Skip to content

Amb la informació sobre els riscos del tabac, les limitacions legals per fumar i l’augment del preu d’aquest producte, més persones s’animen a deixar de fumar. Hi ha moltes estratègies per aconseguir-ho, més o menys eficaces. Per a alguns serà més fàcil deixar de fumar que per a altres, i alguns ho hauran de deixar més d’un cop. Però en cap cas és impossible.

Deixar de fumar - Psicologia en Càncer

És fàcil deixar de fumar?

Segur que més d’un cop has vist una publicitat que diu “Deixa de fumar fàcilment!”. Jo també. Però desenganyem-nos: deixar de fumar no és fàcil. Si ho fós no caldria cap tractament ningú necessitaria ajuda mèdica o psicològica (ni tan sols la d’un llibre) i la indústria tabaquera estaria més nerviosa. Deixar de fumar és difícil com passa amb qualsevol addicció. Perquè hi ha un hàbit i el cos s’acostuma a rebre una quantitat de nicotina, i la demana quan no la té. A més a més els hàbits solen associar-se entre ells: coses com el cafè, o els amics o el sexe, poden fer venir ganes de fumar.

Algunes persones que fumen i ho volen deixar hauran de fer més d’un intent. Això passa perquè, després d’uns mesos o anys sense fumar, tornen a fer un cigarret. Aquest pot donar lloc -o no- recaiguda; també es pot recuperar l’hàbit tabàquic després d’un canvi vital important. En aquest punt, si consideren que els motius per deixar de fumar es mantenen, és probable que ho tornin a intentar.

Però què vol dir això que fumar és una conducta que s’ha tornat un hàbit?

Deixar de fumar
 • El que fa que fumar es consideri una addicció és la dependència de la nicotina (la necessitat física de fumar), el malestar quan no fumem, l’esforç que posem en aconseguir el tabac, el fet de continuar fumant tot i saber que ens perjudica la salut i la síndrome d’abstinència quan intentem deixar-ho.
 • Hem establert que “toca” fer un cigarret en alguns moments del dia: amb l’esmorzar, a mig matí, havent dinat, etc. I hem organitzat les activitats diàries al voltant d’això.
 • Hem adaptat els nostres trajectes habituals per poder passar per davant d’un estanc.
 • Els beneficis de fumar (relaxació, plaer) són instantanis, mentre que els avantatges de deixar de fumar triguen una mica més: alguns, unes hores; d’altres, uns mesos.
 • Tenim un gen, que es diu CYP2A6, que s’encarrega de fabricar la proteïna que metabolitzarà la nicotina quan passi pel fetge. Quan fa una estona que no fumem ens demana més nicotina. En algunes persones aquest gen té més capacitat d’actuar que en d’altres.

Avantatges d’abandonar el tabac

 • Segons la marca i la quantitat que fumis, et pots estalviar molts diners, o moltíssims.
 • En poques hores se’t normalitzen els nivells d’oxigen i de monòxid de carboni a la sang.
 • Se’t redueix el risc de tenir malalties cardiovasculars, respiratòries o molts tipus de càncer (sobretot de pulmó, llengua, llavis i bufeta).
 • Baixa la freqüència d’infeccions i d’episodis de cansament quan fas esforços físics. Augmenta l’energia.
 • Deixen de produir-se danys als espermatozous -si ets un home- i baixa el risc de malformacions al fetus -si ets una dona i estàs embarassada-.
 • Recuperes l’olfacte i el gust.
 • L’alè, els cabells i la roba deixen de fer-te pudor de fum.
 • No has de sortir al carrer a fumar quan ets dins d’un establiment.
 • Tens més oportunitats de trobar feina.
 • Millora la vida social: pots estar més temps amb els amics.
 • Tindràs una sensació de llibertat més gran, en haver eliminat la dependència.

Com puc deixar de fumar?

Com et pot ajudar el psicòleg a deixar de fumar

Una primera dada que t’ajudarà a intentar-ho: el 100% de fumadors ho poden deixar. Així com molts tractaments poden tenir una eficàcia de, per exemple, el 80% o el 90%, l’abandonament del tabac el pot aconseguir tothom. Sense excepció.

Però com dèiem, cadascú té el seu mètode. Hi ha persones que, simplement, agafen el paquet de tabac i el llencen a les escombraries. Sense haver de fer cap més esforç. Altres recorren a serveis de la seva empresa per deixar de fumar, a metges de família, a llibres d’autoajuda, a la hipnosi… Si és eficaç i no té efectes adversos destacables, endavant.

A Psicologia en Càncer també et puc ajudar a deixar de fumar. Ho fem en sessions curtes (de 30 minuts, un cop a la setmana, més una mica de deures) i sense haver de prendre cap medicament. A més a més ho podràs fer des de casa amb l’ordinador, o el telèfon mòbil, via Skype.

Aquí tens l’entrevista que em van fer per ajudar a deixar de fumar, dins del programa “21 días para mejorar la salud cardiovascular“:

T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Posa’t en contacte amb mi:

Telèfon psicologia en càncerWhatsApp psicologia en càncerEmail psicologia en càncer

Aquest article té 1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca