va ser suficient.

Per què faig una primera visita gratuïta - Psicologia en Càncer

La primera visita prepara les altres

Sovint les problemàtiques amb les quals arriben els pacients a Psicologia en Càncer són complexes. Això vol dir que no hi ha només un problema, sinó uns quants i, habitualment, relacionats entre ells. Malestar emocional, autoimatge i autoestima afectades, canvis en les rutines, relacions familiars difícils, etc. La primera visita serveix per explicar tots aquests problemes i veure com els podem tractar.

Entre altres coses establim quina és la preocupació principal: El primer problema que li vé al cap a l’usuari/ària quan li ho pregunto. Aquest és el que intentarem resoldre de manera prioritària. Els altres els resoldrem després en funció de com estiguin relacionats entre ells. Per exemple: La preocupació principal pot ser la por per què passarà amb els fills si el tractament no funciona. Després poden haver-hi preocupacions com el futur del negoci familiar o un deteriorament de les relacions de parella.

Ajuda psicològica per a pacients de càncer - Psicologia en CàncerA la primera visita gratuïta no intentem solucionar-ho tot. És normal que se’n necessitin unes quantes, perquè els canvis que cal fer no són superficials. Però quasi sempre la persona surt més tranquil·la de com ha entrat i això, per si sol, ja és un benefici.

D’altra banda la primera visita és útil per a alinear les expectatives. Com a psicooncòleg NO curo el càncer. NO faig receptes ni altero els tractaments mèdics (per més que les tècniques psicològiques formin part d’una estratègia terapèutica integral). El que faig és acordar amb l’usuari/ària com treballarem conjuntament per a millorar el seu benestar i la qualitat de vida i el del seu entorn familiar.

Quan amb una visita n’hi ha prou

En un article anterior explicava que no sempre necessites un psicooncòleg. Si tens un malestar moderat que pots gestionar sense dificultats i que no altera la vida diària, segurament no caldrà anar al psicòleg. Que el càncer afecti el benestar i la vida personal es considera normal. L’ajuda professional es fa necessària quan el malestar és intens o repercuteix en el dia a dia. De tota manera, encara que el teu patiment sigui lleu, pots demanar ajuda sempre que ho necessitis.

Ansietat en el càncer de mama - Psicologia en CàncerÉs el que vam fer amb la Roser (el nom és fictici), una dona de 56 anys càncer de mama. Em va venir a veure perquè tenia alguns símptomes d’ansietat i no sabia si s’havia de preocupar. La resta de la seva vida funcionava relativament bé, més enllà d’haver d’anar sovint a l’hospital per veure’s amb diferents professionals. Aquesta primera visita gratuïta va ser suficient.

La clau és que el problema de la Roser estava molt ben delimitat i tenia una solució relativament senzilla: provar tècniques de respiració conscient i relaxació per reduir l’ansietat en el moment en que ho necessités. I saber que em podia tornar a venir a veure quan volgués.

No obstant, algunes persones insisteixen en pagar la primera visita, encara que sàpiguen que és gratuïta. Ho fan com a mostra d’agraïment i perquè, havent-se sentit ajudades, tenen una sensació d’estar en deute que els genera certa incomoditat. I pagar la visita és la manera de resoldre-ho.

Avantatges de fer una primera visita gratuïta

Psicòleg per a persones amb càncerCom en qualsevol altre professió, el psicòleg ha de ser remunerat pels seus serveis. El seu treball té un valor en forma de millora del benestar i la qualitat de vida de la persona a la qual ajuda. El professional ha dedicat -i dedica- temps i diners a formar-se i a treballar perquè els seus usuaris se’n beneficiin. Però això no treu que es pugui fer una primera visita gratuïta com a punt de partida.

Un element clau perquè un usuari/ària es pugui beneficiar de visitar-se al psicòleg és la confiança. Aquesta confiança és necessària per poder parlar d’aspectes íntims i personals, dels quals sovint no es parla amb ningú més. I la persona ha de saber que la conversa quedarà en la confidencialitat. La primera visita ajuda a establir la confiança, una cosa difícil de fer per altres mitjans.

I un altre avantatge és l’estalvi econòmic per a l’usuari/ària. El cost d’anar al psicòleg no sempre és assumible i, el fet de fer una primera visita gratuïta, hi ajuda. Si de tota manera aquest/a usuari/ària no pot afrontar les visites successives per dificultats econòmiques, intentem buscar solucions per a fer-ho una mica més assequible sense perjudicar la qualitat de l’ajuda psicològica.


T’ha agradat aquest article? Si vols pots deixar un comentari. I si creus que pot ser útil per a algú que coneixes, comparteix-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *