L’any 2016 és a punt d’acabar. És, doncs, un bon moment per fer un balanç de les notícies que s’han produit al voltant del càncer els darrers 12 mesos. Repassem quins avenços i descobriments hi ha hagut en matèria d’investigació. També parlem d’algunes notícies destacades i recordem quines persones conegudes han mort com a conseqüència d’aquesta malaltia.
Avenços científics en oncologia d’aquest 2016
L’Institut Català d’Oncologia de Girona va presentar, el 21 de març, les primeres dades sobre l’ús eficaç de la silibinina, una substància que es troba al card marià, per reduir la mida de les metàstasis cerebrals en persones amb càncer de pulmó.
Joan Massagué, investigador del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York va descobrir com les cèl·lules metastàsiques del càncer enganyen el sistema immunitari per eludir la seva vigilància. Les dades de l’estudi es van presentar el 29 de març. Massagué és una autoritat a nivell mundial en la investigació sobre les metàstasis. Un altre avenç en l’estudi de les metàstasi, de principis de desembre, diu que les cèl·lules canceroses necessiten greixos per poder-se escampar pel cos.
El 3 de maig de 2016 es va publicar un nou avenç de la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Hospital de Sant Joan de Déu. Es tractava d’un teixit de nanofibres que es podien col·locar al voltant de la zona intervinguda quirúrgicament per extirpar un tumor. El teixit, amb contingut de quimioteràpia, contribuia a eliminar les cèl·lules tumorals que no s’havien pogut extreure, en ser microscòpiques.
La immunoteràpia és un dels principals centres d’atenció de la investigació en oncologia. Consisteix en estimular el sistema immunitari perquè combati les cèl·lules tumorals. A més a més de personalitzar el tractament permetrà desenvolupar vacunes contra el càncer. Precisament un equip d’investigadors alemanys van anunciar, el 2 de juny de 2016, resultats positius d’un estudi fet amb ratolins i amb 3 pacients humans amb melanoma.
El 2016 també hem desxifrat l’epigenoma humà. Aquest avenç permet estudiar com es comporten les cèl·lules sanes i les afectades per malalties, com el càncer. El novembre diversos equips científics de 20 països van publicar, simultàniament, 41 estudis amb aquestes dades.
Notícies destacades
El 2 de febrer l’investigador Manel Esteller anunciava el començament d’un estudi per analitzar les característiques genètiques d’alguns tumors. L’objectiu és estudiar perquè poden ser tant resistents al tractament alguns càncers de pulmó, de colon, de pàncrees i de cervell. Les conclusions de l’estudi es presentaran, en principi, a mitjans de l’any 2018.
El mes d’abril la campanya “Tetas x tetas” es posava a primera línia de l’actualitat. Els seus autors utilitzaven imatges d’homes per conscienciar sobre el càncer de mama. Aquesta era la resposta a la censura de Facebook que eliminava sistemàticament les imatges on apareixien pits femenins. Gràcies a aquesta original sortida, la campanya va aconseguir molta més audiència. El càncer de mama es pot detectar de manera precoç en molts casos, fent-se autoexploracions mamàries. La detecció precoç és un dels principals factors d’eficàcia del tractament.
El juny un informe de l’OMS apuntava que consumir begudes a més de 65 graus de temperatura podia provocar càncer d’esòfag. Els investigadors reconeixien basar-se en estudis parcials i amb limitacions. L’OMS arribava a aquesta conclusió descartant que la causa del càncer pogués ser la beguda pròpiament (te, cafè o mate), sinó l’elevada temperatura.
El 19 d’octubre de 2016, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, es va anunciar que la supervivència a aquesta malaltia augmenta 2,6% punts percentuals cada any. Aquesta millora és resultat de la millora en la detecció precoç i de l’augment de l’eficàcia dels tractaments. La teràpia és cada cop més personalitzada de manera que, a més a més d’augmentar la supervivència, es millora la qualitat de vida perquè s’eviten els tractaments futils.
El novembre vam saber que una noia de 14 anys amb càncer havia aconseguit que el jutge autoritzés la congelació del seu cos. El cas és del Renge Unit, i és el primer a Europa. La noia es manté congelada amb l’esperança que, si més endavant es troba la manera de curar el seu càncer, la puguin despertar i fer-li el tractament.
Persones que han mort a causa del càncer
2016 també serà recordat per la mort d’algunes persones conegudes arran del càncer. Aquí en tenen un llistat, amb enllaços sobre el més destacat de la seva vida pública:
- David Bowie (cantant). 11 de gener
- Alan Rickman (actor). 14 de gener
- Umberto Eco (escriptor). 19 de febrer
- Pat Conroy (escriptor). 5 de març
- Johan Cruyff (jugador i entrenador de futbol). 24 de març
- Manolo Tena (cantant i compositor). 4 d’abril
- Mey Hoffman (cuinera). 3 de maig
- Robert Vaughn (actor). 11 de novembre
- Sharon Jones (cantant). 19 de novembre
Aquest article té 0 comentaris