Skip to content

El 19 d’octubre es commemora a tot el món el Dia Mundial del Càncer de Mama. Es tracta d’una jornada de sensibilització sobre els efectes d’aquesta malaltia i la importància de la seva detecció precoç. A Psicologia en Càncer sempre li he dedicat una atenció especial, i aquest article fa un recull d’articles sobre càncer de mama publicats al blog.

Recull d'articles sobre el càncer de mama - Psicologia en Càncer
Peggy and Marco Lachmann-Anke – Pixabay

La informació sobre el càncer de mama

Després del diagnòstic de càncer de mama és normal voler-ne buscar informació. De vegades, fins i tot, es fa abans (per exemple, quan se sospita que es pot tenir la malaltia). Però la informació que es troba a internet és molt abundant i variada, i no sempre prou fiable. Per això vaig elaborar una pàgina amb contingut sobre el càncer de mama, amb un únic objectiu: que la informació fos útil.

És a dir, que ni fos massa resumida ni massa extensa. Que amb una lectura d’uns minuts s’hi pogués trobar el que s’hi busca: informació sobre els tipus de càncer de mama, dades estadístiques bàsiques, els símptomes, el procés de diagnòstic, les opcions de tractament i un aspecte molt important: l’impacte psicològic del càncer de mama, tant en la dona que el pateix com en els seus familiars.

Aquesta pàgina NO substitueix la informació que pugui donar el metge, però ajuda a respondre preguntes amb un llenguatge planer. I s’orienta als aspectes més psicològics de la malaltia.

Com ha evolucionat la visió social del càncer de mama els últims anys

L’article “Canvis socials en el càncer de mama” (publicat el 19 d’octubre de 2013) explica l’evolució de la visió d’aquesta malaltia, des del moment en que era incurable i marcada per un fort estigma, fins a l’actualitat en que el 85-90% dels casos detectats als estadis inicials es poden curar. També parla de com l’augment de la supervivència ha empès les dones (i els homes!) a organitzar-se per fer augmentar la recerca i la sensibilització en aquesta malaltia. Però no tots els canvis són positius: el càncer de mama es diagnostica en dones cada cop més joves i amb fills petits. Per tant l’impacte en la família també és més fort i necessita solucions específiques.

Més recent és l’article “Les dues cares del llaç rosa” (publicat el 14 de setembre de 2017). Aquesta entrada alerta que algunes dones no se senten còmodes amb la visió optimista, positiva i festiva del llaç rosa i demanen que se’ls respecti el dret de gestionar la seva malaltia com vulguin. Val la pena incorporar aquesta visió quan es fa un recull d’articles sobre càncer de mama. A més a més també parla de l’estratègia comercial d’algunes empreses, que “aprofiten” el Dia Mundial per a augmentar les seves vendes amb l’excusa de la solidaritat.

Com es pot ajudar, des de la Psicologia, les persones que tenen càncer de mama

Aquest és un recull d'articles sobre el càncer de mama al blog de Psicologia en Càncer
Abbat – Pixabay

Alguns marits de dones amb càncer de mama em diuen “No sé com ajudar-la. Tinc por d’equivocar-me”. L’article “10 maneres d’ajudar una dona amb càncer de mama” dóna algunes pistes.

Aquest text, publicat el 18 d’octubre de 2015, explica com les necessitats poden canviar cada dia. Per tant el millor que es pot fer és preguntar “Com et puc ajudar, avui?“. La por de fer-ho malament és una cosa que paralitza. Però quan es comença a ajudar moltes persones descobreixen que aquesta por era exagerada.

Precisament una manera d’ajudar les dones amb aquesta malaltia és donant-los la possibilitat de compartir la seva experiència amb altres dones que estan passant per una situació similar. Això es pot fer en una “Teràpia de grup per dones amb càncer de mama“, tal com explica aquest article publicat el 21 d’octubre de 2016. A partir d’una experiència professional pròpia, exposo com es desenvolupa aquesta modalitat de tractament i quins beneficis aporta.

La importància de la prevenció i la detecció precoç

En aquest recull d’articles sobre càncer de mama també cal parlar de la prevenció i la detecció precoç. L’article “Consell genètic en càncer de mama” (publicat en reedició el 9 de febrer de 2017) ho explica. El consell genètic és un procés d’informació i comunicació entre pacients, familiars i professionals de la salut, que orienta la presa de decisions. Ajuda a saber si en una família determinada hi ha un patró de càncer de mama de tipus hereditari. En aquest cas es poden plantejar revisions més freqüents i, fins i tot, intervencions preventives (com una mastectomia).

En definitiva, el càncer de mama és la malaltia oncològica que rep més atenció mediàtica i social. I el seu Dia Mundial és una oportunitat per a informar-nos-en i participar a les activitats que s’organitzen. La majoria tenen al darrere associacions de pacients que fan una tasca de gran valor en difondre la malaltia i donar-la a conèixer a la societat.


Deixa la teva pregunta o comentari i et respondré personalment. També pots compartir aquest article amb qui vulguis!

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca