Skip to content

L’eutanàsia es pot aplicar legalment a l’estat espanyol des del març de 2021, després de dècades de lluita social. Amb determinades condicions, les persones amb càncer la poden demanar si compleixen els requisits. Aquest article és per explicar com funciona el procés i algunes particularitats de les situacions que porten les persones amb càncer a sol·licitar una eutanàsia.

Eutanàsia en càncer - Psicologia en Càncer
Maurice Müller – Pixabay

Quins són els requisits per poder accedir a l’eutanàsia

L’eutanàsia està regulada per la Llei 3/2021 de 24 de març. Aquesta llei regula el procés que va des de la sol·licitud per part d’un pacient fins a la incorporació dels documents explicatius a la història clínica del pacient un cop la mort ja s’ha produït.

Els requisits per poder-s’hi acollir són els següents:

  • Ser major d’edat i tenir: o bé la nacionalitat espanyola, o bé la residència legal a l’estat espanyol amb un certificat d’empadronament de més de 12 mesos.
  • Tenir una malaltia greu i incurable, o bé un patiment greu, crònic i impossibilitant que provoqui un patiment físic o psíquic intolerable.
  • El pacient ha d’haver estat informat de les possibles alternatives (tractaments, cures pal·liatives, etc).
  • Cal fer la sol·licitud a un professional sanitari dues vegades amb un interval de 15 dies entremig.
  • S’ha de signar prèviament el consentiment informat. Amb aquest document el pacient declara que ha rebut tota la informació i que ha pogut resoldre els seus dubtes.

Com se sol·licita l’eutanàsia

El procés per demanar la mort voluntària és complex. Consta de moltes fases per tal de garantir que tot es fa correctament. Cada persona només morirà una vegada i. per tant, només hi ha una oportunitat de fer-ho bé. De manera resumida, l’ordre de passos és el següent:

  1. Demanar-ho a un professional sanitari. El pacient ha d’estar en ple ús de les seves facultats i ho ha de sol·licitar de manera lliure (sense pressions), voluntària i conscient, és a dir, sabent què està sol·licitant. Si el pacient no pot fer un ús normal de les seves facultats i prèviament ha subscrit un document de voluntats anticipades, la sol·licitud la pot fer una altra persona major d’edat, plenament capaç i designada pel pacient. També la pot fer el metge que el pacient hagi triat.
  2. Signar la sol·licitud escrita en presència d’un professional sanitari.
  3. El metge escollit pel pacient (“metge responsable”) fa una primera valoració i parla amb el pacient sobre la malaltia, els possibles tractaments i l’opció de les cures pal·liatives, si hi és. El pacient pot resoldre tots els dubtes que tingui.
  4. Si el metge denega la sol·licitud ho ha de justificar, i el pacient pot recórrer davant de la Comissió de Garantia i Avaluació.
  5. En cas d’acceptació, un cop passats 15 dies, si el pacient es manté en la decisió, signa el consentiment informat. El metge designa un altre metge (“metge consultor”) que ha de confirmar que el pacient compleix els requisits.
  6. El metge responsable envia un informe a la presidència de la Comissió de Garantia i Avaluació i aquesta nomena dos membres (un metge i un jurista) que estudiaran el cas.
  7. Si la decisió és favorable, es comunica al metge responsable. Si no, es pot recórrer.
  8. El pacient pot decidir si vol que sigui el metge qui li administri el medicament que posarà punt i final a la seva vida, o si prefereix posar-se’l ell mateix. També pot decidir si ho vol fer a l’hospital o a casa.
  9. Posteriorment s’arxiva tota la documentació a la història clínica del pacient.

L’eutanàsia en les persones amb càncer

L'eutanàsia en les persones amb càncer
Truthseeker08 – Pixabay

El càncer molt sovint provoca patiment. Però si mirem els requisits, veurem que són estrictes: la malaltia ha de ser incurable i provocar un patiment greu, crònic i incapacitant, ja sigui físic o psíquic. La probabilitat que una persona amb càncer els compleixi és relativament baixa: perquè cada cop més pacients es curen i perquè hi ha tractaments per controlar el patiment.

Els pacients de càncer que més probablement s’hi podran acollir -però no només aquests!- seran els que tinguin els tipus de càncer de pitjor pronòstic (de pàncrees, de pulmó amb metàstasis, tumors cerebrals, etc) i amb símptomes greus de difícil control. Això passa, per exemple, quan el dolor no remet ni tan sols amb els medicaments més potents.

També es pot justificar amb el patiment psíquic. Per exemple, essent una persona amb càncer amb un gran sentiment de soledat i amb la perspectiva que la seva situació anirà empitjorant sense que s’hi pugui posar remei i sense que funcionin els tractaments per al control de l’ansietat o la depressió.

La meva opinió personal/professional

Eutanàsia significa “bona mort” (del grec, eu, que vol dir “bo” i thanatos que vol dir “mort”). Si una persona que compleix els requisits vol morir perquè creu que patirà la resta de la seva vida, l’eutanàsia és una opció. I sempre és bo que hi hagi opcions. L’enhorabona a totes les iniciatives de la societat civil que van conduir a l’aprovació de la llei.

Ara bé… per què cal complir uns requisits? Perquè sinó, estaríem parlant de suïcidi i no d’eutanàsia. I aquesta és una de les coses que m’inquietaven més quan es negociava la llei. No volia que es regulés el “dret al suïcidi”.

La diferència entre suïcidi i eutanàsia és clara. L’eutanàsia és una decisió presa amb informació completa, acompanyada de professionals, amb alternatives viables i amb temps per meditar-la. Per contra, el suïcidi és una acció promoguda per les circumstàncies -molt difícils, sens dubte- d’una situació del moment que té una gran probabilitat de resoldre’s. El suïcidi és una solució definitiva per a un problema que sol ser temporal.

Quina crec que ha de ser l’actitud dels professionals sanitaris quan un pacient ens menciona la possibilitat de sol·licitar una mort assistida? Validació, respecte, acollida i escolta. Fins i tot aquells que han decidit acollir-se a l’objecció de consciència.

No puc acabar sense confessar un detall que m’ha cridat molt l’atenció: quan em documentava per escriure aquest article he trobat que la mort per eutanàsia es considera, legalment, mort natural.


T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca