L’insomni és un dels trastorns més freqüents entre les persones diagnosticades de càncer: entre el 30 i el 50% de malalts oncològics poden tenir insomni, davant del 15% de la població general que presenta aquesta situació.

L’insomni és la dificultat per dormir, que es pot produir en tres moments de la nit: a l’hora de conciliar el son (la persona triga molt a adormir-se), per mantenir-lo (es desperta diverses vegades durant la nit) i en el moment d’acabar-lo (es desperta molt d’hora de matinada i ja no es pot tornar a adormir).

Es produeix diverses nits a la setmana i dura un cert temps, és a dir, no és una situació de només una o dues nits. L’insomni genera fatiga i dificulta la vida normal.

L’insomni en les persones amb càncer

Insomni i cancer - Psicologia en CàncerAquests problemes en persones amb càncer es poden explicar per la malaltia o pel tractament pròpiament, però sovint la causa es troba a l’ansietat: la preocupació per l’evolució del càncer, per l’eficàcia de la teràpia, o per com la situació afecta la vida normal i l’entorn familiar fan que la persona dediqui moltes estones a pensar-hi. Durant el dia es mantenen algunes activitats que permeten una certa distracció però, a la nit, l’aturada de l’activitat i el silenci faciliten aquestes preocupacions. És molt important donar-los l’atenció que es mereixen, ja que el descans és fonamental per al benestar i podria contribuir a l’eficàcia del tractament contra el càncer.

Quan una persona té insomni, aquest es veu potenciat per la pròpia ansietat que genera: ser al llit donant voltes i observant com passen les hores sense poder-se adormir fa augmentar el nerviosisme, per la qual cosa dormir esdevé encara més difícil. L’insomni s’autoalimenta. Per això hi ha un seguit de pautes que es poden posar en pràctica per millorar la qualitat del son:

  1. Limiti el consum de cafeïna, i prengui només la medicació per dormir que li hagi receptat un metge. Segueixi les pautes que aquest li hagi donat.
  2. Practiqui exercici físic, d’intensitat moderada, aproximadament a la meitat del dia: ni molt d’hora al matí, ni al vespre. Caminar uns 30 minuts cada dia pot ser suficient.
  3. Mantingui uns horaris de son regulars els 7 dies de la setmana: vagi a dormir i aixequi’s cada dia a la mateixa hora, independentment de les hores que hagi dormit.
  4. Estableixi i mantingui una rutina per anar a dormir: Una estona abans, abaixi la intensitat de la llum i el soroll i faci alguna activitat tranquil·la, com llegir. Prengui una infusió calenta (excepte si això pot fer que s’hagi d’aixecar a la nit per anar al bany).
  5. No utilitzi el llit per fer coses com treballar o veure la televisió, que fan que el llit s’associi a certes activitats per les quals es requereix estar despert.
  6. Si no es pot adormir després d’estar una estona al llit, aixequi’s i camini uns minuts per casa, a un pas molt tranquil.
  7. Si li vénen pensaments que li provoquen ansietat, intenti substituir-los per pensaments més agradables, com el seu lloc ideal per unes vacances o algun bon record del passat.
  8. Practiqui exercicis de relaxació, deixant que les parts del cos es vagin “adormint” una per una, i concentrant-se en notar la seva pròpia respiració.

Recordi que si se subscriu al butlletí electrònic de Psicologia en Càncer, al peu d’aquesta pàgina, rebrà GRATUÏTAMENT la Guia de millora del son i el descans en persones amb càncer.

És important que les condicions de l’habitació siguin favorables al son: que hi hagi silenci, poca llum –o, si ho prefereix, una foscor total-, i una temperatura adequada: al voltant dels 18ºC. El matalàs i el coixí han de ser còmodes per facilitar el descans; val la pena canviar-los si no reuneixen aquestes condicions.

Aquests són alguns consells que solen funcionar però, si no són suficients, pot consultar un psicòleg perquè l’ajudi amb aquestes pautes o amb d’altres que s’adaptin millor a la seva situació personal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.