Skip to content

Per moltes persones després de Nadal arriba el repte de recuperar l’estil de vida saludable. Nadal és sinònim d’àpats abundants, sovint amb un alt contingut de greixos i sucre. També passem més temps a casa i, per tant, fem menys activitat física. Tot plegat comporta trencar la línia de mantenir uns hàbits saludables per cuidar-se.

Després de Nadal - Psicologia en Càncer
Motaz Tawfik – Pixabay

Recuperar la forma després de Nadal

Dins de les recomanacions universals de mantenir un estil de vida saludable, Nadal ens convida a fer un parèntesi. No ha de ser necessàriament dolent fer-lo de tant en tant, com durant les Festes. Permetre’s alguns capricis ajuda a agafar forces i a evitar una restricció extrema que provocaria l’efecte rebot: que acabem menjant en abundància allò que normalment rebutgem. Però una vegada hem deixat enrere les dates nadalenques és hora de tornar a una línia més saludable.

Recuperar la dieta serà, sens dubte, un dels canvis que més ens beneficiaran. I podem fer-ho de manera relativament fàcil i sense que ens costi massa diners. Hi ha aliments que sacien la gana sense contenir greixos saturats: són els que tenen un alt contingut en fibra: els fruits secs, els cereals i la fruita. A més a més els fruits secs són rics en hidrats de carboni, un tipus de nutrient molt necessari a la nostra dieta perquè ens proporciona l’energia necessària per dur a terme les activitats de la vida diària.

La fruita, la verdura i les llegums tampoc no porten greixos i, en canvi, són una font important d’aigua. L’aigua és necessària tot l’any: a l’estiu (per assegurar una bona hidratació), però també a l’hivern (per mantenir la temperatura corporal). A més a més aquests aliments són rics en vitamines. Convé mantenir-los a la dieta, sense oblidar la resta d’aliments que també aporten proteïnes: carns, ous, peix i làctics. Donar prioritat a aquests nutrients (les vitamines i les proteïnes) ajuda a construir una alimentació variada, equilibrada i saludable.

Després del Nadal convé fer activitat física
Mircea Iancu – Pixabay

Un altre hàbit que s’aconsella recuperar és el de l’exercici físic. Si vols pots fer exercici vigorós, practicant esports com el futbol, el tennis o anar a córrer. Però si per tu és excessiu, recorda que n’hi ha prou amb dedicar uns 30 minuts al dia a caminar a pas normal, pel camp o per la ciutat. Sabies que caminant a pas normal (4 km/h), durant 30 minuts, cremes 120 caloríes? Si a més a més ho fas en parella o amb amics, també enforteixes les relacions socials.

Abans de començar qualsevol dieta per perdre pes, encara que sigui una que et recomana algú perquè li ha funcionat, és molt important parlar amb un expert en nutrició o dietètica. T’ajudarà a adaptar la dieta als teus objectius particulars, de manera que ens permeti assolir-los sense posar en risc la salut. Les dietes miracle poden ser perilloses, a més a més de no produir els resultats desitjats.

Si el que vols és perdre pes, el més recomanable és fer-ho a poc a poc. El pes que es perd de pressa també és més probable que es recuperi de pressa. D’altra banda és normal que al principi perdis pes ràpidament i, a mesura que passa el temps i continues fent dieta, aquesta baixada sigui cada cop més lenta. El cos va adaptant el seu metabolisme i, com menys calories ingereixes, menys en pots cremar.

Recorda que les baixades i pujades brusques de pes són un risc per a la salut. Fins i tot més que una mica de sobrepès sostingut.

A aquest enllac al web del Consell d’Informació sobre Aliments d’Europa hi trobaràs uns consells molt senzills per mantenir una dieta saludable.


Aquest article sobre la recuperació de la dieta després de Nadal és expressament breu, i segur que hi ha altres maneres de tornar als hàbits saludables que no hi he inclòs. Se te n’acut algun? Com ho fas tu? Deixa el teu comentari i et respondré personalment. I recorda que pots compartir lliurement aquest article.

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca