Skip to content

La fatiga o cansament extrem és un símptoma habitual en persones que tenen càncer. Afecta notablement la qualitat de vida i afegeix preocupació a pacients i familiars. En aquest article parlarem de les causes de la fatiga relacionada amb el càncer, de com es viu en diferents moments de la malaltia i de com la podem reduir per a recuperar el benestar.

La fatiga relacionada amb el càncer - Psicologia en Càncer
Mera K – Pixabay

Causes de la fatiga i altres efectes secundaris de la quimioteràpia

La fatiga relacionada amb el càncer és un tipus de fatiga crònica (és a dir, que dura molt temps). Prop del 80% de pacients oncològics tindran aquest tipus de cansament en algun moment del procés. Però quan es fa tractament amb quimioteràpia i/o radioteràpia pot arribar al seu màxim. Fins i tot pot portar algunes persones a abandonar el tractament.

Els mecanismes de la fatiga relacionada amb el càncer no estan del tot investigats i, això, dificulta que es puguin buscar estratègies per a resoldre-la. A més a més en la majoria de persones, no hi ha una sola causa de fatiga. Les més habituals són els efectes secundaris de la quimioteràpia o la radioteràpia, l’anèmia, els problemes amb la nutrició, les infeccions i el dolor.

Recordem que la quimioteràpia és un tractament sistèmic: Afecta totes les cèl·lules del cos però, sobretot, les que es reprodueixen més de pressa. Per això el seu efecte es nota en les cèl·lules tumorals, però també en les de la mucosa bucal (provocant les llagues), les del fol·licle pilós (provocant la caiguda dels cabells) i les de l’estómac (provocant els vòmits). Aquests efectes no apareixen sempre, i cada cop hi ha tractaments més eficaços per a resoldre’ls.

Com ens afecta el cansament en diferents moments del càncer

Les persones que tenen fatiga relacionada amb el càncer la descriuen com a cansament, falta d’energia, somnolència o debilitat muscular. També diuen que no els millora després d’haver descansat. Això afecta notablement la qualitat de vida i afegeix preocupació als pacients i als seus familiars. Però la seva intensitat i la seva durada varien d’una persona a una altra, i en una mateixa persona al llarg del temps.

Per què les persones amb càncer poden tenir fatiga
rc-respect – Pixabay
  • Durant el tractament: La fatiga sol ser important, sobretot si es fa quimioteràpia o radioteràpia, complementàries -o no- a la cirurgia. A més a més, sovint, aquesta fatiga és acumulativa: la seva intensitat augmenta a mesura que avança el tractament.
  • Després del tractament: La recuperació de la normalitat després del tractament del càncer és gradual en tots els aspectes (personal, social, laboral, etc). La fatiga es redueix, encara que es pot perllongar uns mesos o uns anys després. Això últim és més probable que passi en persones que s’han sotmès a un trasplantament de medul·la òssia i/o amb malalties hemato-oncològiques (leucèmia o Limfoma No Hodgkin).
  • Si hi ha una recaiguda: La fatiga torna a augmentar. Fins i tot pot superar la que hi havia durant el tractament del primer càncer. Les causes no estan del tot clares, però podria ser perquè el tractament és més agressiu o pel deteriorament de l’estat d’ànim. Recordem que la recaiguda se sol viure amb una gran frustració i desesperança.
  • Amb la malaltia avançada: El càncer avançat (sobretot quan es fa tractament pal·liatiu) fa que tot el cos tingui més dificultat per funcionar amb normalitat. I això es tradueix en un augment de la fatiga, que pot arribar al màxim.

Alguns pacients poden considerar la fatiga un problema més important que els vòmits o la caiguda dels cabells, i es queixen que el personal sanitari no dóna al seu cansament la importància que té.

Relació entre la fatiga i l’ansietat o la depressió

Un estudi [enllaç al resum, en anglès] publicat l’any 2000 va concloure que el cansament dels pacients amb càncer, sobretot quan la malaltia està avançada, es relaciona amb la gravetat dels símptomes d’ansietat i de depressió, i amb la gravetat del dolor i de la dificultat respiratòria.

Aquest altre estudi [enllaç al resum, en anglès] de l’any 1998 va arribar a la conclusió que en acabar el tractament del càncer la depressió disminuïa, mentre que la fatiga es mantenia o, fins i tot, augmentava.

Finalment, una interessant investigació [enllaç a l’article complet, en castellà] de l’any 2004 conclou que les pacients amb càncer de mama que creuen que tenen eines per afrontar la malaltia i que aconseguiran curar-se, se senten menys fatigades que les que viuen el càncer amb desesperança. I aquest resultat es manté en diferents fases del procés.

Altres investigacions han relacionat la fatiga amb el pensament catastròfic (en dones que fan tractament amb quimioteràpia), amb l’estrès psicològic -la sensació que no s’arriba a tot- i amb l’adopció d’estratègies per a reduir el cansament, com el descans i la disminució de l’activitat -en aquest cas la fatiga és menor-. També s’ha trobat que la fatiga relacionada amb el càncer és més intensa quan la persona percep que li falta suport social.

Reduir la fatiga relacionada amb el càncer

Com reduir la fatiga relacionada amb el càncer
Heri Santoso – Pixabay

La fatiga podria ser no només una conseqüència del deteriorament de la qualitat de vida, sinó també una causa. Sovint valorem la fatiga com a molt incapacitant -i és normal que ho fem. I percebem que no podem fer res per a millorar aquesta situació. Això fa que la qualitat de vida disminueixi encara més.

Sempre explico a pacients i familiars que la fatiga tendeix a ocupar cada cop més espai de la nostra vida. El terreny que deixem que la fatiga se’ns mengi, se’ns el menjarà. Per tant, actua com un cercle viciós: el cansament produeix cansament. L’estratègia, doncs, consisteix en “negociar” amb la fatiga fins a quin punt li permetem que limiti la nostra vida.

Acceptem que, en part, la fatiga és inevitable. No ens ajudarà forçar-nos a nosaltres mateixes a fer coses que no podem fer. Però sí que podem adoptar un seguit d’estratègies per a reduir-la:

  • Tractar els factors que haguem identificat com a causals (si tenim anèmia, dolor, depressió, etc)
  • Mantenir l’activitat diària tant com sigui possible
  • Anar a dormir i aixecar-nos sempre a les mateixes hores
  • Demanar ajuda per a fer les coses que no podem fer
  • Augmentar el consum de fruites i verdures -riques en vitamines- i disminuir el d’aliments fregits, que fan que la digestió sigui més pesada
  • Fer activitat física quan l’energia ens ho permeti (caminar una estona a pas normal). L’activitat física fa que ens sentim més cansats després de practicar-la, però ens ajuda a augmentar la sensació d’energia la resta del temps
  • Donar-nos permís a nosaltres mateixos/es per no fer res quan estem molt cansats/des
  • Demanar ajuda professional si és necessari

Tens fatiga relacionada amb el càncer, o n’has tingut? Explica-ho en un comentari, i et respondré personalment. I si creus que aquest article pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Comments (2)

  1. Jo només voldria saber si és normal que una noia de 34 anys amb mobilitat reduïda es pot cansar fàcilment perquè conec una noia que pase molt males nits i saixeque molt cansada amb molta son i fatiga li coste molt el dia a dia te una nena de 4 anys

    1. Hola Juana, moltes gràcies pel teu missatge. El fet de passar males nits ja explica que s’aixequi cansada i passi el dia així. En aquest cas sí que és normal que li passi. El que caldria saber és si aquest problema l’ha tingut sempre, amb major o menor intensitat, o si va començar en un moment determinat. Això ajudaria a esbrinar si es tracta d’un problema d’insomni, o si hi ha alguna altra cosa al darrere que aniria bé saber per poder-ho tractar. De vegades el que passa és que el cansament, durant el dia, és tan intens, que dificulta el descans nocturn. Aleshores s’entra en un cercle viciós, ja que descansar malament a la nit complica molt el dia següent. En definitiva, el millor seria saber l’arrel del problema per poder-hi posar solució.
      Resto a la seva disposició per a resoldre-li qualsevol altre dubte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca