Skip to content

El 31 de març és el Dia Mundial del Càncer de Còlon. Aquest càncer és el més freqüent en la població, però també és un dels que més es curen quan es detecta a temps. Per això és important participar als programes de detecció precoç. A banda d’això, una dieta equilibrada i la pràctica d’exercici físic també ajuden a prevenir el càncer de còlon.

Prevenir el càncer de colon - Psicologia en Càncer
Bruno – Pixabay

El càncer de còlon

El càncer de colon és el més freqüent en la població quan s’estudien conjuntament homes i dones. Si separem l’estadística per gèneres, la malaltia oncològica més freqüent en els homes és el càncer de pròstata; en les dones és el càncer de mama.

L’any 2016 se’n van diagnosticar 6.128 casos a Catalunya (el 58% dels quals en homes i el 42% en dones). La franja d’edat en que se’n detecten més és entre els 65 i els 75 anys i, rarament, es diagnostica abans dels 35 anys. La supervivència global a 5 anys del diagnòstic és del 54% (és a dir, el 54% de les persones a les quals se’ls diagnostica un càncer de còlon són vives 5 anys després). Però quan es detecta en el seu estadi inicial, aquesta supervivència puja fins el 90%. Per això és important detectar-lo a temps.

El càncer de còlon és un tipus de tumor de la via digestiva, que pot afectar qualsevol punt de l’intestí gros, des de la seva unió amb l’ili (l’intestí prim) fins a l’anus. Per això també s’anomena càncer colo-rectal. El seu tractament depèn de diversos factors: del punt on es troba el tumor, del moment en que s’ha detectat, de la presència o no de metàstasis, etc. Sempre que és possible es practica la cirurgia, sovint combinada amb quimioteràpia o radioteràpia.

Et pot interessar llegir: “Viure amb una colostomia

La diferència entre “prevenció” i “detecció precoç”

Prevenir el càncer de còlon i detectar-lo a temps són estratègies diferents que, sovint, es confonen. Per això llegim missatges equivocats que diuen que la detecció precoç “evita” aquesta malaltia. És important distingir els dos conceptes.

La prevenció és tot el que fem per reduir el risc de desenvolupar el càncer. Ha de servir per evitar que la persona arribi a tenir la malaltia en el futur (tenint en compte que el risc no es pot reduir mai a zero, perquè no en controlem tots els factors). En canvi, la detecció precoç és l’estratègia per veure si es pot diagnosticar a temps un tumor que ja ha aparegut -en una fase inicial- i fer, així, que el tractament sigui més simple i més eficaç.

Sempre que intervé una prova mèdica vol dir que hem passat de la prevenció a la detecció precoç.

Prevenir el càncer de còlon

Les mesures que s’han demostrat més eficaces a l’hora de prevenir el càncer de còlon són:

Una dieta equilibrada ajuda a prevenir el càncer de colon
Tina – Pixabay
  • Mantenir una dieta equilibrada: Una dieta que inclogui molts aliments risc en fibres vegetals (fruita, verdura, cereals, arròs integral, etc) i un baix contingut en greixos animals (menjar poca carn vermella i processada). Això no vol dir que haguem d’eliminar aquesta carn de la nostra dieta: vol dir que en moderem el consum.
  • No fumar: El tabac està relacionat amb molts tipus de càncer, entre ells, el colo-rectal.
  • Fer exercici físic
  • Mantenir el pes a ratlla

Com dèiem unes línies més amunt, el risc de tenir càncer de còlon es pot reduir, però no el podem eliminar del tot. L’impacte de les mesures de prevenció és poblacional: això vol dir que quan una població (per exemple, la gent d’un país), en general, duu a terme aquestes mesures, el número de casos de càncer de còlon disminueix. Però és difícil saber fins a quin punt, un individu, té càncer o deixa de tenir-ne a partir del seu estil de vida.

La detecció precoç

Una tècnica molt eficaç per a detectar precoçment el càncer de còlon és el programa de cribrat. En el cas de Catalunya aquest programa inclou els homes i dones d’entre 50 i 69 anys. Cada any, les persones que es troben en aquesta franja d’edat reben una carta on se les convida a participar-hi, anant a la farmàcia a buscar un kit com el de la fotografia. Un cop a casa recullen una petita mostra de femta que tornen a portar a la farmàcia, i aquesta la fa analitzar al laboratori per a veure si hi ha restes de sang.

Si a l’anàlisi s’hi troben restes de sang (cosa que passa en menys d’un 5% dels casos) es convida la persona a fer-se una colonoscòpia. Es tracta d’una prova en la qual s’administra un sedant per facilitar la relaxació i s’observa l’interior del còlon amb un tub i una càmera. Si es detecta la presència d’un pòlip, un creixement anormal a l’interior del còlon, es pot extreure durant la mateixa prova i també s’analitza. L’anàlisi i les proves posteriors determinaran si hi ha tumor i, en aquest cas, si és maligne.

Un altre element de detecció precoç és el consell genètic. Alguns tipus de càncer colo-rectal poden ser d’origen hereditari, per la qual cosa encara és més important participar-hi:

  • La poliposi adenomatosa familiar (PAF) és una malaltia hereditària que fa que es formin nombrosos pòlips a l’interior del colon, generalment a partir del final de l’adolescència. Alguns d’aquests pòlips poden acabar convertint-se en tumor i per això convé tenir-los controlats.
  • El càncer de còlon hereditari no polipòsic (CCHNP)Síndrome de Lynch, que fa que el risc de tenir càncer colo-rectal es transmeti entre generacions d’una mateixa família. Representa entre el 2% i el 7% de tots els càncers de còlon. El consell genètic pot ajudar a advertir si una persona és portadora del gen implicat, a partir de la història familiar de la malaltia. D’aquesta manera, en considerar que té més risc de desenvolupar un tumor, se li pot fer un seguiment més exhaustiu.

Escriu la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca