Skip to content

“Consultar el Doctor Google” és la manera d’anomenar la pràctica de buscar informació mèdica a la xarxa i no filtrar-la. Internet és un espai on qualsevol persona pot publicar pràcticament el que vulgui. Per això la informació mèdica contrastada conviu amb altra informació que ni és vàlida, ni és de fonts expertes, ni és útil. I cal tenir en compte aquest aspecte quan, moguts per l’ansietat, anem a la xarxa a informar-nos.

Tumisu – Pixabay

Doctor Google: la informació mèdica a internet

Internet ha esdevingut la principal font d’informació per a molta gent. La xifra de persones que consulten internet per a obtenir informació sobre la salut no para de créixer. S’hi busca l’explicació de símptomes, relats de persones que, segons elles, “els passa exactament el mateix que a tu”, maneres d’autodiagnosticar-se o d’aconseguir tractaments alternatius, consells de salut, etc. Aquestes són algunes dades rellevants:

  • El 60,5% dels ciutadans utilitzen internet per informar-se sobre la salut. El 30% hi busquen informació abans d’anar a la consulta, i el 46% ho fan després per confirmar el diagnòstic.
  • D’aquest 60,5% només un 38% mostren una confiança absoluta en aquesta informació; de fet la principal font d’informació continuen sent els professionals sanitaris (88,7%).
  • El 22,3% utilitzen les xarxes socials, i el 27% fan servir algun dispositiu o aplicació per a monitoritzar la seva salut. El 14,7% diuen confiar bastant o molt en aquesta informació, mentre que el 65,1% declaren confiar-hi poc o gens.
  • La franja d’edat que utilitza més internet i les xarxes socials per informar-se sobre salut és la que va dels 16 als 49 anys.

Aquestes dades se centren en l’estat espanyol, i corresponen a l’estudi de l’abril de 2016 “Los ciudadanos ante la e-sanidad“, de l’ONTSI (Observatorio Nacional de las Telecomunicaciones y de la Sociedad de la Información). Us el podeu descarregar aquí.

És fiable la informació que hi ha a internet?

El problema principal del Doctor Google és que la informació de qualitat i la que no ho és apareixen en igualtat de condicions als buscadors. Quan anem a Google (o a Yahoo, o a Bing, o a qualsevol altre buscador) i escrivim unes paraules, ens surten uns resultats ordenats. Les pàgines que reben més visites, les que ofereixen més la informació que l’usuari està buscant i les que contenen més enllaços, són les que apareixen més amunt a la llista. Tant si la informació és de qualitat com si no.

És fiable la informació sobre salut a internet?
Pexels – Pixabay

La informació sanitària que corre per la xarxa, a més a més de ser fiable, també ha de ser comprensible i ha de ser útil: L’experiència que un usuari explica a internet al voltant de la seva malaltia o del seu tractament, pot ser certa o pot ser falsa; però… la mateixa experiència és aplicable al teu cas? És a dir, quan vas al Doctor Google per resoldre un dubte mèdic personal, pots assegurar que la teva situació és igual que la de la persona que publica aquesta informació?

Un altre dels riscos de consultar el Doctor Google és que algunes de les coses que hi ha estiguin manipulades, o mal enteses o, directament, promoguin l’engany. En tenim exemples amb alguns “remeis” contra el càncer, dels quals no s’ha comprovat l’eficàcia: els espàrrecs, certes herbes medicinals, etc. I passa el mateix amb els possibles riscos de l’ús del microones o del telèfon mòbil, etc. La informació publicada sobre aquests aspectes no ha estat contrastada de manera fiable. Per tant són de dubtosa veracitat.

Per què la gent s’informa amb el Doctor Google sobre la seva salut?

  • Perquè és fàcil i ràpid: Els ordinadors i els smartphones estan connectats permanentment a internet, i els buscadors són accessibles a un click, 24 hores al dia i 7 dies a la setmana.
  • Perquè és anònim: Permet apropar-nos a la informació sense comprometre’ns, ni avergonyir-nos davant del metge per ensenyar parts del cos o fer determinades preguntes.
  • Perquè hi trobem persones amb una malaltia com la nostra (o que creiem que és com la nostra), i ens ajuda a identificar-nos-hi.
  • Perquè la informació és tant abundant, que tard o d’hora acabem trobant el que ens agradaria que ens diguessin, encara que no sigui cert.

Com ens podem informar sobre la nostra salut de manera segura?

La millor font d’informació són els professionals sanitaris: de la medicina, de la infermeria, de la psicologia o del treball social. En aquest àmbit és on hi ha els experts, que poden aportar la informació necessària, desitjada i útil a cada persona sobre la seva salut, la seva malaltia i els seus tractaments.

Dit això, els professionals de la salut sabem que la gent va a internet. I si li diem que no ho faci, ho farà igualment. Per tant, el millor és preguntar als professionals quines pàgines web tenen informació segura i veraç i, per tant, són una bona font d’informació alternativa al Doctor Google.


T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca