Skip to content

El codi europeu contra el càncer s’ha actualitzat amb el conjunt de mesures que proposa l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i que van dirigides als ciutadans i ciutadanes amb l’objectiu de prevenir el diagnòstic de càncer. Tot i que demana que s’acompanyi d’iniciatives goverrnamentals, es tracta de mesures molt senzilles que cada persona pot seguir individualment a casa seva.

El codi europeu contra el càncer - Psicologia en Càncer
StockSnap – Pixabay

El codi europeu contra el càncer en 12 punts

Moltes d’aquestes mesures ja eren a l’anterior codi europeu contra el càncer. Algunes s’han modificat o s’han especificat. Les propostes són les següents:

 1. No fumi. No consumeixi cap tipus de tabac: El tabac és el factor de risc pel càncer més ben establert, amb una evidència científica més que suficient. A Catalunya es diagnostiquen cada dia 9 casos de càncer de pulmó. D’aquests, 8 es deuen al tabac. Però quan es diu “No consumeixi cap tipus de tabac” és perquè el que no es fuma (per exemple, el que es mastega), està relacionat amb els càncers de cap i coll.
 2. Faci de casa seva una llar sense fum. Recolzi les polítiques antitabac al seu lloc de treball: El fum ambiental (el que queda a l’aire quan una altra persona està fumant) també pot provocar càncer als no fumadors que hi ha al voltant. Inclosos els nens. A més a més el càncer pot aparèixer molts anys després d’exposar-se al fum. Al nostre país el marc legal ja garanteix el dret de totes les persones a respirar un aire sense fum, però convé assegurar que es respecta a alguns espais púlics on encara hi ha mancances en aquest sentit.
 3. Mantingui un pes saludable: Independentment dels factors que contribueixen al sobrepès, aquest està relacionat, sobretot -però no només- amb el càncer de colon i amb el càncer de mama. A part d’això també contribueix a la diabetis tipus II i a trastorns cardiovasculars com la hipertensió arterial.
 4. Faci exercici cada dia. Limiti el temps que passa assegut: L’exercici físic ajuda a mantenir el pes a ratlla i contribueix a la circulació, l’estat d’ànim i la salut en general. 30 minuts de caminar a pas normal són suficients per aquest objectiu. També comencen a aparèixer estudis que demostren que l’exercici és beneficiós per a les persones que estan en tractament pel càncer.
 5. Mengi saludablement. Consumeixi gran quantitat de cereals integrals, llegums, fruites i verdures. Limiti els aliments hipercalòrics (rics en sucre o greixos) i eviti les begudes ensucrades. Eviti la carn processada; limiti el consum de carn vermella i d’aliments amb molta sal. La incorporació específica d’aquests tipus de carn és una novetat respecte de l’anterior codi europeu contra el càncer. Les fruites i verdures porten fibra, de la mateixa manera que els fruits secs. Per tant redueixen el risc de càncer de colon. Els aliments desaconsellats es poden prendre de tant en tant sense un risc significatiu. La sal podria augmentar notablement el risc de tenir càncer d’estómac.
 6. Limiti el consum d’alcohol, encara que el millor per a la prevenció del càncer és
  evitar les begudes alcohòliques
  : L’excés d’alcohol està relacionat amb el risc de càncers de cap i coll, de fetge i de mama. Però alguns estudis parlen d’un factor de protecció de la salut general per part de begudes alcohòliques de baixa graduació -vi i cervesa- quan es prenen amb moderació. La contraindicació total d’alcohol es justifica quan hi ha una malaltia renal o hepàtica, o infecció per virus d’hepatitis, addicció a aquesta substància o medicació amb ansiolítics o barbitúrics.
 7. Eviti una exposició excessiva al sol, sobretot en nens. Utilitzi protecció solar. No
  usi cabines de raigs UVA
  : Les cremades solars o de raigs UVA poden provocar melanoma (càncer de pell) fins i tot molts anys després. Eviti prendre el sol entre les 12h i les 16h a l’estiu i mantingui una bona hidratació, per dins i per fora.
 8. Al treball, protegeixi’s de les substàncies cancerígenes complint les instruccions de
  la normativa de protecció de la salut i seguretat laboral
  : El nou codi europeu contra el càncer ens recorda que alguns agents físics o químics que es troben a determinats llocs de treball poden fer augmentar el risc de càncer, com el càncer de bufeta o el càncer de pulmó.
 9. Esbrini si està exposat a la radiació procedent d’alts nivells naturals de radó al seu domicili i prengui mesures per reduir-los: El radó és un gas fruit de la descomposició del radi. Es pot trobar al sòl o a les parets dels edificis, o bé a les cuines. Resulta de risc de càncer de pulmó quan s’inhala. Pot fer una lectura dels nivells de radó de casa seva amb un lector especialitzat. S’aconsella ventilar sovint les estances, sobretot els soterranis.
 10. Per a les dones: la lactància materna redueix el risc de càncer de la mare. Si pot, alleti el seu nadó. La teràpia hormonal substitutiva (THS) augmenta el risc de determinats tipus de càncer. Limiti el tractament amb THS: La menopausa a partir dels 45 anys és un fet natural, propi de l’entrada a una nova etapa de la vida que tindrà, com l’anterior, aspectes positius i negatius.
 11. Asseguri’s de que els seus fills participen en programes de vacunació contra la hepatitis B (els nounats) i el virus del papiloma humà (VPH) (les nenes a la pre-adolescència). La major part de casos de càncer de fetge es deuen a una infecció prèvia amb un virus d’hepatitis (B o C). Pel virus B hi ha una vacuna molt eficaç. El VPH es relaciona amb el càncer de coll d’úter i amb càncers de cap i coll, ja que es transmet quan es tenen relacions sexuals sense protecció.
 12. Participi en programes organitzats de cribratge del càncer colorrectal (homes i dones) i del càncer de mama i cervico-uterí (dones). El nou codi europeu contra el càncer destaca aquests, però també és interessant la prova de l’antígen prostàtic específic (PSA) per al càncer de pròstata.

I vostè, quantes d’aquestes mesures porta a la pràctica? 🙂

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca