Skip to content

El colesterol és el factor de risc que s’ha demostrat de manera més insistent com a causa de malalties cardiovasculars, fins i tot més que altres factors clàssics com la hipertensió, l’obesitat, el consum de tabac i el sedentarisme (que també ho són). Aprendre a distingir el colesterol bo del dolent ajudarà a prendre decisions per mantenir una dieta més sana.

Coleterol bo, colesterol dolent - Psicologia en Càncer
Robert Owen-Wahl – Pixabay

El colesterol bo i el colesterol dolent

El colesterol és un tipus de greix que trobem a la dieta i que tendeix a acumular-se a les artèries. De mica en mica, les tapa i dificulta el pas de la sang. Amb el temps, si el procés continua i se suma a altres factors com el sedentarisme, no arriba prou sang al cor i apareix l’angina de pit (que provoca dolor). Més endavant pot haver-hi un infart de miocardi, que és la mort d’algunes cèl·lules del cor.

Però quan parlem de colesterol bo i colesterol dolent, a què ens estem referint? El colesterol bo és el que es coneix amb les sigles HDL (lipoproteïnes d’alta densitat), i contribueix a l’aportació de calories que el nostre cos necessita per al seu funcionament normal. El dolent es coneix amb les sigles LDL (lipoproteïnes de baixa densitat) i és el que provoca les alteracions arterials explicades al paràgraf anterior. Tots dos són presents al nostre cos: en part, degut a la dieta i, en part, perquè el propi cos els fabrica. El que determina que siguin beneficiosos o perjudicials és la proporció de cada un d’ells.

El colesterol es mesura en mil·ligrams per decilitre de sang (mg/dl). Una persona que té una quantitat de colesterol LDL de 180 mg/dl es considera sana; de 180 a 200 mg/dl es troba a un marge de risc moderat. Si arriba a 240 mg/dl s’aconsella prendre mesures ràpidament per reduir-lo. Quan s’eleva a 260 mg/dl el risc es considera alarmant.

Com podem regular el nivell de greixos al cos

Des que la salut s’ha convertit en un producte de mercat han començat a aparèixer complements que ens ajuden a reduir el colesterol. Molts d’ells no són medicaments, sinó complements alimentaris, i els podem trobar a la farmàcia, al supermercat o a l’herboristeria.

Però a part de prendre aquests productes, també podem ajudar a reduir-lo amb una dieta equilibrada. “Equilibrada” vol dir que contingui tots els nutrients necessaris i en les proporcions adequades. Algunes mesures fan disminuir la quantitat de colesterol dolent i augmentar la del bo:

  1. La recomanació per fer un consum saludable de carn és menjar-ne, com a màxim, 3 o 4 cops a la setmana. I prioritzar la carn blanca, que és la que procedeix d’aus (pollastre, gall dindi) o del conill, per davant de la carn vermella, procedent de mamífers com el porc o la vedella. La carn vermella porta greixos saturats que són els més perillosos quan s’acumulen. Aquests greixos es reconeixen molt fàcilment a la cuina: quan hem fet servir una paella o una planxa per cuinar, els greiixos saturats, en refredar-se, es tornen sòlids i de color blanc.
  2. Reduir també la pastisseria, la bolleria industrial, les patates fregides de bossa, la nata, la mantega i els refrescos ensucrats.
  3. Menjar fruits secs i aliments amb fibra (cereals, fruita o verdura) té dos avantatges: primer, “arrosseguen” el colesterol dolent per eliminar-lo; segon, com que són saciants, eviten que mengem altres coses que potser no són tant sanes.
  4. Fer exercici físic també substitueix el colesterol dolent pel bo. Caminar 30 minuts al dia, 5 dies a la setmana a pas normal pot ser suficient si no es vol o no es pot fer una activitat més intensa. El cos i l’estat d’ànim ho agrairan.

T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!

Aquest article té 1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca