Skip to content

El 68% de pacients de Psicologia en Càncer són dones i només el 32% són homes, tot i que la malaltia és més probable en el sexe masculí que en el femení. Aquestes proporcions són molt semblants en altres serveis de Psicologia, públics i privats. En els homes encara hi ha una certa reticència a acudir a aquests professionals. Aquest article és per a explicar els avantatges que pot tenir per als homes amb càncer anar al psicòleg.

Els homes amb càncer també poden anar al psicòleg

El càncer en els homes

L’estadística general diu que 1 de cada 2 homes tindrà càncer al llarg de la seva vida. En el cas de les dones en 1 de cada 3. Les malalties oncològiques més freqüents en els homes a Catalunya, segons dades del 2017, són el càncer de pròstata (5.070 casos), el càncer de còlon i recte (3.607 casos) i el càncer de pulmó (3.416 casos).

Els tractaments són els mateixos per als homes que per a les dones. Però hi ha diferències en la manera com afecta la malaltia segons el gènere. Són diferències de tipus social: en aquest article ja vaig parlar del càncer amb perspectiva de gènere. En general els homes amb càncer tendeixen més a la passivitat i a no expressar el que senten.

Ser home i demanar ajuda

Anar al psicòleg implica demanar ajuda. Passa el mateix amb altres activitats que la majoria d’homes fan sense problemes, com recórrer a un advocat, portar el cotxe al taller o anar al metge. Aleshores, per què parlar amb un psicòleg els costa més? Perquè l’ajuda que es demana en aquest cas sol ser de tipus emocional (encara que no sempre ho és).

Un home demana ajuda - Psicologia en Càncer

Els estudis clàssics sobre la demanda d’ajuda destaquen el següent:

 • Els homes demanen menys ajuda perquè s’espera d’ells que siguin més independents.
 • Els homes es preocupen més que les dones per “què diran” els altres si saben que han demanat ajuda.
 • L’avaluació que es fa d’un home que demana ajuda és més negativa que la d’una dona que fa el mateix.
 • Les dones demanen més ajuda medico-sanitària que els homes perquè donen més importància als problemes socials i personals que no pas als instrumentals.
 • Quan la demanda d’ajuda posa de manifest que la persona està fallant en un aspecte que considera important en ella mateixa, és menys probable que sol·liciti aquesta ajuda.

Per què als homes amb càncer els costa demanar ajuda

L’últim punt del paràgraf anterior és clau. Els homes, sobretot els de més de 40 anys, han estat educats en un entorn que els exigia diferenciar-se de les dones en algunes caracterítiques: ser independents, forts i solucionadors de problemes. I també perquè dissimulessin emocions com la por i la tristesa. Per a molts homes, la sensació i l’expressió de vulnerabilitat posa en qüestió la seva autoimatge i la seva masculinitat.

I el càncer ho canvia tot. Obliga a deixar de fer moltes coses i a entrar en un circuit on passa a ser la persona cuidada. Als homes amb càncer els costa acceptar que han de deixar de treballar si pensen que la seva funció com a home és portar diners a casa. Els costa dependre d’altres membres de la família. I els costa mostrar la por, la tristesa i altres reaccions que pensen que els faran ser jutjats negativament.

Els homes amb càncer també poden anar al psicòleg

De manera particular, en el càncer de pròstata, els tractaments més utilitzats solen tenir dues conseqüències importants: la incontinència urinària i la disfunció erèctil (impotència). La pèrdua de la funció sexual els allunya de la imatge del que pensen que haurien de ser -i de poder fer- com a homes.

Com pot ajudar el psicòleg els homes amb càncer

El càncer de pròstata, per raons òbvies, només afecta els homes. Però rebo consultes de dones que vénen pel seu home, ja que ell s’hi nega.

Fins i tot en aquests casos ofereixo la possibilitat que l’home vingui quan vulgui, o que es posi en contacte amb mi si té cap dubte. Perquè els avantatges de fer-ho són notables:

 • La consulta és un espai de privacitat i confidencialitat. Els homes, com les dones, poden explicar el que vulguin sabent que quedarà en el secret més absolut.
 • La privacitat inclou que l’home pugui venir sense que ningú més, ni tan sols de la seva família, sàpiga que ha vingut.
 • Anar al psicòleg els dóna l’oportunitat de descobrir que, el que els passa a ells, els passa a altres homes i que no és tan estrany.
 • El que un home no vol explicar a casa per no causar més preocupació als altres, ho pot explicar a la consulta i notar l’alleujament.
 • Explicar les preocupacions ajuda a posar-les en ordre, i això facilita buscar la manera de solucionar-les.
 • El que s’aprèn a la consulta es pot aplicar a molts altres àmbits de la vida, encara que, d’entrada, no tinguin res a veure amb el càncer.

Afortunadament la tendència és que cada cop més homes valorin els avantatges d’anar al psicòleg. Tant pel càncer com per altres qüestions. I això no els fa menys homes. És la causa i la conseqüència de construir una societat amb menys diferències socials entre homes i dones.


Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que aquest article ajudarà algú que coneixes, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca