L’oncologia es una de les especialitats mèdiques que més fàcilment poden produir sensació de cremar-se professionalment. Els seus pacients pateixen molt i tenen símptomes molt canviants, i els professionals ho veuen cada dia. De vegades les decisions mèdiques no donen el resultat esperat i, en alguns professionals, aquesta frustració s’acumula fins al punt de tenir conseqüències destacables. Però hi ha alguns recursos per a reduir els efectes de l’experiència de cremar-se professionalment. En aquest article trobaràs 8 tècniques de l’oncòleg per prevenir el burnout.
Això que anomenem “cremar-se” és una traducció del concepte anglès de burnout. La seva accepció encara no està consensuada i, des d’alguns sectors, utilitzen termes com “desfici” o “desgast/esgotament/fatiga professional”. És una situació en la qual es poden trobar alguns membres de diversos col·lectius amb una característica en comú: el treball constant de cara a altres persones: metges, mestres, venedors a comerços, etc.
El burnout va ser definit per Maslach i Jackson el 1981 com una síndrome caracteritzada pel cansament emocional, la despersonalització i la falta de realització personal i professional. Alguns dels seus símptomes característics són la desesperança, l’apatia, l’hostilitat o l’absentisme laboral. També es destaca per l’augment del consum de substàncies i l’aïllament social.
Com allunyar el burnout de la teva vida
1. Accepta que no ets Superman
Tot i que és comprensible que et puguis sentir culpable per la mort d’una persona, pensant que “hauria hagut de fer això i no allò altre“, les persones moren. És normal. La cura no sempre és possible per més tenacitat que hi posem. Fins i tot de vegades pots veure que una persona pateix per diverses causes simultàniament (dolor, preocupació per la família, dificultats econòmiques, malalties afegides) i no dónes a l’abast. Però no sempre arribem a tot arreu.
2. Tingues expectatives raonables
És difícil que una persona amb càncer sigui feliç, sobretot quan es troba al tram final de la seva vida. Només algunes persones es troben tranquil·les durant els seus últims dies, quan han acceptat que la seva vida s’acaba. De vegades n’hi ha prou amb alleujar el patiment. Si poses tots els esforços en objectius massa alts, veuràs com el fet de no assolir-los et porta a la frustració i al burnout.
3. Deixa la feina a la feina
És cert que quan parlem d’allò que ens preocupa ens sentim alleujats. Però arribar a casa i comentar amb la família el que hem vist i fet significa que mai deixem de pensar-hi. Al final acabem pensant en el mateix 24 hores al dia. És recomanable parlar-ne a casa o amb els amics quan la jornada de treball hagi estat excepcionalment dura, però no fer-ho per costum.
4. Desconnecta de veritat
Això està relacionar amb el punt anterior. Si vas al cine, a un concert, a veure un amic o de vacances, concentra’t en aquesta activitat. Si estàs amb la teva parella, gaudeix del temps que us dediqueu l’un a l’altre. Resulta molt reconfortant i veuràs com la tornada a la feina és més senzilla.
5. Dona’t permisos
Si et sents malament, dona’t permisos per sentir-te malament. No sempre ho podem fer tot i, de vegades, ens enfadem, o plorem o tenim por a l’hora de prendre decisions. El millor és normalitzar-ho; negar-s’hi i intentar estar “sempre positiu” pot fer augmentar el patiment.
6. Cuida’t
Descansa suficientment, porta una dieta variada i equilibrada i deixa’t estimar pels teus. No utilitzis l’alcohol per oblidar, perquè cada cop en necessitaràs una quantitat més gran (això no vol dir que no puguis beure amb moderació quan et vingui de gust). Busca hobbies: un company de l’Institut Català d’Oncologia em va comentar que cada any comença alguna activitat nova: tocar el piano, balls de saló, surfing, un idioma, etc.
7. Parla amb els teus companys i companyes
Si no saps què fer amb un pacient o si parlar amb ell t’ha deixat molt tocat, parla amb els teus companys. Moltes vegades els haurà passat alguna cosa semblant i, segurament, et podran donar algun consell que no se t’havia acudit i que et sorprendrà per la seva senzillesa. Almenys t’escoltaran, i això també és molt reconfortant.
8. Busca ajuda professional si la necessites
La formació del psicooncòleg inclou el suport a professionals de l’oncologia. Si et veus molt cremat i no trobes la manera de posar-hi remei, parla amb ell. I recorda que tot el que diguis és confidencial i quedarà entre vosaltres. Això és important, per exemple, quan el malestar es relaciona amb un company de feina i tens por de crear enemistats o rebuig si en parles amb els altres.
Aquest article té 0 comentaris