Skip to content

El treball d’un psicòleg

Realment necessito un psicòleg? Quan a una persona se li diagnostica un càncer, o s’assabenta que un ser estimat té aquesta malaltia, és normal que se senti malament. Això, per si sol, no és un motiu per a rebre atenció especialitzada. Quan sí que cal consultar un professional de la psicologia és quan aquest malestar és intens i dificulta les activitats diàries i la relació amb els altres. De tota manera els professionals estem disponibles per a tothom, encara que el seu malestar sigui lleu.

Quina diferència hi ha entre un psicòleg i un psiquiatre? Un psiquiatre és metge. El tractament que segueixen els seus pacients pot ser semblant al d’un psicòleg, i pot incloure prendre medicació. En canvi un psicòleg no té estudis reglats de medicina, i el seu tractament es duu a terme sense medicaments: ajuda a canviar la conducta, l’autoimatge o el pensament, a augmentar el benestar i a millorar la qualitat de vida. Aquesta diferència no vol dir que una opció sigui més eficaç que l’altra.

Per què és important que un psicòleg estigui col·legiat? Hi ha persones que ofereixen algunes modalitats de psicoteràpia havent rebut una formació molt bàsica, o fins i tot sense formació. Aquesta opció no ofereix les garanties d’un psicòleg titulat i pot tenir conseqüències greus. En canvi, el que sí que és psicòleg, ha rebut una formació reglada durant molts anys, es manté fent formació continuada, i és membre d’un Col·legi Oficial de Psicologia. Aquests detalls donen garanties als professionals, però també als seus pacients o usuaris.

Quant val una visita al psicòleg? Cada professional fixa els seus honoraris. Les meves tarifes de Psicologia en Càncer tenen el valor afegit de l’especialització en Psicooncologia. Les pots consultar aquí. A l’hora de demanar ajuda a un professional gairebé tothom té en compte el que cobra. En aquest cas cal tenir present que els preus massa baixos podrien posar en dubte la seva qualificació o les prestacions que dóna en el seu servei, però tampoc hi ha garanties addicionals de qualitat pel fet de tenir honoraris molt alts.

Per què hi ha persones que fan teràpia durant tant temps? Tot i que algunes persones poden resoldre el seu problema en poques sessions, d’altres en necessiten més. Això és perquè de vegades cal canviar coses que el pacient ha mantingut durant molt temps, i no es pot fer de seguida. Acabar els tractaments amb presses pot fer que els seus resultats positius no durin. En qualsevol cas com a professional tinc el compromís de no allargar la teràpia innecessàriament.

Preguntes freqüents sobre Psicologia en Càncer
Tumisu – Pixabay

Com són les visites amb Psicologia en Càncer

Si demano hora per una visita, quant trigaran a donar-me-la? Trigaré el menor temps possible. Serà tant aviat com coincideixin la teva disponibilitat i la meva. I sempre sense llista d’espera.

Què farem a les sessions? A la primera visita analitzarem amb detall el teu motiu (o motius) de consulta i començarem a resoldre el problema més urgent. A les visites següents centrarem els problemes i veurem com afecten el teu benestar i la teva vida diària. Podràs parlar obertament de tot el vulguis, i treballarem les eines que et permetran recuperar el benestar i la qualitat de vida.

He de portar alguna cosa a la visita? Si tens càncer o un familiar amb la malaltia és important que portis informes mèdics i els papers que hagi fet el metge amb els medicaments que has de prendre.

Tot el que diguem és confidencial? La confidencialitat està plenament garantida. Ningú sabrà res del que diguem a les visites, ni tan sols els teus familiars, sense el teu consentiment. L’únic que pot alterar la confidencialitat són les situacions en que tu o alguna altra persona estigui en perill. A més a més sempre seré jo qui t’atengui, per tal de mantenir la confiança.

Segur que em podràs ajudar? Sempre podem fer diverses coses, fins i tot en casos extrems. Moltes persones que vivien la seva situació amb desesperació ja ho han comprovat. Fins i tot si no veus la solució al problema, et puc fer costat perquè no hagis de viure aquesta situació sentint-te tant sol/a.

Puc venir acompanyat/da a la visita? Encara que vinguis acompanyat/da, si la visita no és específicament per fer-se en parella, en general és recomanable que entris sol/a a la consulta. A algunes visites podràs entrar-hi acompanyat/da si es considera que t’anirà bé. En podem parlar en el moment de concertar la visita.

El psicòleg pot venir a casa meva? Sí, dins de la zona de cobertura del servei (comarques del Bages, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Barcelonès, el Maresme i el Baix Llobregat). Normalment les persones que demanen que el psicòleg vingui a casa tenen problemes de mobilitat o de salut greus, però qualsevol persona ho pot demanar. Les visites a domicili tenen un preu una mica més alt, per tal de cobrir el desplaçament.

La teràpia feta per videoconferència és igual d’eficaç? Els estudis diuen que la teràpia online és igual d’eficaç que la presencial. Però a més a més té alguns avantatges: evita desplaçaments, augmenta la privacitat i resulta més econòmica.

Back To Top
Busca