El dia a dia per una persona amb càncer és molt diferent del que tenia aquesta mateixa persona abans de la malaltia: després del diagnòstic la vida gira al voltant del tractament, les visites a l’hospital, i les adaptacions d’horaris i rutines. A més a més també es veu afectada pels temps d’espera de resultats de proves mèdiques, que poden afegir ansietat i confusió i dificultar el ritme normal i el descans. Però no tot és negatiu: tambié dóna lloc a oportunitats que es poden aprofitar.

Les persones amb càncer també poden millorar el seu dia a dia

El dia a dia per una persona amb càncer - Psicologia en CàncerUna manera de fer més suportable aquest trasbals és gaudir dels bons moments que ens brindi el dia a dia. Hi són, encara que la preocupació pel càncer ens faci més difícil veure’ls. Aquests són els moments que, a més a més d’aportar una mica de felicitat, ens permetran oblidar que estem malalts durant una estona.

Gaudir dels bons moments té a veure amb com els percebem. Normalment tenim un estil de vida basat en les presses, intentant concentrar-nos davant de molts estímuls que criden la nostra atenció (alarmes, llums, timbres, WhatsApp, etc). Fem les coses sense ser-ne conscients perquè quan les estem fent ja pensem en el que haurem de fer després.

Ens llevem pensant en la dutxa. Ens dutxem pensant en què ens posarem per vestir-nos. Ens vestim pensant en l’esmorzar. Esmorzem pensant en la jornada que tenim al davant. Passem la jornada esperant tornar a casa. I quan arribem a casa ja pensem en el dia següent. Ens ha passat el dia i ni ens n’hem adonat.

Però si es fa cada cosa concentrant-se en aquest moment i en el sentiment que produeix, ajudarà a oblidar la resta i viure aquest moment com si fos únic:

  • En despertar-te al matí, estira. Gaudint de la sensació que produeix.
  • Dutxa’t pensant només en la dutxa. Concentrant-te en la sensació de l’aigua baixant pel teu cos, l’aroma del gel de bany, etc. No significa que hagis de dedicar més temps a la dutxa; només que el temps que hi dediquis, encara que siguin 5 minuts, et centris en aquesta activitat.
  • Vesteix-te pensant en com estaràs més còmode i com t’agradaràs més a tu mateix/a. De que ets guapo/a no n’hi ha cap dubte 😉
  • Desperta la teva parella o els nens amb una abraçada. Estaran agraïts, encara que no sempre t’ho diguin. Les abraçades són molt reconfortants.
  • Pren-te el cafè tancant els ulls, lentament, gaudint del seu sabor i de la seva olor. Fes d’aquest un gran moment! Fes-ho com a part d’un esmorzar complet, que inclogui una peça de fruita.
  • Dedica’t a les teves activitats (laborals, de la llar, etc) pensant en com ajudes als altres o com t’ajudes a tu mateix/a. Si pots, posa música. I si també pots, canta.
  • Quan hagis de fer alguna cosa que no t’agrada, pensa en el motiu. Encara que no et vingui de gust, segur que té un sentit fer-ho. Per exemple, la quimioteràpia i la radioteràpia són per curar-se! I durant l’espera et donen l’oportunitat de conèixer gent en una situació semblant a la teva, i de compartir experiències. Fins i tot pot sorgir un grup d’amistat que continui el contacte quan hagis acabat el tractament.
  • El temps que es passa amb els demés sol ser molt agraït. Es pot parlar de qualsevol cosa (fins i tot del càncer, si vé de gust) o fer el que vulgueu en aquell moment.
  • I el temps que una persona passa amb ella mateixa també és dels més importants. Un llibre, un cine, un passeig… El que vulguis, quan vulguis. Sense donar explicacions a ningú. És el teu moment i tens dret a gaudir-ne al màxim.

Com visc amb càncer - Psicologia en CàncerA més a més de viure cada moment concentrant-nos-hi (el que en anglès s’anomena Mindfulness), aquest temps no el dediquem a pensar en allò que ens preocupa, perquè el nostre cervell no pot estar pensant dues coses alhora i un bon pensament sempre en fa fora un de dolent. Prova-ho!

Aconseguir aquesta capacitat de gaudir de les petites coses quan s’està preocupat -i amb tota la raó del món- per alguna cosa com una malaltia greu requereix temps, i al principi pot semblar que no podrem, o que és massa difícil. Però amb la pràctica molta gent ho ha aconseguit.

Què has fet per fer-te feliç avui? Pots deixar un comentari explicant com vius els teus moments del dia a dia, o amb quines coses gaudeixes. Ajudaràs la gent que llegeix aquest blog! 🙂

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.