En una entrada anterior em referia a una selecció de 10 pel·lícules que parlen del càncer. En aquesta ocasió faig el mateix, però amb llibres. Ara que comença l’estiu i segurament hi haurà més temps per llegir, és un bon moment per endinsar-se en la descripció que fa la literatura sobre aquesta malaltia. Des de diversos punts de vista i no sempre amb un to tant negatiu com podria semblar. Aquests són 8 llibres que parlen del càncer.
ET POT INTERESSAR: “Qualitat de Vida en persones amb càncer“. Guia PDF de 114 pàgines per als pacients i familiars.
8 llibres que parlen del càncer
Una dona va al metge (Ray Kluun. Editorial Columna)
Carmen té un càncer de mama avançat. El seu marit, Stijn, es veu desbordat per la situació i es converteix en la veu del llibre per explicar com viu, la parella, la malaltia i les incerteses que genera. Tot plegat al costat de la Luna, la seva filla de 3 anys, el futur de la qual esdevé la principal font de preocupació de la seva mare. El llibre es basa en la història real del seu autor, holandès, i explica amb duresa, però també amb tocs d’humor, com el seu protagonista intenta adaptar-se a la realitat que l’envolta. Apareixen comparacions constants amb el futbol, un viatge amb els amics, aventures amb altres dones… Situacions que, lluny de ser una solució per evadir-se, s’acaben convertint en altres problemes.
Afrontant la vida, esperant la mort (Ramón Bayés. Alianza Editorial)
“Els que pateixen no són els cossos; són les persones”. Aquesta frase d’Eric Cassell és la base del llibre, que proposa remodelar el concepte d’atenció sanitària per fer-lo més humà i més pròxim a una realitat que sovint oblidem: que la mort és universal i inevitable. Ramón Bayés va ser professor de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i és un referent de la Psicooncologia des del vessant acadèmic. Ha escrit nombrosos llibres sobre el patiment de les persones amb malalties avançades, i el malestar que generen els temps d’espera dels resultats de proves mèdiques.
Tot el que comença quan “acaba” el càncer (GEPAC)
Tornar a la normalitat després del càncer no és només un motiu d’alegria: és un moment en que també apareixen dubtes sobre els controls de seguiment, la por que la malaltia torni, plantejaments de com -i quan- tornar a la feina, com ha de canviar l’estil de vida (dieta, exercici, etc), aspectes legals… Aquesta és una guia molt útil per al retorn a la vida normal, editada pel Grupo Español de Pacientes con Cáncer. Està escrita des de la perspectiva professional i des del vessant personal d’alguns pacients que s’han pogut curar de la malaltia. Es pot descarregar gratuïtament des d’aquest enllaç.
Entre la por i l’esperança (José Luis Guinot. Alianza Editorial)
El càncer és una malaltia que afecta molta gent; pràcticament tothom ha vist una persona propera tenir aquest diagnòstic, o l’ha tingut pròpiament. Les reaccions que genera (incertesa, por, tristesa) es poden repetir al llarg del temps i combinar-se entre elles. A més a més són presents tan en la persona que té el càncer com en el seu entorn familiar i social. El llibre parla de com afrontar aquestes reaccions, explicant els sentiments que semblen contradictoris: la por del patiment i de la mort, i l’esperança de curar-se. José Luis Guinot és un oncòleg valencià, que bolca al llibre la seva experiència amb els pacients.

Càncer: biografia d’una supervivència (Albert Jovell. Editorial Planeta)
Albert Jovell, metge i pacient amb càncer, explica en forma de diari com ha viscut la seva malaltia: amb la seva dona i els seus fills, tractaments que provocaven limitacions importants, la por de com perjudicaria l’activitat professional, els rumors a l’entorn social, la importància de les segones opinions… Albert Jovell va morir el 2013 deixant un llegat que revolucionava la visió de la Medicina i reclamava més humanitat, influint en la gestió sanitària del sector públic, per apropar-se a la perspectiva del pacient. Considerava que la persona no és simplement el repositori d’una malaltia, sinó algú que pateix i que té aspiracions, prioritats i dubtes. Va ser fundador del Fòrum de Pacients i de la Universitat del Pacient.
El Joan té cuques a la sang (Rosanna Mirapeix. Editorial Miret)
Aquest excel·lent llibre toca un tema de gran importància: com viu, un nen, el fet que el seu germà tingui càncer. En aquestes situacions els pares se solen centrar en el fill que té la malaltia, i això pot donar lloc a incomprensió, gelosia, sentiments de solitud o dubtes sobre el càncer per part del seu germà. El llibre està explicat en veu del Miquel, el germà d’un nen amb càncer que es diu Joan. És una eina que pot ajudar els pares que visquin aquesta experiència, així com introduir el tema de les malalties oncològiques a l’entorn educatiu. Rosanna Mirapeix és psicooncòloga i s’ha especialitzat en els aspectes de la sexualitat relacionats amb el càncer i el seu tractament.
Biografia del càncer: L’aventura de Joan Massagué (Xavier Pujol. Editorial Península)
El càncer és un dels conjunts de malalties que reben més suport per a la investigació. L’avenç médic és constant i s’orienta a trobar la manera de curar el càncer o, almenys, fer que deixi de ser una malaltia mortal i que provoca un gran deteriorament de la qualitat de vida. Joan Massagué és un científic de primera línia mundial, investigador del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, i s’ha centrat en l’estudi dels mecanismes de les metàstasis. El llibre és una ajuda per a les persones que han rebut aquest diagnòstic i volen saber què s’està fent per avançar en el tractament de la malaltia.
La cara social del càncer (Fernando Gil Villa. Editorial Octaedro)
Tot i els avenços mèdics, l’augment del número de les persones que es curen i l’aparició de famosos que han donat la cara dient que tenen càncer, encara queda un cert estigma que envolta la malaltia i els seus pacients. Al voltant del càncer hi ha rumorologia, falses creences, usos inadequats de la paraula, pseudociències, iniciatives socials com les associacions de pacients, etc. El llibre explica el vessant social d’aquesta malaltia per ajudar les persones que la tenen, o que hi estan interessades, a complementar-ne la visió mèdica i psicològica: com percebem el càncer des de la societat i com aquesta percepció afecta -i es veu afectada per- les vivències personals.
Comments (0)