Skip to content

Sovint rebo consultes de persones que em pregunten com poden ajudar una dona amb càncer de mama: la seva parella, fills, amics, etc. Se senten bloquejats per la gravetat de la situació. Tot i que no podem fer que el càncer sigui “fàcil”, sí que en podem alleugerir la càrrega. Amb aquest article vull donar algunes pautes generals i oferir sessions personalitzades d’avaluació i seguiment per resoldre les consultes particulars.

10 maneres d'ajudar una dona amb càncer de mama - Psicologia en Càncer
Abbat – Pixabay

Quines conseqüències té el càncer de mama

El càncer de mama és una de les situacions més difícils a les quals una dona es pot haver d’enfrontar. 1 de cada 9 dones en tindran en algun moment de la seva vida. Per sort, actualment es curen prop del 90%, gràcies a la detecció precoç i a l’eficàcia dels tractaments. Però aquesta malaltia ho canvia tot i té efectes en moltes dimensions:

  • Canvis a l’autoestima i l’autoimatge. El pit és una part fonamental del cos d’una dona. Contribueix a la seva feminitat i a la imatge que té d’ella mateixa. Qualsevol cosa que l’afecti, com una mastectomia, li pot deixar tocat el sentiment d’identitat. També cal tenir en compte la fatiga, la caiguda dels cabells, etc.
  • Canvis de rutines i d’horaris. El tractament és complex i amb visites freqüents a l’hospital. Això trasbalsa les rutines i tota la familia ho nota (sobretot els nens).
  • Preocupacions per la família, la feina, etc.Com ho viuran?“, “Què passarà amb els meus fills si no em curo?“.
  • Efectes secundaris del tractament.
  • Dificultats en les relacions amb la parella (suport emocional, sexualitat, etc)
  • I un llarg etcètera.

Però hi ha moltes coses que podem fer per ajudar-la. Formen part de la vida diària i, per a la majoria de persones, no necessiten cap preparació especial.

10 maneres d’ajudar una dona amb càncer de mama

1. Endinsa’t a la salut de la dona

Sempre respectant la seva intimitat. L’autoexploració mamària pot ajudar a detectar alguns símptomes del càncer de mama: retracció del mugró, bonys, secrecions,… Pregunta-li si necessita que l’ajudis en alguna cosa (per exemple, recordant-li-ho de tant en tant o buscant ajuda professional si detecta alguna anomalia).

Aquest vídeo explica com fer-se una autoexploració mamària:

2. Acompanya-la a les visites i proves de diagnòstic

La mamografia pot espantar pel seu possible resultat, sobretot si és per confirmar una sospita de tumor. Si li diagnostiquen un càncer de pit tal vegada necessiti que l’acompanyis i facis algunes preguntes al metge, o escoltis les pautes que dóna, perquè la dona afectada pot deixar de parar atenció a causa del xoc emocional del diagnòstic.

3. Dóna-li suport en les seves decisions

Sense oblidar que l’oncòleg buscarà la millor opció d’entre les possibles, pot ser que la dona amb càncer de mama pugui escollir entre diverses opcions de tractament (mastectomia, extirpació de l’altra mama com a mesura de prevenció, quimioteràpia, radioteràpia, etc). Mostra-li el teu suport a les seves decisions, fins i tot si et semblen estranyes, i digues-li que seràs al seu costat decideixi el que decideixi. Encara que donis per segur que ja ho sap.

4. Ajuda-la també durant el tractament

El tractament que segueix una dona amb càncer de mama la pot desgastar molt. Hi ha efectes secundaris que apareixen de vegades i que, en qualsevol cas, tenen tractament propi: fatiga, anèmia, caiguda dels cabells, vòmits,… Quan apareixen convé dedicar-hi atenció.

Cambieu la distribució de les tasques de la llar, encara que ja estiguin repartides entre els membres de la família. Entrar a la cuina, veure menjar o sentir-ne l’olor, li pot ser impossible a causa de les nàusees. Pregunta-li què vol menjar quan es trobi malament. Es recomana fer una dieta el més variada possible, consensuada amb el metge o nutricionista.

Les opcions per dissimular la caiguda dels cabells són moltes: turbants, mocadors, gorres, pròtesis naturals o artificials… que sigui ella qui ho esculli, i que pugui tenir temps per acostumar-se a aquests canvis en la imatge.

5. Valida els seus estats d’ànim

Algunes reaccions molt habituals davant d’un càncer són la por, la ràbia, la tristesa i la incertesa. Poden venir i marxar i es poden barrejar entre ells. També pot riure com ho ha fet sempre.

“Validar” un estat d’ànim vol dir acceptar-lo com a normal. No criticar-lo, ni voler-lo canviar, ni dir-li res que li pugui indicar que no s’ha de sentir així. És important evitar comentaris com “Has de ser positiva” o “Anima’t, que això no serà res“. Comprendre que darrere d’aquestes emocions hi ha un patiment per un procés dolorós i difícil. Ofereix-li la possibilitat de parlar-ne, si vol.

6. Pregunta-li què necessita

Maneres d'ajudar una dona amb càncer de mama
Maleni Ferrari – Pixabay

No saps com ajudar-la? Pregunta-li-ho! En alguns moments l’ajuda per una dona amb càncer de mama pot ser parlar de la malaltia, o d’alguna cosa que hi tingui res a veure, o no parlar: simplement ser al seu costat. O bé anar a comprar una ampolla d’aigua, acompanyar-la al cine, o endur-se els nens o plorar sense que ningú li digui que no plori. O deixar-la sola.

Si et demana que la deixis sola, no és que rebutgi la teva ajuda. És que aquesta és la millor manera en que la pots ajudar en aquest moment. Pot ser que no t’ho demani per no ferir els teus sentiments, però si hi estàs disposat, fes-li-ho saber. Serà beneficiós pels dos.

7. Pregunta-li si vol parlar amb una altra dona amb càncer de mama

Existeixen grups d’ajuda mútua, fundacions contra el càncer, etc. Moltes pacients es beneficien de compartir la seva experiència amb altres persones que travessen una situació semblant.

Fins i tot algunes “amigues de la quimio” (persones amb les quals comparteix sala quan rep la quimioteràpia a l’hospital) segueixen mantenint el contacte després de la malaltia. Altres, en canvi, volen passar pàgina i oblidar-se de tot el que tingui a veure amb el càncer.

8. No li diguis coses només per sentir-te millor amb tu mateix

De vegades escolto coses que s’han dit a persones amb càncer com “sort que no m’ha passat a mi, perquè no sabria què fer” o “No ploris; has de ser forta per donar optimisme als altres” o “no et preocupis si et cauen els cabells, després et creixeran més forts“. Sovint la persona que diu això a una pacient ho fa com a reacció al propi malestar. Com si s’estigués defensant dels sentiments negatius.

S’ha d’anar amb compte amb el que es diu. Davant de situacions difícils és normal que les persones s’enfadin, es desesperin i plorin. Si treiem importància al problema o als sentiments de l’altre sembla que estiguem frivolitzant. Com si no comprenguéssim com de malament s’ho passa.

9. Després de curar-se, no tot s’ha acabat

El 90% de dones amb càncer de mama es curen. Però això no vol dir que, després, tot s’hagi acabat. La tornada a la normalitat és lenta, i la por d’una recaiguda encara hi és. És una bona idea celebrar que el tractament s’ha acabat, però caldrà fer controls durant uns quants anys. Atén les seves necessitats i acompanya-la al metge.

Algunes coses poden haver canviat per sempre. Et pot costar d’acceptar que la persona no tornarà a ser la que era abans. Això té efectes positius i negatius. Hi ha dones que converteixen la seva malaltia en una experiència d’aprenentatge.

10. Demana ajuda per tu, si la necessites

Els professionals de la psicooncologia no només hi som per ajudar i formar les persones amb càncer, sinó també les que sou al seu voltant. Si necessites ajuda per sentir-te millor amb tu mateix/a, parla amb un psicooncòleg. També li anirà bé a ella saber que el teu patiment no et desborda.


T’ha agradat aquest article? Deixa el teu comentari i et respondré personalment. Si creus que pot ajudar una altra persona, comparteix-lo! I si necessites ajuda per a tu o per algú que coneixes, demana visita:

Telèfon psicologia en càncerWhatsApp psicologia en càncerEmail psicologia en càncer

Aquest article té 0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back To Top
Busca