L’insomni és un dels trastorns més freqüents en les persones amb càncer: entre el 30 i el 50% de malalts oncològics poden tenir insomni. La dificultat per dormir agreuja la fatiga durant el dia, provoca irritabilitat i contribueix a fa augmentar l’ansietat. Aquest article parla de què poden fer les persones amb càncer davant de l’insomni.
El problema de no poder dormir
L’insomni és la dificultat per dormir, que es pot produir en tres moments de la nit: a l’hora de conciliar el son (trigar molt a adormir-se), per mantenir-lo (despertar-se diverses vegades durant la nit) i en el moment d’acabar-lo (despertar-se molt d’hora de matinada i no poder tornar a dormir). Per parlar d’insomni s’ha de produir diverses nits a la setmana i durant un cert temps. La dificultat per adormir-se alguns dies de tant en tant no és un trastorn del son.
Les conseqüències d’aquest insomni afecten molts àmbits de la nostra vida. No poder dormir fa que ens sentim més irritables, allarga les dificultats que haguem pogut tenir durant el dia, i fa augmentar l’ansietat. També es relaciona amb problemes de memòria i concentració, l’augment del consum de substàncies i els riscos en la conducció i a la feina.
Les causes de l’insomni en les persones amb càncer
L’insomni relacionat amb el càncer pot tenir diverses causes:
- Els símptomes de la malaltia: El dolor, la tos, la postura que comprimeix parts del cos on hi ha un tumor, etc.
- Els efectes secundaris del tractament: Les nàusees i els vòmits, la fatiga important, els canvis d’horari deguts a les proves mèdiques, etc.
- L’impacte emocional del càncer: La preocupació per com evolucionarà la malaltia, els dubtes sobre l’eficàcia de la teràpia, etc. Durant el dia es mantenen algunes activitats que permeten una certa distracció però, a la nit, l’aturada de l’activitat i el silenci faciliten la reaparició d’aquestes preocupacions.
És molt important donar a aquest impacte emocional l’atenció que es mereix i tractar l’insomni com a problema. El descans és fonamental per al benestar i podria contribuir a l’eficàcia del tractament contra el càncer.
Combatre l’insomni
Recorda que si et subscris al butlletí electrònic de Psicologia en Càncer, al peu d’aquesta pàgina, rebràs la Guia de millora del son i el descans per a persones amb càncer.
L’insomni es veu potenciat per la pròpia ansietat que genera, en forma de cercle viciós. Si anem a dormir pensant que ens costarà, ens posem nerviosos. Comencem a donar voltes al llit i veiem com passen les hores sense poder dormir i això fa augmentar l’ansietat. Per tant dormir esdevé encara més difícil. L’insomni s’autoalimenta. I per a descansar necessitem estar relaxats.
La funció del son és recuperar-nos de l’activitat feta durant el dia. Per tant la qualitat del descans també depèn del que hem fet durant la jornada. Les mesures per a combatre l’insomni les podem prendre en 3 moments: Al llarg de tot el dia, quan anem a dormir i quan veiem que ens costa adormir-nos. El descans de qualitat serà la suma de totes aquestes pràctiques:
Què podem fer durant el dia per dormir millor a la nit
- Limitar el consum de cafeïna i altres begudes excitants, com el te, a partir de la tarda.
- Practicar exercici físic, d’intensitat moderada, aproximadament a la meitat del dia: ni molt d’hora al matí, ni al vespre. Caminar uns 30 minuts cada dia pot ser suficient.
- Mantenir uns horaris de son regulars els 7 dies de la setmana: anar a dormir i llevar-se cada dia a la mateixa hora, independentment de les hores que haguem dormit.
- Deixar de fer migdiada. Si tenim insomni és millor concentrar el son en un sol període a la nit.
- No fer servir el llit per treballar, veure el televisor, etc. El llit ha de ser només per a dormir, per a descansar quan ens trobem malament i per estar amb la parella.
Abans d’anar a dormir: Establir un rutina
- Apagar alguns llums de casa i fer poc soroll.
- Fer alguna activitat tranquil·la, com llegir o ordenar papers.
- Deixar de mirar el telèfon mòbil i la tauleta una hora abans d’anar a dormir. Aquests aparells desprenen una llum blanca que enganya el cervell, fent-li creure que encara és de dia.
- Tenir el dormitori amb unes condicions de temperatura, llum i silenci adequades, sempre que sigui possible.
Ajuda per dormir quan ho intentem i no podem
- Ens podem aixecar i caminar una estona per casa, molt a poc a poc.
- Dutxar-nos amb aigua calenta o tèbia.
- Prendre alguna infusió calenta (tot i que algunes persones diuen que si fan això es desperten més tard per anar al bany).
- Si ens vénen pensaments que ens provoquen ansietat els podem intentar substituir per pensaments més agradables, com unes vacances o un bon record del passat.
- Practicar exercicis de relaxació, deixant que les parts del cos es vagin “adormint” una per una, i concentrant-se en notar la pròpia respiració.
Aquestes són pautes bàsiques que poden ajudar a resoldre l’insomni. Si no són suficients, pots consultar un psicòleg per abordar el problema de manera més personal.
Abans de prendre cap medicament per a dormir és molt important consultar un metge perquè busqui el fàrmac adequat. No tots els productes són iguals ni funcionen de la mateixa manera. Prendre medicació pel teu compte podria acabar empitjorant el problema.
Si poses a prova aquestes pautes, explica-ho en un comentari! I si creus que aquest article pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo.
És un article molt útil perquè a més de parlar de les causes que poden provocar insomni en els malalts de càncer, ofereix pautes i solucions per a qualsevol persona que en pateixi, des dels mateixos familiars del malalt fins a qualsevol lector del blog. Les rutines d’abans d’anar a dormir funcionen; val la pena dedicar-hi uns minuts encara que no es pateixi insomni, per assegurar un millor descans.
Moltes gràcies pel teu comentari, Montserrat! Efectivament, aquestes pautes són útils per a qualsevol persona que tingui insomni, tant si té càncer com si no. I la majoria de vegades solen funcionar, de manera que no cal anar a buscar altres ajudes.