Skip to content

Aquest mes de juny comença a funcionar el servei de radioteràpia a Manresa (concretament a l’Hospital de Sant Joan de Déu). La radioteràpia és un dels tractaments més habituals contra el càncer, i consisteix en utilitzar un accelerador lineal per a projectar radiacions cap el tumor. Aquestes radiacions neutralitzen la capacitat de les cèl·lules tumorals de reproduir-se. A més a més la radioteràpia també permet pal·liar el dolor causat pel tumor o les seves metàstasis.

Arriba la radioteràpia a Manresa - Psicologia en Càncer
Michal Jarmoluk – Pixabay

La radioteràpia: una tècnica en constant innovació

L’accelerador lineal amb el qual es farà la radioteràpia a Manresa és d’última generació, i incorpora els grans avenços que ha experimentat aquesta tècnica els últims anys, orientats principalment a reduir el dany que pateixen les cèl·lules sanes que es troben al voltant de l’òrgan afectat pel tumor.

Les radiacions es van començar a utilitzar per curar el càncer l’any 1899, només 4 anys després que Roentgen descobrís els Raigs X i un any després que Marie Curie descobrís el radi. L’any 1951 es va construir i començar a utilitzar el primer aparell de radioteràpia: la bomba de cobalt. Aquest aparell ja incorporava mesures de seguretat, com l’aturada de la radiació quan s’obria la porta de la sala, per evitar que aquesta afectés les altres instal·lacions del centre on s’utilitzava. Però es considerava un sistema de radioteràpia 2D, que vol dir que la seva planificació es basava en radiografies simples, les que es fan en dues dimensions. No es tenia informació del volum del tumor. Per això avui la bomba de cobalt es considera obsoleta.

A partir dels anys 80 va arribar la radioteràpia 3D. Amb l’ajuda del TAC (tomografia axial computeritzada, una tècnica d’obtenció de radiografies de vàries parts del cos per reconstruir en 3 dimensions) els metges disposaven d’una imatge tridimensional del tumor. Això els permetia dirigir la radiació de manera més precisa per evitar causar danys a les cèl·lules sanes. També podien canviar la direcció del raig en diverses sessions per atacar el tumor des de diferents angles.

La radioteràpia 3D va evolucionar en forma d’IMRT (sigles en anglès de teràpia de radiació amb intensitat modulada). La radiació podia prendre diferents intensitats, per tenir més efecte sobre les cèl·lules tumorals, i menys efecte sobre les cèl·lules sanes.

I amb el canvi de segle va arribar la radioteràpia 4D, anomenada IGRT (sigles en anglès de teràpia de radiació guiada per imatge) amb una altra innovació important: incorporava l’anàlisi del moviment. Els metges s’havien adonat que els importants beneficis de la precisió es reduien si calia irradiar un òrgan que es movia, o que quedava amagat darrere d’un altre òrgan que es movia (com els pulmons en respirar). El sistema permet estudiar aquests moviments per optimitzar el tractament.

Avantatges del servei de radioteràpia a Manresa

El servei de radioteràpia a Manresa permet que els pacients de l’àrea d’influència d’aquesta ciutat (que comprèn les comarques del Bages, el Berguedà, el Solsonès i la Cerdanya) no hagin d’anar a Terrassa per rebre tractament amb radioteràpia. Es calcula que se’n beneficiaran unes 450 persones cada any.

Cal tenir present que, la majoria de vegades, el tractament amb radioteràpia s’ha de fer 5 dies a la setmana (de dilluns a divendres) durant algunes setmanes. I que la radiació pròpiament sol durar menys d’un minut a cada sessió. Això vol dir que els pacients s’havien de desplaçar fins a Terrassa cada dia per beneficiar-se d’aquesta teràpia. D’aquí la millora que suposa la incorporació d’aquest servei per a la qualitat de vida de les persones amb càncer de la Catalunya Central.

Aquest article té 2 comentaris

  1. Benvinguda a Manresa aquesta novetat. Vàries persones malaltes de càncer m’han comentat que, només pensar en el desplaçament fins a Terrassa, i més encara, el de tornar a Manresa, se’ls feia una muntanya.
    Recordo, anys enrere, haver sentit parlar de la bomba de cobalto. Era una expressió que sonava a militar, i que generava recel i misteri. Tan de bo arribi aviat el dia que el tractament del càncer sigui molt més simple, i que aquestes màquines que ara necessitem passin a formar part del passat.

    1. Gràcies pel comentari!
      De moment les perspectives sobre el tractament del càncer pel futur, que ja es comencen a introduir al present són dues:

      • La medicina personalitzada (adaptar el tractament a les característiques genètiques de cada persona per fer que sigui molt més eficaç, per exemple amb la immunoteràpia).
      • La cronificació (curar el càncer no es veu ara mateix a l’horitzó, perquè “càncer” són centenars de malalties i no es poden curar totes de cop, però sí que es pot fer que vagi baixant la mortalitat fins pràcticament zero).

      Un altre tema és el de la prevenció: introduir canvis a l’estil de vida per evitar que la malaltia es presenti.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca