Des que la salut s’ha convertit en un producte de mercat han començat a aparèixer complements que ens ajuden a reduir el colesterol. El colesterol és el factor de risc que s’ha demostrat de manera més insistent com a causa de malalties cardiovasculars, fins i tot més que altres factors clàssics com la hipertensió, l’obesitat, el consum de tabac i el sedentarisme (que també ho són).

El colesterol bo i el colesterol dolent

Colesterol bo colesterol dolent - Psicologia en càncerEl colesterol és un tipus de greix que s’acumula a les artèries i, de mica en mica, les tapa i dificulta el pas de la sang (isquèmia). Amb el temps, si el procés continua, no arriba prou sang al cor i apareix l’angina de pit (que provoca dolor) i, més endavant, podria haver-hi un infart de miocardi (mort d’algunes cèl·lules del cor).

Però quan parlem de colesterol bo i colesterol dolent, a què ens estem referint? El bo és el que es coneix amb les sigles HDL (lipoproteïnes d’alta densitat), i contribueix a l’aportació de calories que el nostre cos necessita per al seu funcionament normal. El dolent es coneix amb les sigles LDL (lipoproteïnes de baixa densitat) i és el que provoca les alteracions arterials explicades al paràgraf anterior. Tots dos són presents al nostre cos degut a la dieta, i el que marca que siguin beneficiosos o perjudicials és la proporció de cada un d’ells.

El colesterol es mesura en mil·ligrams per decilitre de sang (mg/dl). Una persona que té una quantitat de colesterol LDL de 180 mg/dl es considera sana; de 180 a 200 mg/dl es troba a un marge de risc moderat. Si arriba a 240 mg/dl s’aconsella prendre mesures ràpidament per reduir-lo. Quan s’eleva a 260 mg/dl el risc es considera alarmant.

Com podem regular el nivell de colesterol

A part de prendre productes de farmàcia o complements per reduir-lo, amb una dieta equilibrada també hi podem contribuir. Hi ha un seguit de mesures que fan disminuir la quantitat de colesterol dolent i augmentar la del bo:

  1. A l’hora de menjar carn és millor que sigui carn blanca, que és la que procedeix d’aus (pollastre, gall dindi) o del conill, que no pas carn vermella, procedent de mamífers com el porc o la vedella. La carn d’aquests dos últims animals porta greixos saturats que són els més perillosos quan s’acumulen. Aquests greixos es reconeixen molt fàcilment a la cuina perquè quan hem fet servir una paella o una planxa per cuinar, quan es refreden, es tornen sòlids i de color blanquinós.
  2. Reduir també la pastisseria, la bolleria industrial, les patates fregides de bossa, la nata i la mantega.
  3. Menjar fruits secs i aliments amb fibra (cereals, fruita o verdura) té dos avantatges: primer, “arrosseguen” el colesterol dolent per eliminar-lo; segon, com que són saciants eviten que seguim menjant coses que potser no són tant sanes.
  4. Fer exercici físic també substitueix el dolent pel bo. Caminar 30 minuts al dia, 5 dies a la setmana a pas normal pot ser suficient si no es vol o no es pot fer una activitat més intensa. El cos i l’estat d’ànim ho agraeixen.

Salut!

Aquest article té 1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.