Com es pot prevenir el càncer? Aquesta és una pregunta molt freqüent en persones preocupades per la seva salut. Com en qualsevol malaltia, prevenir és més fàcil i té més avantatges que curar. Però la prevenció del càncer és relativa: Amb un estil de vida saludable i amb algunes mesures destinades a la comunitat es pot reduir el risc de tenir càncer, però no el podem eliminar del tot.
Per què augmenten els casos de càncer
Els diagnòstics de càncer han anat en augment les últimes dècades, i això és per tres motius:
- L’allargament de l’esperança de vida: La millora de les condicions de vida i el control de les malalties infeccioses han fet que ara visquem molts més anys. L’esperança de vida a l’estat espanyol, l’any 1918, era de 40 anys en homes i 41 anys en dones; el 2018 és de 80 i 86 anys, respectivament (font: Instituto Nacional de Estadística). La probabilitat de tenir càncer augmenta amb l’edat: la majoria de diagnosticats tenen més de 50 anys.
- Canvis en l’estil de vida: El tabaquisme s’ha traduït en un augment de molts tipus de càncer, es consumeix més alcohol i som més sedentaris.
- Millores en els programes de detecció precoç: Aquests programes, sobretot per al càncer de mama i el càncer de colon, permeten detectar la malaltia, en molts casos, en estadis inicials. No és que la malaltia sigui més freqüent, sinó que es detecta en més ocasions.
La realitat de la prevenció del càncer
La prevenció del càncer és un concepte estadístic. S’aplica a poblacions i no a persones. És a dir: si la població fumadora deixa de fumar, el risc de tenir càncer en aquesta població es redueix. Però és un resultat difícil de quantificar en individus. Passa una cosa semblant amb el risc de tenir càncer de pell segons si s’utilitza protector solar o no. En el conjunt de persones que n’utilitzen, el risc és més baix que en el conjunt de persones que no n’utilitzen. Però és difícil quantificar-ho en persones a nivell individual. Per això quan insistim en l’ús de protector solar el que estem dient és: Entra al grup de persones que n’utilitzen perquè el risc de tenir melanoma és més baix.
Per tant aquestes mesures, efectivament, ajuden a prevenir el càncer tot fent-ne baixar el risc. Però és un risc que no es pot eliminar mai del tot. Si us fixeu en els comentaris que deixen els lectors de l’article Cancerofòbia veureu que molts es volen comprometre a seguir un estil de vida que els garanteixi que estan totalment protegits del càncer. Però convé aprendre a conviure amb la incertesa que un risc, per baix que sigui, sempre hi és. L’estil de vida anti-càncer perfecte no existeix. I si existís, no seria pràctic.
Pensem en un estil de vida portat a l’extrem. La dieta “perfecta”, l’activitat física “perfecta”, els horaris “perfectes”… L’esforç de mantenir aquest estil de vida seria excessiu i no compensaria els beneficis. Perquè, com hem dit, el risc no es pot eliminar del tot. Hi ha factors que no controlem, com l’atzar o les radiacions ionitzants del sol que creuen l’atmosfera. Per això aquestes mesures per a prevenir el càncer són molt recomanables però no haurien d’impedir fer una vida el més normal possible.
Mesures per a prevenir el càncer
És important distingir entre l’estil de vida (que només és un) i els hàbits de vida (que són diversos i que, quan s’uneixen, conformen l’estil de vida). Prevenir el càncer hi està molt relacionat: tenim informació abundant i consistent que demostra que un estil de vida saludable redueix el risc de tenir molts tipus de càncer.
Els hàbits més importants i que podem controlar són aquests:
- NO FUMAR: El primer estudi que relacionava el tabac amb el càncer va aparèixer el 1950 de la mà de Doll i Hill, i tots els que l’han seguit han confirmat aquesta relació. El tabac és el principal factor de risc per al càncer; explica entre el 30% i el 60% de tots els casos d’aquesta malaltia. Això vol dir que, si no hi hagués tabaquisme, evitaríem quasi la meitat de càncers a tot el món. De tots els factors de risc del càncer, el tabac és el que té més evidència a favor.
- BEURE ALCOHOL AMB MODERACIÓ: L’alcohol en poca quantitat podria tenir efectes beneficiosos. L’excepció és quan està contraindicat per una malaltia hepàtica o renal, consum d’ansiolítics o dependència de la substància. En excés es relaciona amb els càncers de cap i coll, mama i fetge. L’alcohol en poca quantitat no sembla que augmenti el risc de tenir càncer. Estudis recents relacionen la quantitat mínima d’alcohol amb el càncer, però convé que se’n publiquin més per a confirmar aquesta relació.
- MANTENIR UNA DIETA EQUILIBRADA: Amb pocs greixos animals i, almenys, 4 o 5 peces de fruita o verdura al dia. Si hi podem afegir més fonts de fibra, millor (cereals, etc). Controlar també el consum de sal. Els mals hàbits dietètics es relacionen, sobretot, amb els càncers del tub digestiu (estómac, colon, fetge, etc).
- PRACTICAR EXERCICI FÍSIC: El sedentarisme contribueix al càncer, sobretot quan es combina amb una dieta poc equilibrada. És important fer activitats que impliquin moviment, cada dia o quasi cada dia. Aquestes activitats no han de ser necessàriament intenses.
- PROTEGIR-SE DEL SOL: Vivim un fort augment del càncer de pell (melanoma), per exposar-nos al sol sense protecció i en hores de màxima insolació. A més a més la pell té “memòria” i si hem patit cremades solars a l’adolescència podem desenvolupar un càncer durant l’edat adulta. És important mirar el factor de protecció del producte que utilitzem i evitar el sol a les hores de major insolació. Les cabines de raigs UVA no s’aconsellen sota cap concepte.
- GESTIONAR L’ESTRÈS: L’estrès intens i continuat perjudica el funcionament del sistema immunitari. Això fa quan apareix una cèl·lula anòmala, l’organisme no pugui exercir la funció de detectar-la i eliminar-la. És important adequar l’activitat a les nostres possibilitats reals. Trobar moments de distracció en el dia a dia també hi ajuda.
- REDUIR L’EXPOSICIÓ A LA CONTAMINACIÓ: Vivint en una ciutat és relativament fàcil estar exposat a la contaminació. La seva relació amb el càncer ja s’ha demostrat. Una manera d’evitar la contaminació és anar, de tant en tant, a llocs amb un aire més net. Encara que només sigui per unes hores.
- UTILITZAR PRESERVATIU: Permet prevenir el càncer de coll d’úter o el càncer de cap i coll impedint la transmissió del papilomavirus humà (PVH). El fet que existeixi una vacuna (molt recomanable) no justifica que es deixi d’utilitzar el preservatiu.
D’altra banda actualment no hi ha proves concloents que relacionin el càncer amb les ones electromagnètiques dels telèfons mòbils, les antenes o els microones. Tampoc no s’ha provat que augmenti el risc de tenir càncer el fet d’haver tingut una depressió o haver-se enfrontat a una mala notícia, encara que algunes teories apuntin a aquesta possibilitat.
Pots deixar la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que aquest article pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!
Aquest article té 0 comentaris