El treball d’un psicòleg

Realment necessito un psicòleg? Quan a una persona se li diagnostica un càncer, o s’assabenta que un ser estimat té aquesta malaltia, és normal que se senti malament. Quan cal consultar un professional de la psicologia és quan el malestar és intens i dificulta les activitats diàries i la relació amb els altres.

Quina diferència hi ha entre un psicòleg i un psiquiatre? Un psiquiatre és metge. El tractament que segueixen els seus pacients pot ser semblant al d’un psicòleg, i pot incloure prendre medicació. En canvi un psicòleg no té estudis reglats de medicina, i el seu tractament es duu a terme sense medicaments: ajuda a canviar la conducta, l’autoimatge o el pensament, a augmentar el benestar i a millorar la qualitat de vida. Aquesta diferència no vol dir que una opció sigui més eficaç que l’altra.

Per què és important que un psicòleg estigui col·legiat? Hi ha persones que ofereixen psicoteràpia havent rebut una formació molt bàsica. Aquesta opció, encara que pugui ser útil per alguns usuaris no ofereix les garanties d’un psicòleg titulat: el psicòleg ha rebut una formació reglada durant molts anys, es manté fent formació continuada, i és membre d’un Col·legi Oficial de Psicologia. Aquests detalls donen garanties als professionals, però també als seus pacients o usuaris.

Quant val una visita al psicòleg? Cada professional fixa les seves tarifes. Les meves de Psicologia en Càncer les pots consultar aquí, i tenen el valor afegit de l’especialització en Psicooncologia. Pel que fa als altres professionals, els preus massa baixos podrien posar en dubte la seva qualificació o especialitat, però tampoc no hi ha garanties addicionals pel fet de tenir honoraris molt alts.

Per què hi ha persones que van tant temps al psicòleg? Tot i que algunes persones poden resoldre el seu problema en una o dues sessions, d’altres en necessiten més. Això és perquè de vegades cal canviar coses que el pacient ha mantingut durant molt temps, i no es pot fer de seguida. Acabar els tractaments amb presses pot fer que els seus resultats positius no durin. En qualsevol cas com a professional tinc el compromís de no allargar la teràpia innecessàriament.

Com són les visites amb Psicologia en Càncer

Si demano hora per una visita, quant trigaran a donar-me-la? Trigaré el menor temps possible. Serà tant aviat com coincideixin la teva disponibilitat i la meva.

Què farem a les sessions? Primer farem una visita inicial per atendre bé el motiu de la seva consulta i ajudar-te a resoldre el problema més urgent. A les visites següents centrarem els problemes i veurem com afecten el teu benestar i la teva vida diària. Podràs parlar obertament de tot el que et preocupa, i buscarem una solució per alleujar el teu patiment i recuperar, tant com puguis, la qualitat de vida.

Què passa amb la confidencialitat? La confidencialitat està plenament garantida. Res del que es digui a les visites s’explicarà a ningú, ni tan sols als familiars, sense el teu consentiment. A més a més sempre seré jo qui t’atengui, per mantenir la confiança.

Per què hauria d’anar al psicòleg si no em podrà ajudar? Sempre es pot fer alguna cosa més del que es fa, fins i tot en casos extrems. Moltes persones que vivien la seva situació amb desesperació ja ho han comprovat. Fins i tot si no veus la solució al problema, et puc fer costat perquè no hagis de viure aquesta situació sentint-te tant sol/a.

Puc venir acompanyat/da a la visita? Encara que vinguis acompanyat/da, si la visita no és específicament per fer-se en parella, en general és recomanable que entris sol/a a la consulta. A algunes visites podràs entrar-hi acompanyat/da si es considera que t’anirà bé. En podem parlar en el moment de concertar la visita.

El psicòleg pot venir a casa meva? Sí. Aquest és un servei per a tothom, tot i que els seus beneficiaris solen ser persones amb un estat de salut greu que els dificulta la mobilitat. Les visites a domicili tenen un preu una mica més alt, per tal de cobrir el desplaçament.

La teràpia feta per videoconferència és igual d’eficaç? Els estudis diuen que la teràpia online és igual d’eficaç que la presencial. Però a més a més té alguns avantatges: evita desplaçaments, augmenta la privacitat i resulta més econòmica.

Preguntes Freqüents psicòleg Manresa

Contacta amb mi de manera privada i confidencial a través d'aquestes vies. Recorda que aquests canals de contacte NO són per a oferir ajuda psicològica. Si necessites ajuda psicològica fes clic a "DEMANAR VISITA".

Teléfono Psicólogo Manresa
Psicoterapia Por Email