Doctor Google: la informació mèdica a internet

Com utilitzem internet a l’hora d’informar-nos sobre la salut i la malaltia? Consultem el Doctor Google? Internet ha esdevingut la principal font d’informació per a molta gent. En relació a les xifres de persones que consulten internet per a obtenir informació sobre la salut (explicació de símpomes, consells de persones en situacions aparentment semblants, maneres d’autodiagnosticar-se o d’aconseguir tractaments alternatius, …), aquestes són algunes dades rellevants:

Doctor Google: Informació mèdica a internet - Psicologia en Càncer

  • El 60,5% dels ciutadans utilitzen internet per informar-se sobre la salut. El 30% hi busca informació abans d’anar a la consulta, i el 46% ho fa després per confirmar el diagnòstic.
  • D’aquest 60,5% només un 38% mostra una confiança absoluta en aquesta informació; de fet la principal font d’informació continuen sent els professionals sanitaris (88,7%).
  • El 22,3% utilitzen les xarxes socials, i el 27% fan servir algun dispositiu o aplicació per a monitoritzar la seva salut. El 14,7% diuen confiar bastant o molt en aquesta informació, mentre que el 65,1% declaren confiar-hi poc o gens.
  • La franja d’edat que utilitza més internet i les xarxes socials per informar-se sobre salut és la que va dels 16 als 49 anys.

Aquestes dades se centren en l’estat espanyol, i corresponen a l’estudi de l’abril de 2016 “Los ciudadanos ante la e-sanidad“, de l’ONTSI (Observatorio Nacional de las Telecomunicaciones y de la Sociedad de la Información). Us el podeu descarregar aquí.

És fiable la informació que hi ha a internet?

En l’argot dels professionals de la salut, l’ús d’internet per a consultar informació sanitària es coneix com “la consulta del Doctor Google“.

Hem vist com algunes qüestions centrals de la informació sanitària que corre per la xarxa són la seva fiabilitat i la seva interpretació, però també ho és la seva aplicabilitat: L’experiència que un usuari explica a internet al voltant de la seva malaltia o del seu tractament, pot ser certa o pot ser falsa; el dubte és: la mateixa experiència és aplicable al nostre cas? És a dir, una persona que busca informació per resoldre un dubte mèdic personal, es pot assegurar que la seva situació és igual que la de la persona que li dóna aquesta informació?

Un altre dels riscos de consultar el Doctor Google és que algunes de les coses que hi ha estiguin manipulades, o mal enteses o, directament, promoguin l’engany. En tenim exemples amb alguns “remeis” contra el càncer, dels quals no s’ha comprovat l’eficàcia: els espàrrecs, certes herbes medicinals, etc. El mateix passa amb els consells sobre l’ús del microones o del telèfon mòbil, etc. La informació publicada sobre aquests aspectes no ha estat contrastada de manera fiable. Per tant són de dubtosa veracitat.

Per què la gent s’informa a internet sobre la seva malaltia o tractament?

  • Perquè és fàcil i ràpid: Els ordinadors estan connectats permanentment a internet, i els buscadors són accessibles a un click, 24 hores al dia i 7 dies a la setmana.
  • Perquè és anònim: Permet apropar-nos a la informació sense comprometre’ns, ni avergonyir-nos davant del metge per ensenyar parts del cos o fer determinades preguntes.
  • Perquè hi trobem persones amb una malaltia com la nostra (o que creiem que és com la nostra), i ens ajuda a identificar-nos-hi.
  • Perquè la informació és tant abundant, que tard o d’hora acabem trobant el que ens agradaria que ens diguéssin, encara que no sigui cert.

Com ens podem informar sobre la nostra salut de manera segura?

La millor font d’informació són els professionals sanitaris: de la medicina, de la infermeria, de la psicologia o del treball social. En aquest àmbit és on hi ha els experts, que poden aportar la informació necessària, desitjada i útil a cada persona sobre la seva salut, la seva malaltia i els seus tractaments. Si de tota manera volem fer servir la xarxa per a informar-nos, aquests mateixos professionals ens poden orientar sobre llocs web i aplicacions que continguin informació segura i veraç.

I vostè? Ha utilitzat alguna vegada internet per informar-se sobre la salut i la malaltia, o per saber a què es pot deure un símptoma o un canvi en el seu cos? Comenti-ho! 🙂

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.