El colesterol és el factor de risc que s’ha demostrat de manera més insistent com a causa de malalties cardiovasculars, fins i tot més que altres factors clàssics com la hipertensió, l’obesitat, el consum de tabac i el sedentarisme (que també ho són). Aprendre a distingir el colesterol bo del dolent ajudarà a prendre decisions per mantenir una dieta més sana.
El colesterol bo i el colesterol dolent
El colesterol és un tipus de greix que trobem a la dieta i que tendeix a acumular-se a les artèries. De mica en mica, les tapa i dificulta el pas de la sang. Amb el temps, si el procés continua i se suma a altres factors com el sedentarisme, no arriba prou sang al cor i apareix l’angina de pit (que provoca dolor). Més endavant pot haver-hi un infart de miocardi, que és la mort d’algunes cèl·lules del cor.
Però quan parlem de colesterol bo i colesterol dolent, a què ens estem referint? El colesterol bo és el que es coneix amb les sigles HDL (lipoproteïnes d’alta densitat), i contribueix a l’aportació de calories que el nostre cos necessita per al seu funcionament normal. El dolent es coneix amb les sigles LDL (lipoproteïnes de baixa densitat) i és el que provoca les alteracions arterials explicades al paràgraf anterior. Tots dos són presents al nostre cos: en part, degut a la dieta i, en part, perquè el propi cos els fabrica. El que determina que siguin beneficiosos o perjudicials és la proporció de cada un d’ells.
El colesterol es mesura en mil·ligrams per decilitre de sang (mg/dl). Una persona que té una quantitat de colesterol LDL de 180 mg/dl es considera sana; de 180 a 200 mg/dl es troba a un marge de risc moderat. Si arriba a 240 mg/dl s’aconsella prendre mesures ràpidament per reduir-lo. Quan s’eleva a 260 mg/dl el risc es considera alarmant.
Com podem regular el nivell de greixos al cos
Des que la salut s’ha convertit en un producte de mercat han començat a aparèixer complements que ens ajuden a reduir el colesterol. Molts d’ells no són medicaments, sinó complements alimentaris, i els podem trobar a la farmàcia, al supermercat o a l’herboristeria.
Però a part de prendre aquests productes, també podem ajudar a reduir-lo amb una dieta equilibrada. “Equilibrada” vol dir que contingui tots els nutrients necessaris i en les proporcions adequades. Algunes mesures fan disminuir la quantitat de colesterol dolent i augmentar la del bo:
- La recomanació per fer un consum saludable de carn és menjar-ne, com a màxim, 3 o 4 cops a la setmana. I prioritzar la carn blanca, que és la que procedeix d’aus (pollastre, gall dindi) o del conill, per davant de la carn vermella, procedent de mamífers com el porc o la vedella. La carn vermella porta greixos saturats que són els més perillosos quan s’acumulen. Aquests greixos es reconeixen molt fàcilment a la cuina: quan hem fet servir una paella o una planxa per cuinar, els greiixos saturats, en refredar-se, es tornen sòlids i de color blanc.
- Reduir també la pastisseria, la bolleria industrial, les patates fregides de bossa, la nata, la mantega i els refrescos ensucrats.
- Menjar fruits secs i aliments amb fibra (cereals, fruita o verdura) té dos avantatges: primer, “arrosseguen” el colesterol dolent per eliminar-lo; segon, com que són saciants, eviten que mengem altres coses que potser no són tant sanes.
- Fer exercici físic també substitueix el colesterol dolent pel bo. Caminar 30 minuts al dia, 5 dies a la setmana a pas normal pot ser suficient si no es vol o no es pot fer una activitat més intensa. El cos i l’estat d’ànim ho agrairan.
T’ha agradat aquest article? Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. I si creus que pot ajudar algú que coneixes, comparteix-lo!
Aquest article té 1 comentari