Segur que algun cop heu vist una publicitat que diu “Deixa de fumar fàcilment!”. Jo també. Però desenganyem-nos: deixar de fumar no és fàcil. Si ho fós, no caldria cap tractament, ningú no necessitaria ajuda mèdica o psicològica (ni tan sols la d’un llibre) i la indústria tabaquera estaria més nerviosa. Deixar de fumar és difícil com passa amb totes les addiccions: perquè hi ha un hàbit i perquè el cos s’acostuma a rebre una quantitat de nicotina, i la demana quan no la té. A més a més els hàbits solen associar-se entre ells: coses com el cafè, o els amics o el sexe, poden fer venir ganes de fumar.

És fàcil deixar de fumar?

Deixar de fumar - Psicologia en CàncerAlgunes de les persones que fumen i ho volen deixar hauran de fer més d’un intent. Pot haver-hi un cigarret després de portar mesos o anys sense fumar, que de vegades pot donar lloc a una recaiguda; o bé es pot recuperar el tabac després d’un canvi vital important. En aquest punt, si considerem que els motius per deixar de fumar es mantenen, és probable que ho intentem de nou.

Per què? Perquè fumar és una conducta que s’ha tornat un hàbit. I pel camí han passat diverses coses:

 • Hem establert que “toca” fer un cigarret en alguns moments del dia: amb l’esmorzar, a mig matí, havent dinat, etc. I la vida s’ha organitzat al voltant d’això.
 • Hem adaptat els nostres trajectes habituals per poder passar per davant d’un estanc.
 • Els beneficis de fumar (relaxació, plaer) són instantanis, mentre que els avantatges de deixar de fumar triguen una mica més: alguns, unes hores; d’altres, uns mesos.
 • Tenim un gen, que es diu CYP2A6, que s’encarrega de metabolitzar la nicotina al seu pas pel fetge. És el que ens demana que tornem a fumar quan fa una estona que no ho fem, i se’l pot fer callar canviant d’hàbits. En algunes persones aquest gen té més capacitat d’actuar que en d’altres.

Quins són els avantatges de deixar de fumar?

 • Segons la marca i la quantitat que es fuma es poden estalviar molts diners, o moltíssims.
 • En poques hores es normalitzen els nivells d’oxigen i de monòxid de carboni a la sang.
 • Es redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, respiratòries o molts tipus de càncer (sobretot de pulmó, llengua, llavis i bufeta).
 • Baixa la freqüència d’infeccions i d’episodis de cansament en fer esforços físics. Augmenta l’energia.
 • Deixen de produir-se danys als espermatozous -en el cas dels homes- i baixa el risc de malformacions al fetus -en el cas de les dones embarassades-.
 • Es recupera l’olfacte i el sentit del gust.
 • L’alè, els cabells i la roba deixen de fer pudor de fum.
 • No cal sortir al carrer a fumar quan s’és dins d’un establiment.
 • Millora la vida social: es pot estar més temps amb els amics.
 • Augmenta la sensació de llibertat, en haver eliminat la dependència.

Com puc provar de deixar de fumar?

Un secret que us ajudarà a intentar-ho: el 100% de fumadors ho poden deixar. Així com molts tractaments poden tenir una eficàcia de, per exemple, el 80% o el 90%, l’abandonament del tabac el pot aconseguir tothom. Sense excepció.

Dejar de fumar con psicólogoPerò com dèiem, cadascú té el seu mètode. Hi ha persones que, simplement, agafen el paquet de tabac i el llencen a les escombraries. Sense haver de fer cap esforç posterior. Altres recorren a serveis de la seva mpresa per ajudar a deixar de fumar, a metges de família, a llibres d’autoajuda, a la hipnosi… Si és eficaç i no té efectes adversos destacables, endavant.

A Psicologia en Càncer trobaràs un pla per ajudar-te a deixar de fumar. Ho fem en sessions curtes (de 30 minuts, un cop a la setmana, més una mica de deures) i sense haver de prendre cap medicament. A més a més ho podreu fer des de casa amb l’ordinador, via Skype. I a un preu que, comparat amb el que us gasteu en tabac, us semblarà ridícul: 179 euros.

Sempre és un bon moment però, com més aviat sigui, millor. Aquí teniu l’entrevista que em van fer per ajudar a deixar de fumar, dins del programa “21 días para mejorar la salud cardiovascular“:


Salut! 🙂

Aquest article té 1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada