Skip to content

El 4 de febrer se celebra el Dia Mundial del Càncer. Una jornada per conscienciar sobre les mesures de prevenció i sobre l’impacte de la malaltia en les persones que la tenen o la viuen de prop. Aquest any s’ha fet pública la notícia que el 2015 ja es van superar els casos de càncer previstos per al 2020. En aquest article parlem del significat d’aquesta dada, i de com podem reduir els nous diagnòstics.

Dia Mundial del Càncer - Psicologia en Càncer

El Dia Mundial del Càncer

El Dia Mundial del Càncer se celebra cada any el 4 de febrer. Així ho van instaurar l’Organització Mundial de la Salut i la Unió Internacional Contra el Càncer. El lema d’aquest any és “We can, I can” (Nosaltres podem, jo puc). Aquest eslògan pretén conscienciar sobre la importància de la prevenció de les malalties oncològiques, de la qual parlaré en un altre apartat d’aquest article.

Però a banda de la prevenció, el Dia Mundial de Càncer també crida l’atenció sobre altres aspectes. Per exemple, el paper de la recerca per a curar els tumors, la necessitat de fer arribar els tractaments a tothom qui els necessita, i la importància del suport als pacients i als familiars. Des de la medicina, des de la psicologia i des dels mitjans de comunicació.

Alarma per l’augment dels casos

Augmenten els casos de càncerAquest any la SEOM (Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica) ha publicat una nota de premsa, segons la qual el 2015 es van diagnosticar a l’estat espanyol 247.741 persones amb aquesta malaltia. Aquestes són mil més de les que s’havien previst per al 2020. Per tant els casos augmenten més de pressa del que s’havia pronosticat. De seguida en parlo però abans, val la pena destacar altres punts:

  • 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer en algun moment de la seva vida.
  • La franja d’edat en que el risc augmenta de manera més ràpida és entre els 55 i els 59 anys.
  • A banda de l’edat, els 4 factors de risc més associats als tumors són el tabac, l’alcohol, l’obesitat i el sedentarisme. Tots 4 són evitables.
  • El tumor més freqüent al nostre país, en els homes, és el de pròstata. En les dones, és el de mama. I en ambdós sexes conjuntament, el de colon.

La notícia sobre l’augment, superior al previst, del número de persones amb la malaltia ha causat alarma. Però les raons d’aquest augment són fàcils d’explicar. A més a més les xifres es poden reduir -i molt- amb algunes mesures preventives.

Per què augmenten els pacients oncològics

El principal factor de risc per al càncer és l’edat. I aquesta no és controlable per la persona: té l’edat que té, i no es pot canviar. A partir dels 50 anys la probabilitat de ser diagnosticat amb la malaltia augmenta ràpidament, sobretot en els homes. Però per què ara se’n diagnostiquen més?

Envelliment de la població i càncerD’una banda, per l’envelliment de la població. L’augment de l’esperança de vida i els avenços mèdics fan que cada cop hi hagi més persones grans. Per tant és lògic que una proporció major de la població tingui la malaltia. Passa el mateix amb l’Alzheimer i altres formes de demència.

De l’altra, els programes de detecció precoç fan que es detectin casos que potser -alguns d’ells- haurien passat desapercebuts. Fixem-nos que els càncers dels quals es fa detecció precoç són els més freqüents: pròstata, mama i colon. L’avantatge d’això és que, en detectar-se als primers estadis, tenen més probabilitat de curar-se.

Com prevenir el càncer

Un cop descartada l’edat, els 4 principals factors de risc són evitables. Això vol dir que mantenint un estil de vida saludable podem reduir la probabilitat de tenir la malaltia. Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica aquests 4 factors expliquen 1 de cada 3 morts per càncer. De tota manera, reduir el risc no vol dir quedar lliures de malaltia amb tota seguretat. El risc no es pot eliminar mai del tot.

Tabac

Com deixar de fumar sense medicamentsEl tabac és el producte més ben establert com a causant directe de càncer. Sobretot de pulmó, de llengua, de boca i de bufeta. A Catalunya es diagnostiquen cada dia 9 casos de càncer de pulmó, 8 dels quals estan causats pel tabac. Fumar també es relaciona amb malalties cardiovasculars (infart, angina de pit) i respiratòries (malaltia pulmonar obstructiva crònica, edema pulmonar).

Si encara no fumes, no comencis a fer-ho. És més fàcil mantenir-se sense haver començat, que no pas deixar-ho. Si ja tens l’hàbit, deixa de fumar tant aviat com puguis. A més a més de beneficiar la teva salut, també ho faràs amb la dels que estan a prop teu.

Alcohol

L’alcohol augmenta el risc de tenir càncers de cap i coll, de mama i de fetge (en aquest últim cas, només si es consumeix de manera abundant i durant molt temps). Com que alguns productes que porten alcohol semblen tenir alguns efectes positius per a la salut (hi ha estudis que associen el vi a la bona salut cardiovascular) no s’insisteix en l’eliminació total de l’alcohol de la dieta.

La meva recomanació és la següent: Si no hi ha una causa que contraindiqui l’alcohol, el seu consum moderat no augmenta significativament el risc de tenir càncer. I quines són les causes de contraindicació?

  • Tractament amb antidepressius, ansiolítics, barbitúrics o anti-inflamatoris no esteroidals
  • Embaràs
  • Infecció amb virus d’Hepatitis B o C, o qualsevol malaltia hepàtica crònica
  • Malaltia renal o tractament amb diàlisi

Obesitat

L’obesitat és el la condició per la qual l’índex de massa corporal es troba per sobre de 30. L’índex de massa corporal es calcula dividint el pes en quilos per l’alçada en centímetres al quadrat. L’obesitat es relaciona sobretot amb el càncer de mama i colo-rectal. També s’associa a la hipertensió i a la diabetis tipus 2.

Fruita i verdura per prevenir el càncerAlguns factors que expliquen l’obesitat són més controlables que altres: els hàbits alimentaris es poden canviar més fàcilment que el perfil hormonal. En qualsevol cas una dieta equilibrada que contingui molta fruita i verdura i amb poca presència de carn, greixos i bolleria industrial hi ajudarà. Sobretot si es combina amb activitat física regular. Un dietista o un metge et podrà donar recomanacions concretes per perdre pes.

El que recomano jo és no confiar en cap dieta miracle, intentar no baixar de pes massa de pressa, i estabilitzar-lo: els canvis de pes freqüents (per pujar o per baixar) són més perillosos que un lleuger sobrepès sostingut.

Sedentarisme

El sedentarisme és un altre dels grans problemes de salut al món occidental. Ja vaig explicar en aquest article com l’absència d’exercici, tant si es té càncer com si no, deteriora tot el cos. El sedentarisme sol actuar de manera combinada amb l’obesitat.

Fer exercici no implica que aquest hagi de ser esgotador. 30 minuts al dia caminant a pas normal pot ser suficient. Els beneficis de l’exercici físic són molt notables en tots els camps de la salut física, psicològica i social. D’altra banda els psicòlegs de la salut alertem, fa temps, de l’anomenada “triple exposició” dels nens a hàbits poc saludables. Els nens de vegades estan mirant la tele mentre mengen bolleria industrial i veuen publicitat de productes poc sans. És important educar-los des de ben petits en la dieta equilibrada i l’activitat física.

Aquest article sobre com prevenir el càncer t’ajudarà a saber més sobre l’estil de vida saludable. Ja veuràs com no es tracta de deixar de menjar res, ni de canviar totalment la nostra vida. Es tracta de combinar el plaer de fer el que volguem amb hàbits que ens ajudin a prevenir malalties.


Si t’ha agradat l’article pots deixar un comentari i et respondré. I si, a més a més penses que pot ser útil per més gent, comparteix-lo!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca