Skip to content

Aquest és un article dirigit a adolescents que afronten el fet que el seu avi té càncer. La duresa del moment i la dificultat de trobar informació útil ho converteixen en una situació complicada. Però també es presenten oportunitats d’enfortir la relació amb aquest avi o àvia a través del contacte personal.

El meu avi té càncer: Com l'ajudo? - Psicologia en Càncer
Poudia Masouri – Pixabay

D’on vé el càncer

La paraula càncer defineix un conjunt de malalties, molt diferents entre elles, però amb una característica en comú: Una cèl·lula que ha patit una mutació (un error al seu material genètic) i que es comença a dividir més del normal. Com que aquestes cèl·lules es reprodueixen però no es moren, s’acumulen i donen lloc a un tumor.

El càncer és més freqüent a partir dels 55-60 anys. Per això la gent gran es troba més sovint en aquesta situació. L’augment de l’esperança de vida fa que les persones que arriben a una edat avançada tinguin més possibilitats de tenir aquesta malaltia. L’estil de vida en que es mengen molts greixos animals, es fuma i es beu en excés i es fa poca activitat física augmenta el risc de tenir càncer. Però això no vol dir que el tumor que tingui qualsevol persona sigui per culpa d’aquest estil de vida.

Una de les coses que fem els psicòlegs en aquest cas és normalitzar la malaltia. Si el teu avi té càncer, és normal. De fet li passa a molta gent: Un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran càncer en algun moment de la seva vida. Sovint es pregunten “Per què m’ha passat a mi?“, però no hi ha una resposta vàlida. Toca a algunes persones i ho fa de manera imprevista. Però si el teu avi té càncer no vol dir que tu també n’hagis de tenir.

Quan l’avi té càncer

Encara que sigui més freqüent en persones grans, el càncer pot afectar gent de qualsevol edat. Si s’és gran es viu de manera especial perquè hi ha persones que se senten soles. Quan un avi té càncer sovint necessita l’ajuda dels fills o dels néts. Però molts avis diuen que els seus fills tenen la seva vida i que els sap greu molestar-los.

Això fa que les coses que viu la gent més jove amb la malaltia, la gent gran les visqui, a més a més, amb soledat. Es barregen sentiments de por, ràbia o tristesa amb altres com l’optimisme i les ganes de lluitar. Encaixar la notícia pot portar un temps i és important que puguin estar acompanyats. El suport social de la família i els amics ajuda molt.

La majoria de persones amb càncer es curen, perquè cada cop es detecta abans i els tractaments són més eficaços. Però això no evita que es preguntin si es moriran. Quan un avi té càncer veu més pròxima aquesta possibilitat de morir. Sovint no ho diu en veu alta per no preocupar la seva família. Però quan ho fa és important no respondre “Això no ho diguis ni en broma“, o fer-lo callar o assegurar-li que no es morirà. És millor que li diguem que passi el que passi, serem al seu costat.

Com ajudar el meu avi que té càncer
Renata Clososki – Pixabay

Segurament tu també visquis amb la por de si el teu avi es morirà. La majoria de vegades no hi ha manera de saber-ho. El temps diu si el tractament funciona més bé o menys. Però sí que hi ha una cosa que sabem segura, i és vàlida tant si es cura com si no: que el temps que passa no torna. Per tant, tot el temps que passem amb ell és temps guanyat que ningú no ens prendrà.

Demana-li com el pots ajudar

Molta gent que coneix algú amb aquesta malaltia diu “No sé com ajudar-lo. Tinc por de preguntar o de no saber fer-ho bé“. Quan l’avi té càncer, les seves necessitats poden canviar sovint. Pot ser que vulgui que l’acompanyem al metge, o que li anem a comprar alguna cosa. Ens pot demanar que anem amb ell a fer un volt, o que el deixem sol una estona. Si ens demana que el deixem sol no vol dir que ens rebugti, o que el molestem. Tots necessitem tranquil·litat de vegades i aquesta és la manera com el podem ajudar en aquest moment.

El millor és preguntar-li: “Avi, com et puc ajudar?” o “Avi, puc fer alguna cosa per tu?“. Hi ha coses que un avi només demana als seus néts. Per exemple, que l’ajudis a descarregar i instal·lar una app al mòbil per saber quan s’ha de prendre cada medicament. També pots estar amb ell a estones, explicar-li coses de la teva vida o escoltant-lo a ell explicar-te les seves.

Encara que de vegades no sàpigues què fer o què dir, el que més valorarà és que estiguis amb ell. Un avi i el seu nét poden aprendre moltes coses l’un de l’altre. De vegades, quan un avi té càncer, aprofita més el temps per aprendre coses noves i ensenyar-les a qui té a la vora.

Què pots fer per estar millor amb tu mateix/a

  • Viu-ho com tu vulguis. Pregunta el que vulguis saber. Pot ser que et diguin només l’imprescindible per no preocupar-te. És una manera sincera de protegir-te. Però si vols saber més, pregunta-ho. I digues que et sentiràs més tranquil/la sabent més coses.
  • Posa límits. Si creus que fas més coses de les que vols fer, no dubtis a dir-ho. Ningú s’ha de sobre-carregar si hi ha alternatives. Negocia quines coses faràs tu i quines faran els altres.
  • Parla amb els teus amics. El seu suport t’ajudarà molt. A més a més pot ser que algun s’hi hagi trobat abans i et pugui donar algun consell.
  • Dona’t permís a tu mateix/a per enfadar-te, o per plorar. Encara que et diguin que “Has de ser fort/a“. És difícil viure una situació així, i aguantar-te encara ho faria més difícil. Expressa el que sentis amb qui tinguis més confiança.
  • Si vols més informació, parla amb el metge. Hi ha molta informació sobre el càncer a Google i a altres llocs d’internet, però aquesta informació no sempre és prou fiable. Ja sabem que a internet qualsevol hi pot escriure el que vulgui. El mateix metge del teu avi et pot dir quins llocs web tenen informació útil.

Si vols pots fer alguna pregunta o comentari, i et respondré. I si t’ha agradat l’article, o penses que pot ser útil per algú que coneixes, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca